Rusija spremila kazne za 'rusofobiju' u inostranstvu

Novi član Krivičnog zakonika koji predviđa kaznu za "rusofobiju" ciljaće samo slučajeve "rusofobije" u inostranstvu. Dokument ne precizira šta se smatra diskriminacijom ruskih državljana i stanovnika Ruske Federacije

6313 pregleda2 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Ruske vlasti planiraju izmijeniti Krivični zakon dodavanjem kazne za "rusofobiju", definisanu kao diskriminaciju ruskih državljana i stanovnika Ruske Federacije od strane stranaca i stranih zvaničnika u inostranstvu ili pozivanje na takve radnje.

Novinska agencija Interfax je 23. septembra izvijestila da je dobila vladin dokument kojim se odobrava nacrt zakona koji je predstavila grupa poslanika, a prema kojem se suđenja pojedincima optuženim za "rusofobiju" mogu održavati u odsustvu.

Kabinet je odobrio nacrt, ali je rekao da bi kazna za osobe osuđene za "rusofobiju" trebala biti revidirana.

U nacrtu zakona se kaže da je "kazna za 'rusofobiju' zabrana osuđenim osobama da zauzimaju određena mjesta i obavljaju određene aktivnosti u Rusiji".

Međutim, vlada je saopštila da takva kazna nema smisla jer se djelo odnosi na pojedince koji žive izvan Rusije.

Novi član Krivičnog zakonika koji predviđa kaznu za "rusofobiju" ciljaće samo slučajeve "rusofobije" u inostranstvu. Dokument ne precizira šta se smatra diskriminacijom ruskih državljana i stanovnika Ruske Federacije.

Posljednjih godina, posebno nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., ruske vlasti optužuju zapadne zvaničnike za ono što su nazvali "rusofobijom".

Neke ruske vlasti, uključujući Ministarstvo vanjskih poslova, nazvale su zapadne sankcije uvedene ruskim zvaničnicima i subjektima zbog potpune agresije Moskve na Ukrajinu "izrazom rusofobije".

Pojam "rusofobija" prvi je uveo ruski pjesnik i diplomata Fjodor Tjučev u 19. vijeku kako bi opisao prozapadne ruske liberale.

Timoti Snajder, profesor istorije na Univerzitetu Jejl, tokom svog izlaganja u Vijeću sigurnosti UN-a u martu 2023. opisao je termin "rusofobija" kao oruđe koje moderna Rusija koristi da opravda navodne ratne zločine svojih oružanih snaga u Ukrajini.