Todorović: Cilj Evropskog saveza je Podgorica kao grad bez nasilja, siguran za život

"Obezbijedićemo besplatan socijalni servis namijenjen žrtvama porodičnog nasilja koji će podrazumijevati psiho-socijalnu podršku i osnaživanje žrtava da nastave samostalan život u bezbjednom okruženju"

1631 pregleda2 komentar(a)
Matija Todorović, Foto: Evropski savez

Evropski savez sa pozicije nove gradske uprave u Podgorici, preduzeće konkretne i snažne korake u cilju borbe protiv nasilja, posebno nasilja nad ženama i đecom, jer je naš cilj Podgorica kao grad bez nasilja i mjesto za udoban i siguran život za sve njgeove ljude, saopštio je Matija Todorović, kandidat za odbornika na listi "Evropski savez Boris Mugoša (SDP SD, LP i građani) Podgorica za primjer".

"Obezbijedićemo besplatan socijalni servis namijenjen žrtvama porodičnog nasilja koji će podrazumijevati psiho-socijalnu podršku i osnaživanje žrtava da nastave samostalan život u bezbjednom okruženju. Takođe ćemo kod nadležnih državnih organa inicirati promjene važećih zakonskih rješenja u dijelu da se jednom podnesena prijava za nasilje ne može povući, već da su nadležni organi u obavezi da počinioca nasilja procesuiraju po službenoj dužnosti", rekao je Todorivić.

Najavio je da će se pojačati pružanje preventivno-informativnih programa i kontinuiranih medijskih kampanja, sa posebnim akcentom na potencijalne žrtve nasilja koje žive u prigradskim naseljima i ruralnom području Podgorice uz povećanje broja specijalizovanih servisa za pomoć, podršku i zbrinjavanje žrtava; otvaranje lako dostupnih kriznih centara za slučajeve silovanja i centara za žrtve seksualnog nasilja.

"Takođe, kao dio ovog programa, u saradnji sa zdravstvenim ustanovama, uspostavićemo Centar za psihološko savjetovanje, koji će biti finansiran od strane Glavnog grada. Ovaj centar će pružati besplatne usluge građanima, te će im pristup profesionalnoj psihološkoj podršci i savjetovanju biti obezbijeđen bez obzira na finansijske mogućnosti. Ovo su samo neke od sveobuhvatnih mjera kroz koje ćemo kao lokalna uprava dati doprinos da se stane na kraj femicidu po kojem je naš grad, nažalost, postao prepoznat", zaključio je Todorović.