Telegram će otkriti telefone i IP adrese na zahtjev vlasti

"Tokom posljednjih nekoliko sedmica, posvećeni tim moderatora, koristeći AI, učinio je Telegram Search mnogo sigurnijim. Sav problematičan sadržaj koji smo identifikovali u Pretraživanju više nije dostupan"

5525 pregleda0 komentar(a)
Pavel Durov, Foto: Reuters

Telegram će otkriti telefone i IP adrese korisnika vlastima na njihov zahtjev, rekao je osnivač i izvršni direktor aplikacije za slanje poruka Pavel Durov.

"Da bismo dalje odvratili kriminalce od zloupotrebe Telegram pretrage, ažurirali smo naše Uslove korištenja usluge i Politiku privatnosti, osiguravajući da su dosljedni u cijelom svijetu. Jasno smo stavili do znanja da IP adrese i brojevi telefona onih koji krše naša pravila mogu biti objelodanjeni nadležnim organima kao odgovor na valjane pravne zahtjeve", napisao je Durov na Telegramu.

"Tokom posljednjih nekoliko sedmica, posvećeni tim moderatora, koristeći AI, učinio je Telegram Search mnogo sigurnijim. Sav problematičan sadržaj koji smo identifikovali u Pretraživanju više nije dostupan", napisao je Durov.

Durov, rodom iz Rusije, priveden je prošlog mjeseca u Parizu, a kasnije pušten uz kauciju od 5,5 miliona dolara zbog navodnog "saučesništva u upravljanju internet platformom za omogućavanje nezakonite transakcije u organizovanoj bandi".

Francuski tužioci optužuju 39-godišnjeg Durova za saučesništvo u dozvoljavanju trgovine drogom i dijeljenju seksualnih slika djece na Telegramu, te zbog odbijanja da podijeli dokumente koje zahtijevaju vlasti koje istražuju nezakonite aktivnosti na aplikaciji.

Nakon što je pušten uz kauciju, Durov - koji ima državljanstvo Francuske, kao i Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i karipskog arhipelaga Sent Kits i Nevis - rekao je početkom septembra da je njegovo hapšenje "pogrešno".

Tada je priznao da Telegram "nije savršen" i da su "bolovi rasta" "olakšali kriminalcima da zloupotrijebe platformu", ali Durov je rekao da je aplikacija vođena "namjerom da donese dobro i odbrani osnovna prava ljudi, posebno tamo gdje su ova prava povrijeđena."

Prošle sedmice, Nacionalni koordinacioni centar za kibernetičku sigurnost Ukrajine, zemlje koja se bori protiv ruske invazije od februara 2022., zabranio je korištenje Telegrama za državne službenike, vojno osoblje i zaposlene u ključnoj infrastrukturi, pozivajući se na sigurnosna pitanja.