U Kartageni "palo" dvije tone droge: Namirisali kokain uprkos vosku

Droga putovala ka Evropi, a izvori Vijesti tvrde da tragovi vode do Balkanskog narko-kartela. Narko-kartel sa kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku

17126 pregleda1 komentar(a)
Policija pronašla drogu u kontejneru sa kafom, Foto: Nacionalna policija Kolumbije

Više od 2,3 tone kokaina spremnog za evropsko tržište zaplijenjeno je u luci Kartagena, u akciji Nacionalne policije Kolumbije. Kontejner u kojem je pronađeno 2.386 kilograma kokaina nalazio se na brodu koji je dolazio iz grada Paita u Peruu, a krajnja destinacija mu je Španija, odnosno tamošnja luka u Barseloni.

Sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe kazao je da li je i ta pošiljka, kao i desetine tona kokaina zaplijenjenih u prethodnik nekoliko mjeseci, povezana sa balkanskim narko-kartelom.

“U ovoj operaciji za sada niko nije uhapšen, međutim, postoje određeni operativni podaci koji bi mogli rezultirati procesuiranjem odgovornih za krijumčarenje gotovo 2,4 tone kokaina”, kazao je isti izvor.

Zaplijena kokaina u luci Kartagenafoto: Nacionalna Policija Kolumbije

Droga je bila sakrivena u kontejneru sa kafom, a narko-kartel sa kokainom je spakovao i parafinski vosak, kako bi onemogućio pse tragače da otkriju pošiljku.

Prema saznanjima Vijesti kokain je bio upakovan u 63 crne cerade, sa crvenim prugama, u kojima je sakriveno 2.390 “kocki” kokaina. Među tim “kockama” u četiri je pronađen parafinski vosak.

“Sa kojim su pokušali da izbjegnu da psi tragači nanjuše kokain, ali bezuspješno”, rečeno je Vijestima.

Objašnjavaju da su i džakovi kafe, takođe zbog jakog mirisa, skupa sa parafinom, otežavali psima ulazak u trag.

“Međutim, informacije dobijene od partnerske službe iz Francuske bile su precizne i pomogle su u sprečavanju isporuke droge u špansku luku. Način na koji djeluju narko-karteli, uprkos udarcima koje im zadajemo, jasno pokazuje da u luci Barselona i dalje imaju saradnike spremne da preuzmu pošiljke koje stižu iz Južne Amerike”, kazao je sagovornik Vijesti.

Prema istim informacijama, akcija u kojoj je zaplijenjeno 2.386 kilograma kokaina, izvedena je uz podršku francuske carinske obavještajne službe.

Kokain u goveđoj koži

Nekoliko dana prije nego je u luci Kartagena zaplijenjena vrijedna pošiljka kokaina, Nacionalna policija Kolumbije u luci Buenaventura pronašla je i oduzela nešto manje od tonu te sastojka te droge, odnosno 962 kilograma.

Tom količinom bila je impregnirana goveđa koža, a pošiljka je trebalo da stigne u luku Roterdam u Holandiji.

Iz Kolumbijske policije objašnjavaju da bi pošiljka goveđe kože impregnirane važnim sastojkom droge išla u laboratoriju, gdje bi “kuvari” iz Južne Amerike bili zaduženi za ekstrakciju supstance i naknadnu proizvodnju kokaina, i to nakon miješanja sa prekursorima...

Psi tragači otkrili kokain u goveđoj kožifoto: Nacionalna Policija Kolumbije

I ta pošiljka otkrivena je zahvaljujući psima obučenim za otkrivanje droge.

Sredinom septembra regruti balkanskog narko-kartela iz Južne Amerike “upakovali” su manju količinu kokaina na plovilo koje je iz Brazila u Evropu prevozilo živu stoku. Vijesti su tada objavile da su njihovi regruti iz Južne Amerike, na brod na kom su bili volovi, drogu ubacili u luci Vila do Conde, u brazilskoj državi Para, koja je smještena na obalama rijeke Amazon.

Vijesti su tada objavile da je brod koji je prevozio žive volove stigao iz Evrope u luku na sjeveru Brazila i čekao je ukrcaj i povratak u Evropu.

“Dan kasnije krenula je provjera broda, a u akciji izvedenoj 13. septembra Federalna policija Brazila zaplijenila je 39 kilograma kokaina. Akcija je sprovedena u saradnji s brazilskom mornaricom i Federalnom upravom prihoda. Za sada nije bilo hapšenja, ali otvorena je policijska istraga kako bi se utvrdilo porijeklo i odredište droge i identifikovali odgovorni, ali i otkrilo da li je količina koja je zaplijenjena bila samo dio većeg tovara koji su krijumčari trebalo da sakriju na brod”, kazao je tada sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe.