Barski opštinari rade i ljeti i to dobro naplate: Građane odmori koštali 159 hiljada eura

Odmore nijesu uzimali jer, kako tvrde, to nije bilo moguće usljed postojećeg procesa rada u okviru sekretarijata Opštine Bar zbog obima posla i neophodnosti stalnog prisustva zaposlenih na radnom mjestu

39996 pregleda35 komentar(a)
Srzentić i Raičević, Foto: Boris Pejović

Za radnike Opštine Bar koji od 2008. godine nijesu koristili godišnji odmor, među kojima je i prvi čovjek Bara Dušan Raičević, ta lokalna uprava u 2022. i 2023. godini isplatila je ukupno 159.274,91 euro po osnovu naknade štete.

Predjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću isplaćeno je 3.082,56 eura krajem decembra prošle godine za odmore koje nije iskoristio u 2018. i 2019. godini. Bivšem predsjedniku te lokalne uprave Zoranu Srzentiću 2018. godine isplaćeno je 7.856,58 eura za period od 2015. do 2018. godine.

Marija Tošković Kaluđerović, šefica kabineta preredsjednika opštine, ostvarila je pravo na 3.795,33 eura za šest godina tokom kojih nije koristila godišnje odmore, odnosno za 2009, 2011, 2013, 2014, 2018. i 2019. godinu.

Vido Dabanović, bivši sekretar Sekretarijata za imovinu, zastupanje i investicije, dobio je 18.008,46 eura za period od 2008. do 2019. godine.

Vesko Gvozdenović, bivši sekretar Sekretarijata za komunalno stambene poslove i zaštitu životne sredine je za 2009, 2015, 2017. i 2018. godinu tokom kojih nije išao na odmor dobio 2.385,00 eura.

Svetlana Gažević, sekretarka Sekretarijata za lokalnu samoupravu u periodu od 2010. do 2014, a zatim i 2016. i 2018. godine takođe nije odmarala pa je po tom osnovu dobila 9.951,53 eura.

Zoran Radojičić, bivši glavni administrator za period od 2017. do 2021. godine prilikom odlaska u penziju ostvario je pravo na nadoknadu u visini od 9.246,18 eura. Ivana Backović, sekretarka Sekretarijata za finansije, nije koristila odmor od 2009. do 2015. godine, sa izuzetkom 2014. godine i ostvarila pravo na 4.931,36 eura.

Dejan Škerović, bivši načelnik Službe za vršenje komunalnog nadzora Komunalne policije dobio je 918,18 za 2018. godinu. Darko Vidaković, bivši komandir Službe zaštite i spašavanja, za 2021. i 2022. godinu prilikom odlaska u penziju ostvario je pravo na 4.246,64 eura. U 2008. na godišnji odmor nije išao ni Aco Vulević, komandir Službe zaštite i spašavanja, a Opština Bar mu je to nadoknadila sa 1.785,50 eura.

Istog dana, odnosno 26. decembra 2023. godine, isplaćene su nadokande za Raičevića, Gvozdenovića, Gažević, Tošković Srzentić i Vulevića. Raičević je ovaj prihod prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) što se može vidjeti u njegovom imovinskom kartonu na sajtu ASK-a.

Odmore nijesu uzimali jer, kako tvrde, to nije bilo moguće usljed postojećeg procesa rada u okviru sekretarijata opštine Bar zbog obima posla i neophodnosti stalnog prisustva zaposlenih na radom mjestu.

“Važno je naglasiti da je značajan dio naknada ovim licima isplaćen za periode kad navedena lica nijesu bila na sekretarskoj ili rukovodećoj funkciji već su bili zaposleni službenici. Takođe, sve naknade odnose se na godine i period u kojem je zakon omogućavao takvo pravo zaposlenom”, kazali su “Vijestima” iz Opštine Bar.

Napomenuli su i da je tada važeći Zakon o radu dozvoljavao novčanu kompenzaciju zaposlenima usljed neiskorišćenih godišnjih odmora, pa su ta prava ostvarena shodno zakonu.

Predmetne isplate vršene su na osnovu presuda suda, rješenja Agencije za mirno rješavanje sporova i rješenja donesenih na osnovu zahjteva zaposlenih za naknadu štete, kazali su iz Opštine Bar. Po presudi suda za dva zaposlena, po rješenjima Agencije za mirno rješavanje sporova sporazumom za 33 zaposlena i po osnovu rješenja donesenih na osnovu zahtjeva zaposlenog za osam zaposlenih.

U toku 2024. godine donijeta je jedna presuda po istom osnovu u toku je osam postupaka pred sudom i četiri pred Agencijom za mirno rješavanje sporova.

Olivera Marković, zaštitinica imovinsko-pravnih interesa Opštine Bar, na pitanje da li smatra da je indikativno to što je toliko radnika ostvarilo ovu nadoknadu u protekle dvije godine, odgovorila da je odredbom člana 211 Zakona o radu predviđeno da novčana potraživanja nastala po osnovu rada i iz rada zastarijevaju u roku od četri godine.

To je, kako je kazala, dovelo da zaposleni i bivši zaposleni do sedmog janura 2024. godine u većem broju, nego što je ranije bilo slučaj, pokrenu sporove radi isplate novčanog potraživanja po osnovu rada, kako u Opštini Bar, tako i drugim lokalnim samoupravama i državnim organima.“Op ština Bar je iskoristila mogućnost za vansudsko rješavanje individualnih radnih sporova, gdje je procijenila da je će na efikasniji, ekonomičniji način riješiti spor. Međutim, u slučajevima u kojima nije prihvatila mirno rješavanje spora u dijelu ili cjelosti, zaposleni su imali mogučnost da svoja prava ostvare pred sudom, što je iskoristio manji broj zaposlenih”, ispričala je Marković.

Razlozi zbog kojih je kod Opštine Bar došlo do ove vrste sporova predstavlja nemogućnost da se na adekvatan način obezbijedi zamjena za zaposlene za vrijeme trajanja godišnjeg odmora i obezbijedi nesmetani proces rada, ocijenila je.

“Zahtjeve za mirno rješavanje radnih sporova koji se odnose na period do 2008. godine i nakon 2020. godine, Opština Bar nije prihvatala, tako da u neznatnom broju kod Osnovnog suda u Baru za naznačeni period vode se sudski postupci”, kazala je.

Zakonom o radu, koji je stupio na snagu 7. januara 2020. godine, odredba člana 79 st. 6 predviđa se da se zaposleni ne može odreći prava na godišnji odmor, niti to pravo može da mu se uskrati, dok je stavom 7 propisano da pravo na godišnji odmor ne može da se zamijeni novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa, koje norme su obavezni da poštuju i poslodavci i zaposleni, podsjetila je Marković, što znači da po ovom osnovu više neće biti troška za Opštinu Bar.

Raičević: Neiskorišćeni odmori posljedica procesa rada

Na 19. Sjednici Skupštine opštine Bar odbornik Demokrata Momčilo Leković 20. juna postavio je odborničko pitanje Raičeviću i zatražio informaciju o tome da li će i ukoliko nije opštinska uprava u 2024. godini iskoristiti pravo na godišnji odmor.

Mnogo se radilo: Dušan Raičevićfoto: Boris Pejović

U odgovoru Raičevića, u koji “Vijesti” imaju uvid, piše da su pitanja koja se tiču sticanja prava na godišnji odmor, broja dana, spriječenosti za korisćenje, rasporeda korišćenja, rokova, odricanja ili uskraćivanja ovog prava jasno su uređena odredbama Zakona o radu i kolektivnim ugovorom.

Kako je napisao on, saglasno ovim propisima, zaposleni u organima lokalne samouprave, u zavisnosti od procesa rada i definisanog plana koriscenja godišnjih odmora organizacionih jedinica, godišnji odmor za tekuću 2024. godinu mogu koristiti u cjelosti ili u dva dijela i to pravo zaposleni u kontinuitetu ostvaruju.

“U odnosu na konstataciju iz obrazloženja odborničkog pitanja da je Opština Bar imala praksu neiskorišćavanja godišnjih odmora i kasniju naplatu štete, ovim putem negiramo i odbacujemo take navode iz razloga što su neiskorišćeni godišnji odmori bili prvo rezultat potreba procesa rada, a onda i ostvarivanja zakonskih mogućnosti naknade štete zaposlenih za neiskorišćene godišnje odmore, a nikako kako se želi predstaviti javnosti zloupotreba ovog prava od strane zaposlenih”, zaključio je Raičević.