UŽIVO U Libanu jutros 150 izraelskih napada na ciljeve Hezbolaha, Bejrut tvrdi da je to "plan uništenja"

Sukob Izraela i Hamasa – 353. dan

6276 pregleda1 komentar(a)
Dim iznad juga Libana nakon izraelskih napada, Foto: Reuters
23.09.2024. 13:16h
13:10h

Oružano krilo Hamasa saopštilo je da su njihovi borci uspjeli da namame konvoj izraelskih vozila u dobro pripremljenu zasjedu na liniji snabdijevanja izraelskih snaga istočno od Rafe, te da su ih napali protivtenkovskim raketama i unaprijed postavljenim eksplozivnim napravama, prenosi Rojters.

Izraelska vojska se još nije oglašavala povodom ovih navoda.

13:04h

Al Džazira izvještava iz Gaze da su "mnogi Palestinci, uključujući djecu" ranjeni u izraelskom napadu dronom istočno od Kan Junisa.

Mreži je vlada Benjamina Netanjahua zabranila da posluje u Izraelu, a juče su izraelske snage bezbjednosti izvršile raciju i zatvorile kancelariju televizije na izraelski okupiranoj Zapadnoj obali u Ramali.

Zvaničnici iz Gaze, kako prenose palestinski novinski izvori, kazali su da je "vojska okupatora počinila dva masakra nakon što je bombradovala škole Kalid bin Al Valid u Nuseiratu i Kafr Kasim u izbjegličkom kampu Al Šati.

Bombardovana škola u Nuseiratufoto: REUTERS

"Deset šehida (mučenika) je ubijeno, uključujući petoro djece i žena. Broj skloništa koje je okupator bombardovao od početka rata dostigao je 183, uključujući 163 škole u kojima borave hiljade raseljenih lica. Pozivamo međunarodnu zajednicu da preduzme mjere kako bi zaustavila genocidni rat", navodi se.

Izraelska vojska je tvrdila da je u Nuseiratu gađala komandni centar Hamasa, za koji tvrdi da je bio smješten unutar kompleksa koji je ranije služio kao škola.

12:27h

Izraelska vojska je jutros izvela oko 150 napada na ciljeve Hezbolaha u Libanu, gdje islamistički pokret ispaljuje rakete na izraelsku teritoriju u znak podrške palestinskom Hamasu u Pojasu Gaze.

"Jutros je bilo oko 150 vazdušnih udara", rekao je portparol vojske.

Napadi su bili izvedeni između 6.30 i 7.30, po lokalnom vremenu.

Libanski premijer Nadžib Mikati osudio je "plan uništenja" koji sprovodi Izrael.

"Nastavak izraelske agresije na Liban je rat istrebljenja u svakom pogledu, plan uništenja koji ima za cilj brisanje libanskih sela i gradova", naveo je on.

Izraelska vojska jutros je poručila libanskim građanima da se "drže dalje od meta Hezbolaha" u južnom Libanu.

(BETA)

09:03h

Bespilotne letjelice Islamskog otpora u Iraku gađale su posmatračku bazu izraelske vojske Golani na "okupiranim palestinskim teritorijama", saopštila je proiranska militantna grupa.

Islamski otpor je juče saopštio da je izveden napad dronom na metu u dolini Jordana koju su okupirali Izraelci, prenosi Rojters.

Iračke šitske oružane frakcije, kao i druge proiranske grupe, obećale su da će izvršiti napade u znak solidarnosti sa Palestincima.

Islamski otpor u Iraku obećao je eskalaciju napada.

09:02h

Sukob Izraela i Hamasa – 353. dan.

Izraelska vojska je upozorila danas stanovnike Libana da se "drže dalje od ciljeva" povezanih sa Hezbolahom na jugu zemlje i najavila nove napade na taj islamistički pokret.

"Savjetujemo civilima u libanskim selima ili u blizini zgrada i područja koje Hezbolah koristi u vojne svrhe, kao što su ona koja se koriste za skladištenje oružja, da odmah potraže sklonište radi sopstvene bezbjednosti", rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Izraelska vojska će izvesti "veće i preciznije udare na terorističke ciljeve" Hezbolaha u Libanu, dodao je Hagari.

Portparol je rekao da je izraelska vojska jutros rano gađala lokacije Hezbolaha i da će se bombardovanje nastaviti "u bliskoj budućnosti".

(BETA)