Još jače: Uporedimo: Šta danas možete kupiti za platu, a šta prije samo pet godina?

Najveća inflacija u Crnoj Gori, nakon 2009. godine, desila se krajem 2022. godine za vrijeme Vlade koja je prethodila Vladi Milojka Spajića.

16697 pregleda0 komentar(a)
Foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

U proteklih godinu dana, Crna Gora je ostvarila značajan dodatni napredak u unapređenju životnog standarda svojih građana. U poređenju sa na primjer 2019. godinom, danas svjedočimo brojnim pozitivnim promjenama koje su direktan rezultat reformi i mjera koje je sprovela nova Vlada. Svi pokazatelji jasno ukazuju na to da građani Crne Gore danas žive bolje, kvalitetnije i sigurnije.

DANAS SE ŽIVI BOLJE I TA ČINJENICA SE NE MOŽE OSPORITI

Podsjetimo se, minimalna plata u Crnoj Gori nekada je iznosila svega 222 eura. U tom periodu, građani su se suočavali s izazovom da zadovolje osnovne potrebe poput hrane, stanovanja i komunalnih usluga. Kupovna moć bila je ograničena, a mnogi su morali praviti teške izbore kako bi se izborili sa svakodnevnim životnim troškovima. Na primjer, za platu od 222 eura građani su mogli da kupe osnovne namirnice i plate osnovne račune, ali su morali da štede na dodatnim stvarima poput odjeće, obaveznog servisa automobila ili slobodnim aktivnostima.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

NE DOZVOLITE DA MANIULIŠU SA VAMA

Danas nije tajna da se suočavamo sa ekonomskim i svjetskim izazovima. Nije tajna ni da nas sa svih strana pritiska inflacija. Međutim, inflacija nije prisutna samo u Crnoj Gori, već i u svim drugim zemljama regiona i Evrope. Isto tako rastu i cijene, ne samo u Crnoj Gori već svuda u svijetu i to mnogo izraženije. Inflacija je globalni problem koji Crna Gora uspješno savladava rastom zarada, penzija i socijalnih davanja.

Dolje prikazani grafikoni ilustruju podatke agencije za statistiku EU o godišnjem rastu cijena za 2022. i 2023. godinu, te jun 2024. godine za Crnu Goru, zemlje Balkana i Evropskog ekonomskog prostora, u skladu sa Eurostatovom metodologijom (HICP). Radi preglednosti, prikazano je 13 država sa najvećom stopom godišnje inflacije.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

Tokom 2022. godine, devet zemalja EU, od kojih su četiri zemlje evrozone imalo je veći rast cijena od Crne Gore.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

Tokom 2023. godine, osam zemalja EU, od kojih su četiri zemlje evrozone imalo je veći rast cijena od Crne Gore. Tri zemlje sa Balkana bilježe viši stepen rasta cijena nego Crna Gora.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

OSNOVNO PRAVILO: AKO CIJENE RASTU, ZARADE MORAJU RASTI JOŠ VIŠE

Najveća inflacija u Crnoj Gori, nakon 2009. godine, desila se krajem 2022. godine za vrijeme Vlade koja je prethodila Vladi Milojka Spajića.

Uzmimo sada za poređenje 2019. i 2023. godinu. U aprilu 2019. godine vrijednost minimalne potrošačke korpe iznosila je 648 eura. U aprilu 2023. iznos minimalne potrošačke korpe iznosila je 806 eura. Skeptici će ponovo pitati, a da li su troškovi rasli? Jesu, ali nova većina je i za to pronašla rješenje. Dok su troškovi porasli za 158 eura, zarade su porasle dvostruko više, za čak 334 eura. Na taj način inflacija je prestignuta i pobijeđena. Za razliku od prethodnog režima koji je ekonomsku krizu koristio kao izgovor, nova vlast radila je punom parom vodeći se pravilom da ako cijene rastu, zarade moraju rasti još više.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

VEĆE PLATE, VEĆE MOGUĆNOSTI

Pokušaji da se zavede narod, padaju u vodu, jer brojke govore bolje od riječi!

Činjenica je da brojke mnogo bolje govore od riječi. Primjer za to je ponovo 2019. godina, kada su građani mogli da kupe 148 litara ulja, a danas 280 litara, 2019. mogli su da kupe 277 kg brašna, a sada 583 kg, 2019. mogli su da kupe 222 kg šećera, dok sada mogu kupiti 500 kg i to po cijenama iz 2023. godine, hleba 2019. godine 246, a sada 583, za razliku od 2019. godine kada su mogli kupiti 222 litara mlijeka, danas građani mogu kupiti 466 litara, goriva su mogli kupiti 185 litara, a sada mnogo više, 388. Kao što se u konačnom vidi, brojke jasno govore - dok cijene skaču zarade moraju skočiti još više!

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

2024. GODINA: MINIMALNA OKTOBARSKA ZARADA IZNOSIĆE 600, ODNOSNO 800 EURA

Danas, situacija je još bolja. Minimalna plata je podignuta na 600 eura za srednjoškolce i 800 eura za visokoškolce. Ovo povećanje minimalne zarade predstavlja ključnu promjenu koja je drastično unaprijedila kvalitet života u Crnoj Gori. Građani danas mogu mnogo više da priušte za svoju zaradu.

Sa minimalnom platom od 600 eura, odnosno 800 eura, građani su u mogućnosti da pokriju troškove osnovnih potrepština, ali i da uštede, investiraju u obrazovanje, zdravstvo, pa čak i putovanja. Namirnice, stanarina, komunalije, ali i luksuzniji proizvodi, poput odjeće, tehnike i rekreacije, sada su dostupniji većem broju ljudi.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

Crna Gora postaje najbolji primjer drugim državama kako da pobijede u borbi za bolji standard građana!

Zahvaljujući kontinuiranim naporima Vlade koju predvode kontituenti Koalicije “Još jače”, PES i Demokrate, Crna Gora danas predstavlja primjer zemlje koja se kreće ka evropskim standardima. Povećanje plata, bolje poslovne prilike i unapređena socijalna sigurnost omogućavaju građanima da žive dostojanstveno i sa većim osjećajem sigurnosti. Ovi rezultati su pokazatelj da se Crna Gora kreće ka boljoj budućnosti, gdje je blagostanje svih građana prioritet.

foto: Koalicija Još Jače - prof. dr Saša Mujović

(Koalicija ''Još jače - prof. dr Saša Mujovič'')