Sajam inovacija i naprednih tehnologija u Tehnopolisu

Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža savremena tehnologija: 3D štampa, robotika, CNC i VR tehnologija

2542 pregleda0 komentar(a)
Foto: Tehnopolis

U okviru Dana nauke i inovacija, u nikšićkom Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) „Tehnopolis“ otvoren je dvodnevni sajam pod nazivom „Texpo: Inspirišemo, stvaramo, inoviramo, razvijamo“, a posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža savremena tehnologija: 3D štampa, robotika, CNC i VR tehnologija.

Cilj sajma „Texpo“ je promocija naprednih tehnologija i podsticanje interesa za njihovo korišćenje u svakodnevnom životu i radu.

„Predstavlja mi posebnu čast da danas otvorim mini sajam, koji predstavlja tizer za mnogo značajniji i veći sajam koji bi se narednih godina ustalio i postao tradicionalan u Nikšiću. Nadam se da ćemo u jednom većem abijentu, većem prostoru od naredne godine predstaviti sve one tehnologije koje ćete danas u manjem obimu imati prilike da vidite. Ovom prilikom bih se zahvalio našim partnerima iz regiona i Crne Gore koji su nam pomogli da posijemo ovu klicu, a uz koje ćemo u narednim godinama ravijati nešto čime ćemo se posebno ponositi“, rekao je Đorđije Malović, izvršni direktor Tehnopolisa, koji je i otvorio Sajam.

Zahvalio se Ministarstvu prosvjete, nauke i inovacija i Opštini Nikšić na podršci razvoju inovacionog ekosistema koju pružaju tokom čitave godine, ali i timu IPC Tehnopolis koji su inicirali ideju organizacije sajma i koji su tu ideju i realizovali.

FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis
FOTO: Tehnopolis

Predsjednik Skupštine Opštine Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da mu je drago što su podržali događaj koji je značajan za mlade i njihovu budućnost.

„Možda je i ovaj događaj pokazatelj da Crna Gora ima potencijal da ide u korak sa vremenom i da prati savremene tehnologije. Naši mladi imaju šta da vide i nauče i vjerujem da će i oni ići putem da prate ono što donosi savremeni svijet“, kazao je Vuković.

Istakao je da bi bilo lijepo da iduće godine Sajam bude veći i da Tehnopolis i Opština, zajedno sa resornim Ministarstvom, isti izmjeste iz Tehnopolisa i naprave ga na nekom drugom mjestu gdje će imati priliku da učestvuju i drugi izlagači, koji sad ne mogu zbog prostornog ograničenja.

„Vjerujem da ćemo dobrom saradnjom i traženjem snažnih partnerstava omogućiti nove ponude, ali i nove mogućnosti za sugrađane, posebno za mlade. Da se edukuju, usavršavaju, stvaraju i da Nikšić i Crna Gora idu putem razvoja i tehnološkog napretka, jer vjerujem da nijesmo lošiji od drugih , već da je samo potrebno mnogo više vremena, energije i sredstava uložiti u našu mladost. Samim tim vjerujem da ćemo stići i savremeni svijet za koji, u ovim stvarima, izuzetno kaskamo. Ovaj događaj je pokazatelj da imamo potencijal i možemo, ali da treba uložiti dodatna sredstva i energiju i da se sve to može brzo postići“, poručio je Vuković i dodao da je Tehnopolis izuzetno značajn za grad.

Cilj sajma „Texpo“ je promocija naprednih tehnologija i podsticanje interesa za njihovo korišćenje u svakodnevnom životu i radu. Na Sajmu su prisutni lokalni i regionalni partneri IPC Tehnopolis: INTERA Tehnološki park Mostar, FabLab Sarajevo, Five Grupa (Five G), 3D republika, Dizart Sarajevo, New Additive i Mašinski fakultet Podgorica, kao i TechLab Tehnopolis, koji će predstaviti širok spektar inovativnih mogućnosti kroz kratke prezentacije i demonstracije.

Sajam je namijenjen studentima i školskim timovi, preduzetnicima i startapovima, Fablab i makerspace zajednici, kompanijama i korporacijama, obrazovnim i istraživačkim institucijama, umjetnicima i dizajnerima, inženjerima i tehničkim stručnjacima, ali i svima koji pronalaze svoje interesovanje za savremene tehnologije.

Dani nauke i inovacija se ove godine održavaju od 23. do 27. septembra pod sloganom “Nauka i inovacije na dohvatu ruke”.