Vašington jača vojno prisustvo na Bliskom istoku zbog porasta regionalnih tenzija

SAD imaju više hiljada vojnika u regionu kao i vojne brodove, borbene avione i protivvazduhoplovnu odbranu namijenjenu da zaštiti Izrael i američke snage koje se tamo nalaze

3834 pregleda2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

SAD će poslati manji kontigent dodatnih vojnih snaga na Bliski istok kao odgovor na porast regionalnih tenzija, u jeku eskalacije između izraelske vojske i moćnog libanskog Hezbolaha, objavio je danas Pentagon.

Objava SAD, glavne zemlje koja podržava Izrael, je u vrijeme porasta strahovanja od širenja sukoba, pošto je izraelska vojska danas sprovela udare na libanski Hezbolah, najteže u gotovo godinu dana, u kojima je poginulo više od 270 ljudi, uključujući 21 dijete.

"U svjetlu rastućih tenzija na Bliskom istoku i iz predostrožnosti šaljemo mali broj dodatnih američkih vojnika da bi ojačali naše snage koje su već prisutne u regionu", rekao je novinarima portparol Pentagona Pat Rajder, i odbio da pruži više detalja iz bezbjednosnih razloga.

SAD imaju više hiljada vojnika u regionu kao i vojne brodove, borbene avione i protivvazduhoplovnu odbranu namijenjenu da zaštiti Izrael i američke snage koje se tamo nalaze.

"Jasno je da te operacije odmazde između Izraela i (Hezbolaha) rizikuju da se intenziviraju i da prerastu u regionalni rat većih razmjera, zbog čega je značajno da se situacija riješi diplomatskim putem", rekao je Rajder.

Front rata se posljednjih dana premjestio ka Libanu,a Hezbolah, koga podržava Iran, obećao je da će nastaviti da napada Izrael do "kraja agresije u Gazi" palestinskoj teritoriji pod opsadom gdje se vodi rat između Izraela i palestinskog Hamasa gotovo godinu dana.

Razmjena vatre između Izraela i Hezbolaha pojačala se poslije spektakularnog talasa eksplozija komunikacionih uređaja pripadnika Hezbolaha, koji su pripisani Izraelu. U tim eksploziama 17. i 18. septembra poginulo je 39 osoba a 2.931 je ranjena širom Libana, prema izvještaju libanskih vlasti.