Novi pravilnik o polaganju vozačkog ispita

Pravilnikom propisano da se polaganja organizuju posljednjeg vikenda u mjesecu, uvedena i pravila koja se odnose na ponašanje kandidata i članova ispitnih komisija

9033 pregleda4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija donijelo je novi Pravilnik o nаčinu organizovanja i sprovođenja polaganja vozačkog ispita.

Kažu da je pravilnik usvojen sa ciljem povećanja kvaliteta u organizaciji i realizaciji vozačkih ispita, a samim tim i unapređenja kvaliteta bezbjednosti saobraćaja na putevima. Na izmjenama pravilnika radila je radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva, Uprave policije, Mašinskog fakulteta i auto-škola.

"Pravilnikom je propisano da se polaganja organizuju posljednjeg vikenda u mjesecu, dok su ranije polaganja bila organizovana svake treće nedjelje, što nije davalo dovoljno vremena auto-školama da kvalitetno organizuju obuke kandidata. Takođe, uvedena su i pravila koja se odnose na ponašanje kako kandidata, tako i članova ispitnih komisija, tokom realizacije ispita", navodi MPNI u saopštenju.

Pored toga, ukoliko se kandidat ne ponaša u skladu sa pravilima, odnosno ometa održavanje ispita, može biti sankcionisan i može mu se zabraniti polaganje u tri naredna ispitna roka. Po prvi put kandidati će imati mogućnost prigovora na odluku Ispitne komisije, o kome će odlučivati komisija koju formira Ministarstvo.

Što se tiče samih radnji tokom polaganja vozackog ispita, novine se odnose na polaganje za E kategoriju motornih vozila, gdje je uvedena nova poligonska radnja - parkiranje skupa vozila pod pravim uglom. Kod B kategorije motornih vozila, koja se i najviše polaze, novina je da je kandidatima omogućeno da, prilikom postavljanja vozila za ulazak u jednu od garaza, mogu izvršiti korekciju položaja vozila.

"Ministarstvo će nastaviti sa daljim unapređenjem stanja u oblasti rada auto škola i vozačkih ispita, pa su tako u toku i izmjene programa obrazovanja kojima je regulisana obuka kandidata za vozače i obuka instruktora vožnje, kao i izmjene ostalih pravilnika koji regulišu ovu oblast", navodi MPNI.

Takođe, kako su ranije i najavili, počele su i obuke za ovlašćene ispitivače u ispitnim komsijama, gdje će im uskoro biti organizovani i prvi ispiti.

"Sve ovo, sigurni smo, doprinosi većem kvalitetu rada svih uključenih u proces rada auto škola i samih vozačkih ispita", zaključuje se u saopštenju.