Ivanović: Crna Gora posvećena promociji vrijednosti na kojima se temelji Savjet Evrope

Potpredsjednik Vlade na „Samitu za budućnost“ Ujedinjenih nacija u Njujorku

4240 pregleda4 komentar(a)
Ivanović na otvaranju samita, Foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Crna Gora je posvećena promociji svih vrijednosti na kojima se temelji Savjet Evrope, a multilateralizam je jedan od prioriteta spoljne politike naše države, kazao je potpredsjednik Vlade za vanjske i evropske poslove Filip Ivanović.

On se, na marginama zasjedanja generalne debate Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku, u nedjelju sastao sa generalnim sekretarom Savjeta Evrope Alenom Berseom.

Vlada je saopštila da je Ivanović u nedjelju prisustvovao otvaranju „Samita za budućnost“ Ujedinjenih nacija, koji predstavlja uvod u ovogodišnju generalnu debatu Generalne skupštine UN-a i traje dva dana, 22. i 23. septembra.

foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Tokom prvog dana zasjedanja samita, države članice UN-a su konsenzusom usvojile dokument „Pakt za budućnost“. Prethodno, dokument su pratili višemjesečni pregovori tokom kojih se pokušalo doći do odgovarajućih rješenja za zajedničke izazove s kojima se suočavaju sve države.

Na „Samitu za budućnost“ govoriće najviši i visoki zvaničnici svih država članica Ujedinjenih nacija. Ivanović će na Samitu imati izlaganje danas, a istovremeno će učestvovati i na interaktivnom dijalogu „Budućnost počinje sada“, koji će biti organizovan u okviru samita.

"Dodatno ćemo demonstrirati posvećenost vrijednostima Savjeta Evrope"

Tokom sastanka sa Berseom je konstatovan značaj kontinuiteta rada Savjeta Evrope, koji ove godine obilježava 75 godina postojanja.

foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

"Naglašena je posvećenost Crne Gore u promociji svih vrijednosti na kojima se temelji Savjet Evrope i ukazano na značaj ekspertize koju ova međunarodna organizacija pruža Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Ivanović je podsjetio sagovornika da će Crna Gora predsjedavati Komitetom ministara Savjeta Evrope u periodu novembar 2026 - maj 2027, te da je već pristupila pripremama. "Ovim predsjedavanjem Crna Gora će dodatno demonstrirati posvećenost vrijednostima Savjeta Evrope i raditi na jačanju multilateralizma, jednog od prioriteta vanjske politike Crne Gore", dodaje se.

"Stabilni višedecenijski odnosi sa Kubom"

Potpredsjednik Vlade se u Njujorku sastao i sa šefom kubanske diplomatije Brunom Rodrigesom Pariljom.

foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

Ivanović je tom prilikom ukazao na stabilne višedecenijske odnose dvije države, te spremnost za jačanjem saradnje u oblastima u kojima postoji obostrani interes.

On je upoznao Parilju sa kandidaturom Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027, kao i sa aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja države Evropskoj uniji.

Jordan za jačanje saradnje

Ivanović se, u okviru radne posjete i učešća na ovogodišnjoj generalnoj debati Ujedinjenih nacija, sastao sa Ajmanom Al Safadijem, ministrom vanjskih poslova i iseljenika Jordana.

foto: Saša Matić/Vlada Crne Gore

"Tokom razgovora ukazana obostrana spremnost za jačanje bilateralne i multilateralne saradnje dvije države. Imajući u vidu tradicionalno dobre i prijateljske odnose dvije države, sagovornici ukazali na značaj snaženja obostrano korisne saradnje u oblasti turizma, ekonomije, kulture, konstatujući da postoji prostor za intenziviranje bilateralnih odnosa", navodi se u saopštenju.

Ivanović je predstavio kandidaturu Crne Gore za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti za period 2026-2027. i upoznao jordanskog ministra s aktuelnim trenutkom u procesu pristupanja Crne Gore EU.

Al Safadi je, kako se navodi, ponovio zainteresovanost Jordana da unaprjeđuje saradnju sa Crnom Gorom, te pozvao Ivanovića da službeno posjeti tu državu.

"Potpredsjednik Ivanović je imao i kraće razgovore sa predsjednicom Republike Sjeverne Makedonije, predsjednikom Vlade Islanda, te ministrima vanjskih poslova Letonije, Sjeverne Makedonije, Bosne I Hercegovine, Albanije, Grčke, Rumunije i Bahreina", zaključuje se u saopštenju.