Begović na Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope

Konferencija će biti održana 9. oktobra u Portu

1314 pregleda4 komentar(a)
Marko Begović, Foto: TV Vijesti

Univerzitetski profesor u Norveškoj Marko Begović otvoriće debatu na 18. Ministarskoj konferenciji Savjeta Evrope o izazovima u upravljanju međunarodnog sportskog pokreta u vremenu velikih geopolitičkih pomjeranja.

Konferencija će biti održana 9. oktobra u Portu.

Na panelu će, pored Begovića, govoriti ministarka sporta Francuske Ameli Odia-Kestera i Džejms KarJames Carr, zamjenik direktora Asocijacije međunarodnih ljetnjih olimpijskih saveza (ASOIF).

Fokus panela je prvenstveno usmjeren na odnos sportskog pokreta i javnih vlasti, nivo politizacije posebno usljed pojave novih globalnih igrača poput Kine i asimetričnih aktera poput Katara.

"Mnoge države pokazuju rastući interes za organizaciju velikih sportskih događaja kako bi postigle ciljeve koji nisu uvijek vezani za sami sport i vrijednosti koje sport predstavlja. Četvrta industrijska revolucija ubrzala je ove promjene, pružajući nove prilike za zemlje Persijskog Zaliva i šire Azije, da utiču na dinamiku globalnog ekosistema", kazao je Begović.

Begović je nekadašnji član Izvršnog odbora Komiteta za sport Savjeta Evrope, koji je radio na novim međunarodno obavezujućim instrumentima, konvencijama koje tretiraju namještanje sportskih rezultata i integrisani sistem upravljanja organizacijom sportskih događaja.

On je najavio da će imati više radnih sastanaka sa predstavnicima vlada zemalja članica Evropske unije i predstavnicima međunarodnog sportskog pokreta.

"Cilj tih sastanaka pored koncepta sportske diplomatije i modela upravljanja, vezan je za postizanje što koherentnijeg djelovanja javnih vlasti i sporta kako bi se očuvali integritet i demokratske vrijednosti koje sport promoviše", kazao je Begović.