BS: Stojimo uz nevini palestinski narod, ponosni smo na glasanje Crne Gore u UN-u

"Naša podrška palestinskom narodu je uvijek u skladu sa onim što je naše viđenje najučinkovitijeg modela podrške i lišena je svih dnevnopolitičkih kalkulacija, jer je ovo stvar principa, a ne stvar bilo kojeg broja glasova na bilo kojim izborima", saopštila je Bošnjačka stranka

3298 pregleda10 komentar(a)
Foto: Bošnjačka stranka

Bošnjačka stranka saopštila je da "stoji uz nevini palestinski narod" i njihova prava zagarantovana međunarodnim konvencijama i ugovorima.

Pozdravili su odluku Crne Gore da podrži rezoluciju o povlačenju Izraela sa područja Gaze.

“Naša podrška palestinskom narodu je uvijek u skladu sa onim što je naše viđenje najučinkovitijeg modela podrške i lišena je svih dnevnopolitičkih kalkulacija, jer je ovo stvar principa, a ne stvar bilo kojeg broja glasova na bilo kojim izborima. Kao politička partija svoj stav o sukobu u Palesitni zauzeli smo usvajanjem Deklaracije o pravima Palestinaca i traženju pravednog mira koji je usvojen na najvišem organu Bošnjačke stranke, a svoj ljudski odnos prema humanitarnoj situaciji u kojoj se nalazi narod Palestine organzacijom i učešćem u humanitarnim akcijama organizovanim u svrhu pružanja konkretne pomoći palestinskom narodu", navodi BS u saopštenju.

Kažu i da su svoj odnos prema palestinskom narodu i državi Palestini u kontekstu aktuelnog sukoba iskazali kroz glasanje za Rezoluciju koju je na predlog Palestine usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija sa 124 glasa za, 14 glasova protiv i 43 uzdržana.

Podsjećaju da je Crna Gora podržala tu rezoluciju na preporuku Ervina Ibrahimovića, predsjednika Bošnjačke stranke u svojstvu potpredsjednika Vlade za međunarodne odnose i ministra vanjskih poslova. Ističu da su kao stranka na to veoma ponosni.

"Cilj rezolucije je podrška savjetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde iz jula koji poziva na okončanje nezakonite izraelske okupacije, razbijanje nelegalnih naselja i zida koji ih odvaja, te iseljenje svih doseljenika s okupiranih palestinskih teritorija, uključujući okupirani Jerusalem. Pozivamo sve države svijeta da ulože maksimalan napor kako bi na bazi dijaloga došlo do mirnog rješenja konflikta u Gazi, uz puno poštovanje međunarodnog prava i rezolucija UN”, zaključuje se u saopštenju.