Suzana Lazović: Želim da svako mrzi da igra protiv Crne Gore

Nova selektorka "lavica" zvanično predstavljena, otkrila je svoj stručni štab, ambicije, želje i prvi put trenirala sa rukometašicama Crne Gore tokom EHF sedmice

9959 pregleda5 komentar(a)
Suzana Lazović i Petar Kapisoda na današnjem predstavljanju, Foto: Kosta Bošković

Kada se pisala istorija crnogorskog rukometa i Budućnosti Suzana Lazović je bila neprelazna u odbrani, neko zbog koga se nijedna igračica nije radovala utakmicama protiv "lavica" i podgoričkog velikana.

Sada kada je na novom početku, kada počinje možda i najvažniju epizodu karijere isto želi i od djevojaka koje će predvoditi kao selektorka.

"Želim da svako mrzi da igra protiv nas", poručila je Suzana Lazović nakon što je zvanično predstavljena kao selektorka rukometašica Crne Gore, a potom dodala.

"Crna Gora je uvijek tako gradila igru i dolazila do rezultata. Ne bavim se prošlošću, krećemo od nule. Imam svoju filozofiju i strategiju, usmjerena je u pravom pravcu i vidjeće se sve već na Evropskom prvenstvu".

Razvijaću svoju filozofiju

Da ima potencijal u novom poslu pokazala je kroz mlađe selekcije, kao i u Mađarskoj gdje vodi Albu Fehervar, ali dobro zna da je na početku i da tek treba da razvija svoje ideje.

"Čast i obaveza mi je da budem dio reprezentacije kao neko ko je odrastao u ovom sistemu... Međutim, razvijaću svoju filozofiju i sigurna sam da će se ova reprezentacija vratiti na stare staze slave. Crnu Goru su uvijek karakerterisali borbenost i hrabrost i mislim da će ove djevojke to pokazivati iz dana u dan", naglasila je Lazović.

foto: Kosta Bošković

"Lavice" su danas sa novom selektorkom počele EHF sedmicu, koja će na neki način označiti i start priprema za Evropsko prvenstzvo krajem godine. A, koliko vjeruje u mlade igračice Suzana je odmah pokazala, pa je za prvo okupljanje pozvala četiri debitantkinje - Milicu Trifunović, Andrijanu Tatar, kao i juniorske reprezentativke Saru Burić i Ivanu Vujadinović.

"Ima još igračica koje se nisu našle na spisku, ali hoće u narednom periodu, želim da svako dijete koje ime potencijal dobije šansu da nastupi za Crnu Goru", jasna je Suzana.

Odbrana je ključ

Zaštitni znak Crne Gore sa novom selektorkom trebalo bi da bude odbrana.

"To će biti ključ svake utakmice, kao i moja filozofija budućnosti - to mi je donijelo rezultate ranije i sigurna sam da ako sve ispoštujmo to može da donese rezultate. Ne sumnjam da će djevojke uraditi sve što bude potrebno".

Uporedila je vrijeme provedeno na terenu i sada kada je u trenerskim vodama.

"Kada sam krenula sa ovom poslom shvatila sam koliko kao igračica ne znam i koliko je težak trenerski poziv".

Razgovarala sam sa svim selektorima

Suzana Lazović je na klupi Crne Gore naslijedila Bojanu Popović, nekadašnju saigračicu sa kojom je osvojila olimpijsko srebro, Ligu šampiona...

"Pričala sam i sa njom i sa svim ranijim selektorima, željela sam da čujem njihovo mišljenje i njihiova iskustva, probleme... Od svih sam dobila prave instrukcije i pomoć".

Postoji li neki od ranijih trenera na koje se nova selektorka ugledala?

"Dragan Adžić je neko sa kim sam odrasla i sa kojim sam ostvarila sve uspjehe, ali smatram da i ja treba da gradim svoj sistem... Njegovo shvatanje rukometa mi je mnogo pomoglo. Tu su naravno i treneri u mlađim kategrijama, kao i nekadašnji selektori Per Johanson i Kim Rasmusen i mislim da ću od svih da pokupim ono kvalitetno, ali i da ću da promijenim sve što mislim da je potrebno timu", zaključila je Suzana.

U stručnom štabu Igor Marković i Sonja Barjaktarović

Predsjednik Rukometnog saveza Crne Gore, Petar Kapisoda na današnjem presu je otkrio da je sa Suzanom Lazović potpisan dvogodišnji ugovor, da bi potom i nova selektorka govorila o svom stručnom štabu.

"Odlučila sam se za Igora Markovića, Sonju Barjaktarović i Danicu Delić... Izabrala sam stručni štab kojem sto odsto vjerujem i želi da bude uz mene. Igor i ja se dosta slažemo - mislim da će mnogo da mi pomogne, jer sam do sada shvatila da dva oka ne mogu baš sve da vide. Važno mi je da imam pravu osobu pored sebe", naglasila je Lazović.