Otvorena nova angio sala u KCCG

„Ova angio sala, treća u državi, a druga koju smo otvorili za vrijeme mandata ove vlade, biće fokusirana na elektrofiziološke procedure, odnosno ugradnju pejsmejkera, defribrilatora, postupaka ablacije i ostalih“, rekao je Šimun

4041 pregleda4 komentar(a)
Foto: KCCG

Nova angio sala, u kojoj će biti rađene najkompleksnije procedure iz oblasti poremćaja srčanog ritma, otvorena je danas u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG).

Ministar zdravlja Vojislav Šimun je, nakon obilaska tog dijela KCCG-a, rekao da je otvaranje nove angio sale izuzetno važno za zaposlene Klinike za kardiologiju, kao i za sve građane, s obzirom na budući potencijal te angio jedinice u dijagnostici i tretmanu kardiovaskularnih oboljenja.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, istakao da u Crnoj Gori nema više listi čekanja za koronografiju.

Prema riječima Šimuna, to je od neizmjernog značaja, imajući u vidu da kardiovaskularne bolesti u Crnoj Gori uzimaju prvo mjesto po stopi obolijevanja i smrtnosti.

foto: KCCG

„Ova angio sala, treća u državi, a druga koju smo otvorili za vrijeme mandata ove vlade, biće fokusirana na elektrofiziološke procedure, odnosno ugradnju pejsmejkera, defribrilatora, postupaka ablacije i ostalih“, rekao je Šimun.

On je kazao da očekuju rješavanje lista čekanja u narednih šest mjeseci.

Šimun je istakao da su u ostvarenju tog neizmjerno važnog poduhvata za crnogorsko zdravstvo učestvovali i vrijedno radili zaposleni u KCCG, koji su od početka godine obavili oko tri hiljade intervencija.

foto: KCCG

On je naglasio da su u tome učestvovali i zaposleni Kliničko-bolničkog centra Berane, gdje je u aprilu otvorena angio sala, u kojoj je do sada odrađeno preko 700 intervencija.

Direktor KCCG Aleksandar Radović istakao je da će nova angio sala prevashodno biti korišćena za elektro-fiziološke procedure.

On je zahvalio kolegama sa kardiologije koji su, prema riječima Radovića, uspjeli danonoćnim radom, u dvije smjene i subotom i nedjeljom, da eliminišu liste čekanja za koronografiju i za stent.

foto: KCCG

„Što se tiče elektrofiziologije, imamo dogovor sa kolegama koji se bave ovom oblašću, da ćemo u narednih par mjeseci i te liste čekanja eliminisati“, najavio je Radović.

On je podsjetio da se o angio sali u Crnoj Gori priča od 1998. godine, kada je prvi put počela sa radom u KCCG-u, kao i da je deset godina nakon toga otvorena i druga angio sala, prateći trendove i razvoj medicine.

„Danas se u angio salama, pored srca, rade druge i procedure invazivne, vaskularne, neurohirurške procedure, koje izvode gastroenterolozi, urolozi, tako da se pojavila potreba i za otvaranje treće angio sale, te je stoga u toku procedura za raspisivanje tendera za nabavku i opremanje treće angio sale“, kazao je Radović.

On je dodao da će na taj način zdravstveni sistem za dugo vrijeme obezbijediti sve uslove za pacijente kojima je potreban ovaj vid liječenja.

Načelnik Odjeljenja za poremećaje srčanog ritma i elektofiziologiju srca Klinike za kardiologiju, Mihailo Vukmirović, rekao je da su dobili savremenu salu gdje mogu da primijene svoje znanje.

„Gdje možemo da radimo sve vrste procedura vezanih za poremećaje ritma, a to su ugradnja pejsmejkera, kardioverter defibrilatora i srčane resinhronizacione terapije. Takođe, možemo da nastavimo sa radiofrekventnim i crio kateter ablacijama“, kazao je Vukmirović.

On je najavio implementaciju novih tehnologija za liječenje poremećaja ritma, kao što je liječenje pulsnom visoko voltažnom strujom.

„Pratimo savremene trendove liječenja poremećaja ritma, a sada imamo i adekvatne uslove da to svakodnevno i primijenimo“, poručio je Vukmirović.