Vučić u Njujorku: Odupiraćemo se spoljnim pokušajima koje takozvani "Woke" pokret nameće kao najvišu vrijednost

"Ljudska prava su jedno, a njihova zloupotreba i pretjerivanje vode do uništenja tradicionalnih konzervativnih društava", kaže predsjednik Srbije

5025 pregleda53 komentar(a)
Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na plenarnoj sesiji "Samita za budućnost" Ujedinjenih nacija u Njujorku, da je danas mir važniji od svega, ali da ga niko ne vidi kao pravu vrijednost.

Rekao je, između ostalog, i da je Srbija moderna zemlja, ali da nije spremna da "žrtvuje sopstvene tradicionalne vrijednosti".

"Neću vam oduzimati vrijeme citiranjem junaka stripa Alan Ford ili govoreći da je bolje da imamo mir i saradnju, nego rat i sukobe; da je bolje da budemo zdravi nego bolesni. Takođe, ne želim da ponavljam prazne priče o poštovanju normi međunarodnog prava, jer se međunarodno javno pravo primjenjuje samo na male i ne baš jake i jedino u situacijama kada nisu napadnuti od tih istih velikih. Ipak, kada je riječ o najmoćnijim državama, nevjerovatno je sa koliko laži i licemerja brutalno gaze pravo Ujedinjenih nacije, a više od svega mir. Mir je danas važniji od svega, ali niko ne vidi mir kao značajnu vrijednost. Nasuprot tome, svi veliki, pravdajući svoje velike politike, govore o pravednom miru, što znači da bi oni trebalo da pobijede, a da bi drugi trebalo ne samo da izgube, nego i da budu potpuno uništeni. Svi akteri, bez izuzetka, pozvaće se na norme međunarodnog prava koje idu njima u prilog, a namjerno će zaboravljati šta su radili i šta i danas rade. Na to će ih podsjetiti drugi veliki, koji će, takođe, da zaborave sva ta nedjela, ali će, ipak, da pronađu beskrajna kršenja međunarodnog prava u slučaju prvih", kazao je Vučić u obraćanju, kako je objavljeno na njegovom zvaničnom nalogu na Instagramu.

Rekao je da Srbija podržava plan generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša, kao i Pakt za budućnost, uprkos tome što imaju zamjerke i što bi voljeli da vide "više kompromisa za zemlje u razvoju, kao i to da velike zapadne zemlje bolje razumiju potrebe malih".

"Svih pet tematskih cjelina je važno za nas: Održivi razvoj i finansiranje razvoja; Međunarodni mir i bezbjednost; Nauka, tehnologija i inovacije i digitalna saradnja; Mladi i buduće generacije i Transformisanje globalnog upravljanja, ali o kakvom finansiranju razvoja, položaju mladih i održivom razvoju možemo da govorimo kada imamo velike regionalne sukobe u svijetu i tenzije u koje su uključene skoro sve najveće svjetske sile", dodao je on.

Kada je riječ i primjedbama, naveo je da Srbija podržava zahtjev Grupe 77 zemalja u razvoju, uz koje je i Kina, te smatraju da bi finansiranje problema klimatskih promena trebalo da bude odvojeno pitanje, a ne dio finansiranja razvoja. "Vjerujemo da će Sjedinjene Američke Države i Evropska unija imati više razumijevanja u reformama postojeće finansijske arhitekture. Takođe, vjerujemo da su primjedbe Rusije i Brazila, u kojima su pitanja klime i klimatskih promjena više povezana sa bezbjednošću, nego sa razvojem, ozbiljne i da zaslužuju pažnju", kazao je on.

Vučić je kazao da su "ljudska prava jedno", a da, kako kaže, "njihova zloupotreba i pretjerivanje" vode do "uništenja tradicionalnih konzervativnih društava".

"Srbija smatra da je veoma važno da se pronađe ravnoteža između zapadnog stanovišta o vladavini prava sa jedne strane i zahtjeva brojnih zemalja sa druge strane, kada je riječ o porodičnim i tradicionalnim vrijednostima. Ljudska prava su jedno, a njihova zloupotreba i pretjerivanje vode do uništenja tradicionalnih konzervativnih društava, što mnoge zemlje širom svijeta ne mogu da prihvate, naročito kada je riječ o porodičnim vrijednostima, koje baštini i Republika Srbija. Srbija je na svom evropskom putu. Za razliku od mnogih, Srbija poštuje norme međunarodnog javnog prava. Istovremeno, Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrijednosti i odupiraće se spoljnim pokušajima koje takozvani 'Woke' pokret nameće kao najvišu moguću vrijednost i kao stanje koje, navodno, moramo da dostignemo u budućnosti," rekao je Vučić.