Popović Moškov: Gradska vlast mora insistirati da se izdavanje građevinskih dozvola vrati lokalnim upravama

"Prvi i osnovni dokument za razvoj bilo čega , počev od biznisa pa do razvoja opštine je dokument koji se zove Vizija razvoja grada (opštine)"

1950 pregleda1 komentar(a)
"Čuvari grada", Foto: Čuvari grada

Gradska vlast mora insistirati da se izdavanje građevinskih dozvola vrati lokalnim upravama, a ne da nam iz Podgorice diktiraju izgradnju grada, saopštila je Ljiljana Popović Moškov, kandidatkinja za odbornicu na listi grupe građana "Čuvari grada" - Kotor.

"Prvi i osnovni dokument za razvoj bilo čega , počev od biznisa pa do razvoja opštine je dokument koji se zove Vizija razvoja grada (opštine).To je dokument dugoročnog karaktera i obuhvata odgovor na pitanje "Gdje i kako se vidimo za 5-10 ili više godina". Kada je u pitanju poslovni sektor, taj dokument donosi vlasnik subjekta, a kada je u pitanju Opština taj dokument donosi lokalna uprava. Za razliku od prvog, ovaj vezan za grad ne smije da samostalno definiše onaj ko je na vlasti, već on mora biti definisan zajednički, od strane građana, od strane svih parlamentarnih grupa i stranaka i kroz vođenje široke javne diskusije", istakla je Popović Moškov u saopštenju.

Ona je dodala da je samo takav dokument, zajednički usaglašen, obavezujući za sve postojeće i sve buduće vršioce vlasti u lokalnoj upravi.

"U protivnom imamo haotično stanje, značajnog ulaganja u pojedine infrastrukturne projekte, a zatim sa smjenom vlasti slijedi ponovno kopanje, prekopavaje, rušenje ili totalna rekonstrukcija izgrađenog, a da pri tome niko ne odgavara za pričinjenu štetu. Primjera ima mnogo. Mi dan danas nemamo viziju razvoja užeg centra Kotora, razvoja Grblja, Perasta, Risna, Krivošija, Prčnja. Nemamo viziju gdje (u kojem dijelu opštine) i kako razvijati Kulturni turizam, gdje razvijati ruralni turizam, gdje vjerski turizam, a gdje sportski turizam. Ako to ne znamo, onda imamo svaštarenje i neefikasno trošenje budžetskih para. Ako ne znamo gdje razvijamo poljoprivredu, a gdje marikulturi, takođe svaštarimo i dajemo svakom po malo (putem subvencija), a nikom dovoljno da bi se taj resurs razvio", rekoa je Popović Moškov.

Poručila je da "ako nemamo ovaj najvažniji dokument, Razvoj Opštine može samo lutati i parcijalno, bez ikakvih efekata na sveukupni razvoj grada odnosno Opštine".

"Vizija razvoja grada, pored prethodnog obuhvata i niz donošenja inicijativa i odluka kojih se bilo koja gradska vlast mora pridržavati.Tako recimo, gradska vlast mora u svom mandatu insistirati kod nadležnih državnih organa, da se decentralizuju pojedine funkcije kao što je to morsko dobro čijom decentralizacijom bi Kotor dobio nadležnost upravjanja nad svojom obalom. Gradska vlast mora insistirati da se izdavanje građevinskih dozvola vrati lokalnim upravama, a ne da nam iz Podgorice diktiraju izgradnju grada. Gradska vlast mora ako to rješenje problema zahtijeva, pokrenuti i razne peticije građana ako su iste u javnom interesu, a da ne govorimo da je u obavezi razmatrati i odgovoriti na svaku peticiju dobijenu direktno od građana. Gradska vlast mora insistirati na promjeni zakona, ako postojeća zakonska regulativa vezuju ruke Opštini da se razvija u javnom interesu svojih građana", poručila je Popović Moškov.

Po njenim riječima, gradska vlast mora pokazati na djelu spremnost da radi u interesu svojih građana i grada.

"Ukoliko pokaže da je zaista inicirala neki predlog, ali nije uspjela odbijanjem državnih organa, onda ima moralnu obavezu da izađe pred javnost sa tim, bez obzira da li su ih odbili njihovi partijski drugovi koji trenutno vrše vlast na državnom nivou, ili ne. Građani imaju pravo znati ko je kočničar u realizaciji javnog interesa njihove Opštine. Isto kao što mora znati i ko je imenom i prezimenom dao lični doprinos da se određeni projekti realizuju ili problem od javnog interesa otkloni. Građani traže suštinske promjene u načinu upravljanja lokalnom upravom", zaključila je Popović Moškov.