U Albaniji bi mogla da nastane nova država - Suverena država bektašijskog reda

Ako se plan ostvari, ta mala država imala bi svoju administraciju, pasoš i granice

12462 pregleda12 komentar(a)
Baba Mondi, Foto: Shutterstock

U Albaniji bi mogla da nastane nova država koja bi bila četiri puta manja od trenutno najmanje države na svijetu - Vatikana.

Prema izvještaju Njujork Tajmsa, albanski premijer Edi Rama najaviće planove za suverenu mikrodržavu unutar glavnog grada Tirane, koja će slijediti praksu Bektašijskog reda – šitskog sufijskog reda osnovanog u 13. vijeku u Turskoj.

Ako se plan ostvari, takozvana "Suverena država bektašijskog reda" postaće najmanja država na svijetu, veličine 10 hektara, što je četvrtina veličine Vatikana. Ta mala država imala bi vlastitu administraciju, pasoš i granice.

Nova država bi dozvoljavala konzumaciju alkohola, ženama bi bilo dozvoljeno da nose šta žele i ne bi nametala nikakva pravila o načinu života, odražavajući tolerantne prakse Bektašijskog reda.

Rama je, piše Večernji list, izjavio da je cilj ove nove države promovisati tolerantnu verziju islama, po kojoj je Albanija i poznata.

"Moramo čuvati ovo blago, a to je vjerska tolerancija, koju nikada ne smijemo uzimati zdravo za gotovo", rekao je on za Njujork Tajms.

Istorija Bektašija seže u Otomansko Carstvo iz 13. vijeka, ali prije gotovo jednog vijeka sjedište Reda preselilo se u Tiranu nakon što mu je Mustafa Kemal Ataturk, utemeljitelj Turske Republike, zabranio ulazak u Tursku.

Red Bektašija ima dugu mističnu tradiciju u Albaniji. Ovaj sufijski red bio je popularan među janjičarima, elitnim vojnicima Osmanskog Carstva koji su uglavnom regrutovani iz hrišćanskih područja Balkana. Sufijska vjera ne prisiljava svoje sljedbenike na poštovanje osnovnih načela tradicionalnog islama.

Međutim, tolerancija ih nije zaštitila od progona. Stotinama godina vjernici su se nalazili pod pritiskom - bez obzira na to jesu li njihovi gospodari bili hrišćani, muslimani ili ateisti - što ih je navelo da se sele u susjedne zemlje poput Kosova i Makedonije nakon osmanskog osvajanja Balkana u 14. i 15. vijeku.

Bektašiji su odani mudrim ljudima, poznatim kao derviši. Derviš Baba Mondi je trenutno duhovni vođa reda. Sljedbenici ga poznaju pod službenim titulom Njegova Svetost Hadži Dede Baba. Baba Mondi trebao bi da bude vođa Suverene Države Reda Bektašija. On kaže da će se odluke donositi s "ljubavlju i dobrotom".

U intervjuu za Euronews 2018. godine izjavio je - "Biti Bektaši znači biti čovjek. Svoju zajednicu smo izgradili na principima mira, ljubavi i međusobnog poštovanja".

Tim stručnjaka trenutno radi na zakonodavstvu koje će definisati suvereni status nove države unutar Albanije. Ramina vladajuća Socijalistička stranka takođe će morati da podrži ovaj projekt. Baba Mondi izrazio je nadu da će Sjedinjene Američke Države i druge zapadne sile priznati suverenitet njegove države.

"Zaslužujemo državu", rekao je Baba Mondi za Njujork Tajms.

"Mi smo jedini na svijetu koji govorimo istinu o islamu i ne miješamo ga s politikom", dodao je.