Hezbolah kaže da je ispalio 90 raketa na vojnu bazu u Izraelu, Danon tvrdi da Izrael ne želi kopnenu invaziju na Liban

"U odbranu Libana i njegovog naroda", borci Hezbolaha gađali su "bazu Dado", u blizini Safeda na severu Izraela, štab Sjeverne komande izraelske vojske sa ukupno 90 raketa, saopštio je Hezbolah

2194 pregleda0 komentar(a)
Izraelska policija uklanja krhotine sa zgrade nakon napada Hezbolaha, Foto: Reuters

Hezbolah je u utorak saopštio da je gađao izraelsku vojnu bazu u blizini Safeda, na sjeveru Izraela, sa dvije salve od ukupno 90 raketa, nakon je Liban gađan intenzivnim izraelskim napadima.

"U odbranu Libana i njegovog naroda", borci Hezbolaha gađali su "bazu Dado", u blizini Safeda na severu Izraela, štab Sjeverne komande izraelske vojske sa ukupno 90 raketa, saopštio je Hezbolah.

Izraelski ambasador u Ujedinjenim nacijama (UN) Dani Danon izjavio je danas da Izrael ne želi kopnenu invaziju na Liban i da bi više želio diplomatsko rješenje za okončanje sukoba sa Hezbolahom.

"Mi imao iskustvo sa Libanom iz 2006.godine. Nemamo želju za kopnenom invazijom nigdje. Ne želim da pošaljem svog sina tamo. Mi ne želimo da pošaljemo naše momke da se bore u stranoj zemlji", rekao je izraelski diplomata na marginama godišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN, prenio je Frans pres.

Danonfoto: Reuters

Danon je međutim dodao da će Izrael učiniti sve što je neophodno da zaustavi raketnu vatru zbog koje je raseljeno desetine hiljada Izraelaca sa sjevera zemlje.

"Mi preferiramo diplomatsko rješenje, ali ako ne uspije koristimo druge metode da pokažemo drugoj strani da smo ozbiljni", rekao je izraelski ambasador i dodao da će se učiniti sve kako bi se stanovnici sjevera vratili u svoje domove.

On je to izjavio nedjelju dana poslije brzog pojačanja neprijateljstava između Izraela i libanske ekstremističke organizacije Hezbolah, uključujući talas izraelskih vazdušnih udara u kojima je u ponedjeljak ubijeno više od 550 Libanaca.

Danon je najavio da premijer Izraela Benjamin Netanjahu još uvijek planira da govori u UN ove nedjelje na godišnjem sastanku svjetskih lidera, ali je dodao da su "stvari dinamične", prenio je Asošijeted pres.

Izraelski mediji su objavili da će Netanjahu govoriti na zasijedanju u četvrtak, umjesto u petak kako je prvobitno planirano, da bi se odmah vratio u Izrael.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izjavio je danas da je Hezbolah pretrpio "izuzetno ozbiljne udarce" i da Izrael ima spremne dodatne udare.

Govoreći vojnicima poslije vježbe simulacije kopnene ofanzive na Liban, Galant je ocijenio da Hezbolah danas nije ono što je bio prije nedjelju dana, te da su udari sa kojima se suočio u svojoj komandi i kontroli među operativcima i oružju izuzetno ozbiljni.