DPNCG: Nedopustivo je brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune

“Uloga medija nije da se stavljaju na stranu jedne ili druge političke opcije. Oni takođe imaju odgovornost i za objavu plaćenih oglasa, koji sadrže netačne informacije i zloupotrebu ličnih podataka”, kaže se u saopštenju

4775 pregleda3 komentar(a)
DPNCG, Foto: DPNCG

Novinari i mediji ne smiju biti zloupotrebljavani, omalovažavani i na bilo koji način uključivani u političke kampanje, uključujući i predstojeće lokalne izbore u Podgorici, poručili su iz Društva profesionalnih novinara (DPNCG).

Oni su pozvali političare da u završnici kampanje pred lokalne izbore u Podgorici ne zaborave ulogu medija u društvu i svoju odgovornost da novinari rade u bezbjednom okruženju.

Iz DPNCG su naveli da političari odgovaraju na novinarska pitanja, imaju veći stepen tolerancije na kritike, razumiju slobodu i ulogu medija.

“To su standardi Evropske unije i Evropskog suda za ljudska prava, koje oni navodno zagovaraju a izgleda slabo razumiju”, kaže se u saopštenju.

Iz DPNCG su istakli da je “nedopustivo brecati se na novinare, prozivati ih i uvlačiti u političke obračune”.

Oni su podsjetili da je uloga medija da izvještavaju u interesu javnosti i kritikuju vlast, jer to doprinosi odgovornosti javnih zvaničnika i razvoju demokratije.

“Uloga medija nije da se stavljaju na stranu jedne ili druge političke opcije. Oni takođe imaju odgovornost i za objavu plaćenih oglasa, koji sadrže netačne informacije i zloupotrebu ličnih podataka”, kaže se u saopštenju.

Iz DPNCG su istakli da stavljenje oznake “promo” ne abolira objavu netačnih informacija.

“Apelujemo da se u završnici kampanje novinari ne koriste za političke ciljeve bilo koje političke opcije”, rekli su iz DPNCG.

Oni su učesnike izbora i građane pozvali da, ako postoje dokazi o povredi Kodeksa novinara i novinarki, ulože žalbe samoregulatornim tijelima i tom udruženju, koje će ih dalje proslijediti.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović danas je odgovarajući na pitanje novinarke RTCG-a da li je kampanja to što snima spot u zgradi Predsjednika, pitao da li je gledala spot, na šta je ona odgovorila da nije.

Šef države je novinarku optužio da joj je direktor Javnog servisa Boris Raonić napisao pitanje da ga postavi.

On je kazao da se nisu borili za to i da nije za to da direktor napiše pitanje.

"Danas sam snimio spot gdje pozivam svakog građanina da glasa za one koje smatra da su najbolji - ne za Jakova Milatovića", poručio je predsjednik Crne Gore.