Marković: Rješenje za saobraćajne gužve u Podgorici - brza linija, subvencije za bicikla, parkirna politika

Marković kazao da se Preokret zalaže za tri modaliteta da bi se riješio problem saobraćajnih gužvi u Podgorici

4164 pregleda7 komentar(a)
Marković, Foto: Preokret

Problem saobraćajnih gužvi u Podgorici može se riješiti efikasnijim autobuskim porevozom, gradnjom više parkirnih garaža i mjesta i unapređivanjem uslova za kupovinu i korišćenje bicikala, saopštio je kanididat za odbornika liste "Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić" Nebojša Marković.

Kazao je da se Preokret zalaže za tri modaliteta da bi se riješio problem saobraćajnih gužvi u Podgorici.

Prvi, navodi Marković, je da je javni prevoz jedan od glavnih prioriteta Preokreta.

"Insistiraćemo na formiranju javnog saobraćajnog preduzeća koje će biti pojačano sa potrebnim brojem autobusa gdje ćemo pored uvođenja novih povećati i frekventnost polazaka na svim linijama. Takođe, potrebno je uvesti i novu, takozvanu "brzu' liniju na svakih 10 minuta kroz 'glavnu arteriju' saobraćaja u Podgorici od Starog aerodroma do Tološa bulevarima Veljka Vlahovića, Pera Ćetkovića, Pete proleterske, Svetog Petra Cetinjskog i Mihaila Lalića", rekao je Marković.

Dodao je da će Preokret inistirati da se parkirna politika implementirati fazno, tako da u prvoj fazi budu izgrađene tri podzemne garaže tokom prve godine mandata.

"Jedna na Trgu Božene Vučinić (koji će biti rekonstruisan i popločan) i dvije u užem jezgru centra grada, a do kraja mandata ukupno 10 podzemnih i nadzemnih garaža", piše u saopštenju.

Marković ističe da, gdje zakonski uslovi dozvoljavaju, treba prepisati parking mjesta na vlasnike stanova po sistemu "jedan stan - jedno parking mjesto" i to u sljedećim kvartovima: Blok 5 i blok 6, ul. Avda Međedovića, Bulevar Revolucije, Ul. Ivana Vujoševića, ul. Vase Raičkovića, ul. Moskovska i u gradiću Pejton.

"...Gdje bi kvalitet života građana u tim dijelovima grada znatno porastao a svi oni sugrađani koji tu dolaze poslom, iz zabave, u šoping ili iz bilo kog drugog razloga bi bili motivisani da mijenjaju navike i dolaze gradskim prevozom ili nekim alternativnim prevozom kao što je biciklo ili pješke. Uporedo sa izgradnjom parkirne infrastrukture podigli bi nivo kazni za nepropisno parkiranje posebno na parkinzima za OSI", rekao je.

Markoviće poručuje da je posebno važan treći modalitet.

"...Gdje bi izgradnjom 30 kilometara novih, modernih biciklističkih staza, povećanjem subvencija za kupovinu bicikala, električnih bicikala i električnih trotineta sa sadašnjih 100 i 200 eura na 200 i 400 eura bi se dao poseban podstrek u pravcu rasterećnja saobraćaja", navodi on.

"Uz navedeno, insistiraćemo na obezbjeđivanju subvencije za izgradnju natkrivenih garaža za bicikla u svim kvartovima koji za to pokažu interesovanje. Subvencije opštine uz dio sredstava koji bi obezbijedile skupštine etažnih vlasnika mogu na taj način promovisati biciklo i motivisati građane da ga koriste kao sredstvo urbane mobilnosti pri čemu se na taj način smanjuju gužve u gradu, utiče pozitivno na ekologiju ali prije svega na zdravlje naših građana", zaključuje Marković.