Večeras na tribini "Agora" o životu i djelu akademika Vladete Jerotića

Urednica tribine Anđela Peković vodiće razgovor sa novinarom i autorom televizijskog serijala "Agape", Aleksandrom Gajšekom čiji je stalni gost-domaćin bio akademik Jerotić.

1801 pregleda1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Večeras će u sali "Zahumlja" u Nikšiću, sa početkom u 20 časova, a u okviru tribine "Agora", biti upriličen razgovor na temu "Samo djela i ljubav ostaju", kako bi, prisjećajući se istoimenog djela akademika Vladete Jerotića, obilježili stogodišnjicu od rođenja ovog psihologa i psihoterapeuta.

Urednica tribine Anđela Peković vodiće razgovor sa novinarom i autorom televizijskog serijala "Agape", Aleksandrom Gajšekom čiji je stalni gost-domaćin bio akademik Jerotić.

"Na tribini će biti više riječi o profesoru Jerotiću, njegovom stvaralačkom radu, životu kao i o njegovim predavanjima za koja većina tvrdi da su bila prava remek-djela besjedništva", stoji u najavi.

Jerotić je rođen u Beogradu gdje je završio osnovnu školu, Drugu mušku gimnaziju i Medicinski fakultet. Specijalizirao je neuropsihijatriju, a psihoterapiju u Švajcarskoj, Njemačkoj i Francuskoj. Radio je prvo kao asistent na Nervnoj klinici Univerziteta u Beogradu, a zatim je bio šef psihoterapeutskog odjeljenja u bolnici "Dragiša Mišović" u Beogradu. Predavao je, duže od dvije decenije, po pozivu Pstirsku psihologiju na Teološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je član Akademije medicinskih nauka i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Preminuo je u 94. godini, 2018. u Beogradu.

"Tribina 'Agora', u formi razgovora i diskusije – pod kritičkom lupom učesnika – pokriva različite teme iz svijeta kulture, umjetnosti, kao i društvena pitanja, a sve u službi podsticanja dijaloga ali i odvijanja javnog diskursa kao osnovne paradigme svakog demokratskog društva. Otud, po uzoru na antičko-grčke trgove i rimske forume, potreba da se, u nešto skromnijem formatu, stvori povoljan ambijent za raspravu o svim važnim temama koje su u interesu čovjeka", podsjetili su u najavi tribine koju organizuje JU "Zahumlje".

Tribina se održava u sklopu manifestacije “Septembarski dani – Nikšić 2024” i Nikšićke kulturne scene.