U Nikšiću održana manifestacija "Biciklijada i biciklizam za najmlađe"

"Cilj biciklijade je da predstavi bicikl kao ekološko prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu i alternativni ekološki vid prevoza, a biciklizam kao vrlo moderan i atraktivan vid rekreacije i sporta", kazala je Ana Petrović Njegoš, organizatorka događaja.

1645 pregleda0 komentar(a)
Detalj sa manifestacije, Foto: Ivan Lončar

Biciklistički klub (BK) „Perun“, u sklopu manifestacije „Septembarski dani Nikšića“, organizovao je manifestaciju pod nazivom „Biciklijada i biciklizam za najmlađe", a učešće je uzelo oko stotinu biciklista, među kojima je bio najveći broj predškolaca.

„Cilj biciklijade je da predstavi bicikl kao ekološko prevozno sredstvo koje ne zagađuje životnu sredinu i alternativni ekološki vid prevoza, a biciklizam kao vrlo moderan i atraktivan vid rekreacije i sporta. Bickl nije smao sportki rekvizit već može da bude alternativan vid prevoza, naročito u užem dijelu grada, čime bi se smanjile saobraćajne gužve i zagađenje vazduha. Kada bi više nas svakodnevno koristilo bicikl doprinijeli bi i smanjivanju buke“, kazala je Ana Petrović Njegoš, organizatorka događaja.

Biciklijada je organizovana na Svjetski dan bez automobila, a Petrović Njegoš je pozvala građane da se okrenu korišćenju bicikla.

Grupa biciklista je sa vodičem i trenerom kluba, uz podršku saobraćajne policijije i Opšte bolnice, odvezla planiranu rutu i skrenula vozačima automobila da u Nikšiću postoje i biciklista na ulicama, što im je, prema riječima Petrović Njegoš, i bio cilj.

U saradnji sa vrtićem „Kosovka djevojka“ i sa vaspitačima trosatnog programa, treneri BK „Perun“ pripremili su program za najmlađe – vožnja određenom rutom i poligonska vožnja.

„Poligon je bio postavljen na platou ispred Gradske kuće gdje su najmlađi učesnici manifestacije, pored zabave, imali priliku da steknu vještine voženja bicikla sa zadatim preprekama, želeći da ih podstaknu na biciklizam kao sport i kao korisnu zdravu zabavu“, kazala je Petrović Njegoš.

Kako je istakla, veliki broj predškolaca je vrlo značajan za razvoj biciklizma. Zahvalio se trenerima, redarima, volonterima, na profesionalnom radu i pomoći da BK „Perun“ organizuje još jedan, u nizu, uspješan događaj.