Perić: Da bi glas na izborima vrijedio – potreban je protestni glas

"Jedan od osnovnih instrumenata te namjere je upravo nagovor da građani iz revolta ostanu kući na izborni dan. Glas Preokreta je zapravo aktiviranje političke scene na način da građani dobiju svoj protestni glas u parlamentu koji će otkriti ono što se zove politikom u Podgorici i u Crnoj Gori"

2820 pregleda17 komentar(a)
Foto: Aleksandar Jaredić/Preokret

Na ovim loklanim izborima postoji jasna namjera da se nastavi sa sada već ustaljenom praksom da oni budu tek realizacija pukog inženjeringa u kojem četiri političke korporacije kontrolišu kompletan proces, u kome će na kraju imati dogovor do mjere ko bi bio vlast a ko opozcije, sa samo jednim ciljem - održavanje vlasti na načelu samovolje, a ne volje građana iskazane na izborima, saopštio je nosilac liste "Preokret - Ovako više ne može" Srđan Perić.

On je kazao da predizborna obećanja koja dobijaju komičnu dimenziju jasno govore o tome da ih oni ne govore da bi ih ispunili "već da zaglušujućom bukom prikruju činjenicu da oni ne znaju što će sa tom vlašću osim da budu funkcioneri". Jer da je drugačije, dodaje Perić, ne bi grad bio pun smeća, bulevari zjapili nedovršeni, stanovi u vlasništvu grada neidentifikovani i tako redom.

Proces koji je otpočeo, nagalašava on, time da se obezvrijedi znanje i sposobnost jer partije odlučuju ko može da se zaposli a ko ne, završava se obezvrjeđivanjem glasa, jer u tom scenariju postaje nebitno kako će ko glasati, jer bi dobijali istu vlast.

"Jedan od osnovnih instrumenata te namjere je upravo nagovor da građani iz revolta ostanu kući na izborni dan. Glas Preokreta je zapravo aktiviranje političke scene na način da građani dobiju svoj protestni glas u parlamentu koji će otkriti ono što se zove politikom u Podgorici i u Crnoj Gori", rekao je Perić.

Do koje mjere je uveden apsurd, dodao je on, kao model funckionisanja u političkom sistemu, govori činjenica da ćemo program prije sprovesti iz pozicije protestnog glasa, kroz insistiranje na organizovanju lokalnih referenduma, uključivanja javnosti, stručne i opšte, kao pritisak da se radi po zakonu i u korist svih građana, nego utapanja u koalicije koje od nas traže samo glas nekoliko odbonika da statiramo, a ne da djelujemo.

"Dakle, da bi glas građanina zaista važio, mora mu biti vraćena vrijednost i politička klasa treba da u parlamentu vidi protest protiv njihovih namjera. Drugačije nije moguće sprovesti niti jedan program koji je smislen i na opštu korist građana. Što Preokret bude snažniji to će naš glas biti jači, a demontaža truloga partitokratskog sistema brža. Građani treba da znaju da je glas za Preokret glas da se podvuče crta, i glasno kaže da ovako više ne može. Što nas više građana podrži to ćemo zajedno na ovim izborima snažnije delegitimizovati partitorkatske prakse. To je početak velikog preokreta, zaključio je Perić.