Traje potjera za osumnjičenima za ubistvo četiri i ranjavanje 17 osoba u Alabami

Masovno ubistvo u Alabami je 31. masovna pucnjava (najmanje četvoro ubijenih ili ranjenih) ove godine u Americi

5877 pregleda1 komentar(a)
Foto: Reuters

Nadležni u Alabami i dalje tragaju za osumnjičenima za masovno ubistvo četiri osobe i ranjavanje 17, a policija napad opisuje kao naručeno ubistvo. Pucnjava se desila u subotu uveče, u punom barova i restorana u Birmingemu.

Lokalne vlasti apelovale su na građane da se jave policiji sa informacijama koje bi mogle dovesti do pronalaska i hapšenja napadača i rekli da je nagrada za to 100.000 dolara.

"Želim da budem veoma jasan oko toga šta je prioritet: da uhvatimo, uhapsimo i osudimo odgovorne za ovo masovno ubistvo", rekao je gradonačelnik Birmingema Rendal Vudfin.

Šef policije Skot Turmond rekao je da se vjeruje da je meta bila jedna od žrtava, a da su ostali stradali u rafalnoj paljbi. Petoro ranjenih je i dalje u bolnici.

FBI nudi 50.000 dolara za hapšenje napadača, a organizacija Crime Stoppers nudi još toliko. Dojave mogu biti anonimne, istakli su nadležni.

Šta se dogodilo i ko su žrtve?

Pucnjava se dogodila u subotu uveče na trotoaru ispred lokala Hush, gdje su i dan poslije bili vidljivi tragovi krvi.

Šef policije je rekao da se vjeruje da je meta bio jedan od ubijenih i da je moguće da je ubistvo naručeno. Automobil se zaustavio ispred lokala i "više napadača" je izašlo iz kola i krenulo da puca.

"Vjerujemo da je riječ o plaćenom ubistvu i da je meta bila određena osoba", kaže Tarmond.

Policija je objavila da je na licu mjesta pronađeno oko 100 čaura. Tarmond kaže da se istražuje koje oružje je korišćeno, ali da policija vjeruje da je riječ o automatskom.

U saopštenju u nedjelju, policija je navela da se sumnja da su napadači koristili dodatke za oružje koji omogućavaju da se ispali više metaka za što kraće vrijeme.

Dvojica muškaraca i žena pronađeni su na trotoaru sa prostrelnim ranama i proglašeni su mrtvima na licu mjesta. Još jedna muška osoba je preminula od povreda u bolnici.

Policija je naknadno saopštila da su ubijeni Anitra Holoman stara 21 godinu iz okoline Birmingema, Tadž Buker star 27 godina iz Birmingema i Karlos Mekejn iz Birmingema, star 27 godina. Još se čeka na objavu identiteta četvrte žrtve.

Kvart u kojem se desila pucnjava je popularan kod mladih ljudi jer se nalazi u blizini Univerziteta Alabame i pun je restorana i barova.

Masovno ubistvo u Alabami je 31. masovna pucnjava (najmanje četvoro ubijenih ili ranjenih) ove godine u Americi, pokazuju podaci Asošiejted presa i lista USA Today.

Tri masovne pucnjave su se dogodile u Birmingemu.

U tom gradu se u nedjelju desila još jedna pucnjava - gdje je jedna osoba ubijena, a dvije su ranjene. Policija istražuje da li je povezana sa masovnim ubistvom u subotu uveče.

Gradonačelnik Birmingema rekao je da je frustriran "epidemijom" oružanog nasilja u Americi i u gradu na čijem je čelu.

"Oružano nasilje je u 2024. godini na nivou epidemije. A Birmingem, nažalost, u tome predvodi", kazao je Vudfin.