Dukaj: Albanski forum za sada ostaje u Vladi, predsjedništvo će donijeti konačnu odluku

"Albanski forum biće tu dok budemo ispoštovani", kazao je ministar

34604 pregleda26 komentar(a)
Foto: TV Vijesti

Ministar javne uprave i funkcioner Albanskog foruma Maraš Dukaj kazao je da taj politički savez za sada ostaje u Vladi, ali da to nije njihova konačna odluka.

On je u "Bojama jutra" na TV Vijesti rekao da nisu konsultovani prije nego što se na dnevnom redu sjednice, koju su ministri i potpredsjednici Vlade iz manjinskih partija napustili, našla i tačka oko davanja saglasnosti Opštini Berane za podizanje spomen-obilježja bivšem mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju.

"Mislim da smo jasno i precizno rekli i saopštili medijima, a odnosi se na ovu odluku Vlade. Naravno da ćemo razmotriti dalje situaciju, ali moram da naglasim činjenicu da smo kao koalicioni partneri, kao većina koja podržava ovu Vladu, potpisnisici sporazuma gdje se kaže da se teme koje nas dijele moraju prije toga dogovoriti. Ova tema koja je stavljena na dnevni red ad hoc, nije uopšte konsultovana sa partnerima. Tako da, bili smo malo iznenađeni i mislili smo da će konkretno predsjedavajući (Aleksa Bečić) malo više razmisliti o toj odluci, zbog toga što je osam ministara iz manjinskih stranaka, od toga su njih dvojica potpredsjednici Vlade, napustilo sjednicu. Znamo svi da te ministre podržava 10 poslanika. Albanski forum biće tu dok budemo ispoštovani. Ova odluka nije u skladu sa našim sporazumom, ali konačnu odluku će Albanski forum donijeti na sljedećem Predsjedništvu. Nadam se da će to biti za nedjelju dana ili prije", kazao je Dukaj.

Na pitanje da pojasni znači li to da su za sada u vlasti, ali da to nije konačna odluka, odgovara:

"Tako je, nije konačna odluka Albanskog foruma. Ukoliko se bude ovako nastavilo da se 'ne ispoštujemo', što bi rekao naš narod, mi ćemo iz toga izaći kao i do sada, sa konačnim stavom, jasno i precizno", rekao je Dukaj.