Odložena sjednica SO Pljevlja: NSD traži dodatno vrijeme za konsultacije, DPS tvrdi da bi Lekić da smijeni Vraneša

"Ne dozvolimo da organizovana kriminalna grupa iz Šavničke ulice zagospodari Pljevljima", kazao je nezavisni odbornik Saša Ječmenica

9715 pregleda7 komentar(a)
Odbornici većine nisu se pojavili nakon pauze, Foto: Goran Malidžan

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja odložena je danas na zahtjev odbornika Nove srpske demokratije, jedne od članica vladajuće koalicije.

Nakon postavljanja odborničkih pitanja, odbornik Nove Marko Potparić zatražo je pauzu od deset minuta zbog, kako je obrazložio, konsultacija unutar vladajuće koalicije o tačkama koje su na dnevnom redu lokalnog parlamenta.

Nakon pauze se u skupštinskoj sali nisu pojavili odbornici vladajuće većine, osim predsjednice Skupštine Jovane Tošić (Demokrate) i Marka Potparića (Nova), koji je obrazložio razloge zbog kojh su tražili odlaganje sjednice.

„Na dnevnom redu lokalnog parlamenta su goruće tačke kao što je pitanje cijena vode i izjednačavanje zone parkinga. Tako zbog konsultacija unutar skupštinske većine, kojoj treba dodatno vrijeme da se konsultuju vezano za ove veoma teške i delikatne odluke koje treba da donesemo na ovoj skupštini tražimo dodatno vrijeme za konsultacije. Mislim da će skupština sigurno održati u narednom periodu u kojem ćemo se dogovoriti na kolegijumu“, rekao je Potparić.

On je kazao da opozicioni odbornici iznose neistine i svoje želje.

Odbornik DPS-a Marko Tošić rekao je da je „u najmanju ruku neozbiljno ovo što se danas desilo na zasjedanju Skupštine opštine Pljevlja“.

„Sazvali ste kolegijum i obavijestili nas da će se sjednica SO održati 6. oktobra. Nakon toga dva dana kasnije sazvali ste novi kolegijum i obavijestili nas da će se danas održati. Odbornici DPS-a i cijele opozicije su došli na ovu skupštinu, a danas imamo situaciju da nemamo kvoruma. To je u najmanju ruku neozbiljno. Zašto vi ili neko od odbornika vladajuće većine niste jasno rekli šta je razlog današnjeg neodržavanja sjednice. Po Pljevljima već duže vrijeme se priča da je stvari razlog neodržavanja današnje sjednice prekompozicija snaga unutar opštinskog odbora Nove srpske demokratije i u dijelu parlamentarne većine. Ne vidim zašto je to sporno da je neko od vas odustao i saopštio građanima. Očigledno je da je namjera da onaj čovjek koji je uništio Rudnik uglja ili neko po njegovom diktatu dođe ovdje i smijeni trenutnog predsjednika Opštine i da on zagospodari lokalnim finansijama, jer je očigledno da tom čovjeku glavni plijen budžet Opštine Pljevlja od 30 miliona eura. Danas na računu opštine ima više novca nego što ga ima na računima Rudnika uglja i Elektroprivrede Crne Gore i to je plijen koji vrijeba parlamentarna većina odnosno gospodin (Milan) Lekić sa namjerom da opljačka ta sredstva koja se nalaze na računu Opštine Pljevlja, na isti način na koji su uništili Rudnik uglja. Najpoštenije bi bilo da ste danas ustali i rekli nam šta je stvarni razlog neodržavanja današnje sjednice“, rekao je Tošić.

Doskorašnji odbornik DPS-a Saša Ječmenica, koji je prešao u Stranku evropskog progresa Duška Markovića i sada nastupa kao nezavisni odbornik, kazao je da današnje pnašanje vladajuće većine dovoljno govori o ozbiljnosti u obavljanju javnih funkcija.

„Jasno je da je u pitanju pravni status predsjednika Opštine i da su one priče koje kruže Pljevljima o međusobnom trvljenju unutar Nove srpske demokratije došle do svog vrhunca. Pozivam građane da na sve načine spriječimo ovakvo postupanje šavničke organizovane kriminalne grupe koja je sada naišla na zatvorena vrata u Rudniku uglja i jedini im je cilj da se domognu opštinskih finansija. Mislim da predsjednik Vraneš vodi računa o tim finansijskim sredstvima djelimično zbog nesposobnosti svoje administracije, a djelimično zbog svog karaktera, te s toga ne dozvolimo da organizovana kriminalna grupa iz Šavničke ulice zagospodari Pljevljima. Jasno je da je proradila ćelija u DOO Čistoći, a o tome ćemo vas informisati narednih dana“, rekao je Ječmenica.

Odbornik DPS-a Haris Alavać pitao je da li će na narednoj sjednici biti izmjena i dopuna dnevnog reda ili je ovo samo navodno dušebrižništvo o cijenama vode i parkinga.