"Nations Cup Jahorina": Domaćini slavili prvu medalju

Tokom vikenda preko 30 igrača naslova EA FC24 odmjerilo snage na prvom Nations Cupu

5168 pregleda0 komentar(a)
Svi učesnici prvog Nations Cupa Jahorina 2024., Foto: E-Adriatic League

Proteklog vikenda na Jahorini je održan prvi Nations Cup, a domaćinima - reprezentaciji Bosne i Hercegovine pripala je titula najboljeg.

Preko 30 najboljih EA FC24 igrača iz regiona i Evrope nadmetalo se za zlatnu medalju i vrijednu novčanu nagradu. Takmičare je na svečanom otvaranju i tokom oba dana podržao veliki broj delegata, predstavnika e-sporta na međunarodnom nivou, predstavnika medija, kao i mladih koji pokazuju interesovanje za najbržerastuću industriju.

Nakon žestokih borbi, finalni obračun odigrao se između timova Srbije i Bosne i Hercegovine, a u meču prepunom taktičkih poteza i majstorstva na virtualnom terenu, tim Bosne i Hercegovine koji su činili Harun Parla i Taruk Novo je dominirao i zasluženo odnio pobjedu rezultatom 3:1. Srbija je takmičenje završila kao drugoplasirani tim, dok je Moldavija, nakon napetog duela sa Luksemburgom, osvojila bronzanu medalju.

Crnogorski predstavnici Luka Manojlović i Aleksa Joksimović i pored sjajnih mečeva u grupi sa domaćinima i sjajnim Gruzijcima nijesu uspjeli da prođu grupnu fazu takmičenja.

Prema riječima jednog od “zlatnih momaka” Haruna Parle još u osmini finala borili su se za opstanak s obzirom na to da su se za prolaz dalje našli na virtuelnom terenu sa glavnim favoritima - reprezentacijom Turske. Ipak u ovom meču Parla i Novo su slavili.

“Kad smo dobili Tursku igrali smo sa Moldavijom koja je već izbacila reprezentaciju Portugala i to nam je dalo motiva da dođemo do finala. U finalu smo vidjeli da možemo igrati protiv Srbije kada smo i osvojili turnir”, nabraja Parla te potvrđuje da je i pored velike podrške, bilo teško igrati na domaćem terenu i opravdati očekivanja publike.

“Nije bilo nekih pritisaka po tom pitanju. Na ovaj turnir došli smo potpuno rasterećeno iako smo vjerovali da možemo postići dobre rezultate, nekako se nijesmo nadali medalji. Ovo je prva medalja Bosne i Hercegoivine u ovoj igrici na nekom jačem takmičenju”, pohvalio se Parla kojem je ovo već treći put da snage odmjerava sa regionalnim igračima, no za razliku od prethodnih turnira ovoga puta konkurencija je bila jača, a igrači su se oprobali i u modu 2v2.

“Mod dva na dva nijesmo nikako vježbali. Prije neke dvije godine baš taj mod smo igrali mnogo i tu nas je jedan meč dijelio da odemo na Svjetsko prvenstvo. Vjerovatno nam je to dalo veću spremnost od igrača koji su bili na ovom turniru”, siguran je Parla i priznaje da upravo ova medalja obavezuje da i u narednom periodu budu bolji i više rade na igri.

“Ovo je hobi pored fakulteta, ali svakako da je nakon ove medalje nećemo zapostaviti. Naprotiv, trudićemo se da svaki naredni put budemo bolji”, obećava on.

Kada je u pitanju nekadašnja FIFA, danas FC24 broj igrača i u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim regionalnim zemljama raste iz dana u dan.

“Zajednica se proširila u posljednjih pet, šet godina. Imamo dosta dobrih igrača, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u čitavoj regiji. Napreduje e-sport kao industrija, samim tim se i broj dobrih igrača povećava”, objašnjava Parla koji se najviše družio upravo sa reprezentativcima Crne Gore - Manojlovićem i Joksimovićem.

“Ta prijateljstva koja se rode na ovim turnirima dosta nam znače i za same pripreme. Naime, tokom pripremnog perioda za turnire igramo prijateljske mečeve između sebe, i dosta se družimo i van virtuelnog terena”, naglašava Parla.

Ovaj esport turnir, organizovan od strane E-Adriatic League uz podršku Evropske esport federacije okupio najbolje timove iz zemalja poput Portugala, Gruzije, Turske, Moldavije, Bosne i Hercegovine i Srbije, te postavio nove standarde u promociji e-sporta u regionu. Nations Cup By EAL dokazao je da esport ima moć da okupi talentovane takmičare, inspiriše mlade, i kreira platformu za zdravo sportsko nadmetanje i fer plej. Zato je jedan od glavnih organizatora, Goran Kuzmić više nego zadovoljan turnirom na Jahorini.

“Slobodno mogu reći da je odziv bio izuzetan, posebno s obzirom na to da je ovo prvi Nations Cup koji organizujemo. Učestvovalo je oko 30 igrača, ne samo iz regiona, već i iz drugih dijelova Evrope, što je dokaz da su prepoznali kvalitet i potencijal ovog događaja. Ponosni smo što smo bili domaćini takmičarima koji su svojom fer-plej igrom i takmičarskim duhom doprinijeli visokom standardu turnira, a njihov dolazak potvrđuje da smo napravili turnir koji privlači najbolje e-sport igrače i ističe našu esport scenu na međunarodnoj mapi”, ističe Kuzmić.

Upravo ovakvi događaji prilika su da se promoviše i turistička destinacija, a ovoga puta igrači su imali priliku da posjete olimpijsku planinu - Jahorinu i upoznaju se sa njenim čarima. Na pitanje koliko Bosna i Hercegovina ima sluha za organizovanje ovakvih događaja, Kuzmić odgovara:

“Turniri poput Nations Cupa predstavljaju odličnu platformu za promociju turističkih destinacija. Ove godine smo imali priliku da pokažemo ljepote Jahorine, koja je bogata sadržajima, a učesnici su sa sobom sigurno ponijeli pozitivne utiske ne samo sa turnira, već i sa destinacije. Iako smo tek na početku u razvoju e-sporta, kako u Bosni i Hercegovini, tako i u regionu, ovakvi događaji dokazuju da imamo potencijal da postanemo važan centar za e-sport manifestacije. Sa podrškom lokalnih zajednica i institucija, verujemo da ćemo u bliskoj budućnosti svjedočiti značajnom rastu esport-a na našim prostorima”, zaključuje Kuzmić.