Dobar glas: Kotor nije na crvenoj listi Pariza

Mnogi nisu vjerovali da je u relativno kratkom periodu moguće realizovati toliki broj projekata, ali smo zajedno uspjeli. Pokazali smo da umijemo da razvijamo grad, da obnavljamo infrastrukturu i stvaramo novu, bez zastoja i zaostajanja.

10018 pregleda0 komentar(a)
Foto: Adobe express

Na početku mandata sadašnje gradske uprave Kotora, budžet je iznosio 19 miliona eura, a ove godine on je više nego udvostručen – iznosi 44 miliona eura i to je najveći budžet Kotora ikada. Takođe, nikada se do sada nije dogodilo da je u samo jednoj godini u Kotor uloženo više od 20 miliona, baš kao što se po prvi put dogodilo da realizacija kapitalnog budžeta opštine premaši devedeset procenata. Mnogi nisu vjerovali da je u relativno kratkom periodu moguće realizovati toliki broj projekata, ali smo zajedno uspjeli. Pokazali smo da umijemo da razvijamo grad, da obnavljamo infrastrukturu i stvaramo novu, bez zastoja i zaostajanja.

Rekonstruisali smo i izgradili 25 sportskih terena i dječijih igrališta. Među njima su tereni osnovne škole Njegoš na Benovu i u Škaljarima, škole Veljko Drobnjaković u Risnu. Učenici osnovne škole Savo Ilić dobili su novi teren i rekonstruisanu sportsku salu, a završeni su novi ili obnovljeni tereni u Perastu, Rakitama, na Vidikovcu i Svetom Stasiju, kao i bućarski i multifunkcionalni sportski teren u Stolivu. Obnovili smo sale i toalete u gotovo svim osnovnim i srednjim školama, a ulagali smo i u vrtiće, bolnice i državne institucije.

foto: Demokrate

U prethodne četiri godine, uradili smo mnogo toga kako bismo poboljšali kvalitet života naših sugrađana. Poboljšali smo i značajno unaprijedili program geronto-domaćica, izdvojili značajna sredstva za socijalna davanja i stipendije studentima, te smo opredijelili najviše sredstava za sport u istoriji, što je donijelo rezultate na svim poljima. Naknade za novorođenčad uvećane su tri puta – na 450 eura.

Najponosniji smo ipak na naš rad u polju unapređenja života djece i starijih. Organizovali smo uslugu produženog boravka za sve učenike prvog i drugog razreda u svim školama na teritoriji Opštine, koji već dvije godine nesmetano funkcioniše. Na taj način smo stvorili uslove da djeca borave na sigurnom, uz obezbijeđen obrok i rad na školskim zadacima, dok roditelji mogu nesmetano da obavljaju svoje radne obaveze. Ove godine smo u potpunosti subvencionisali đački prevoz, pa roditelji više nemaju trošak đačkih karata.

Za starije sugrađane, u Rakitama smo otvorili Dnevni boravak, a pokrenuli smo i dnevni boravak za dementna lica. U narednom periodu, dodatno ćemo razvijati besplatne škole i radionice. U potpunosti ćemo subvencionisati boravak djece u vrtićima, pa će vrtići za djecu u Kotoru biti besplatni. Takođe, organizovaćemo dnevne boravke za starije u svim djelovima opštine, uz subvencije za one sa najmanjim primanjima.

Investicije na koje smo ponosni

Posebno smo ponosni na projekte u kojima je Opština bila partner u finansiranju radova na više državnih objekata. Rekonstrukciju Pedijatrijskog odjeljenja KBC Kotor, vrijednu 275.000 eura, Opština je u potpunosti finansirala. Većinski smo investitor bili i u sanaciji vrtića u Dobroti, stvarajući znatno bolji ambijent za boravak najmlađih.

foto: Demokrate

Završili smo rekonstrukciju Slavjanske čitaonice u samom srcu Dobrote i sada predstoji hortikulturno oplemenjivanje njene okoline. O budućoj namjeni ovog objekta odlučeno je u prošlosti, kada je Slavjanska čitaonica osnovana radi očuvanja i njegovanja kulture, tradicije, jezika i muzike. Tako će ostati i ubuduće.

foto: Demokrate

U prethodne četiri godine, radili smo na tome da našim sugrađanima stvorimo mogućnost da riješe svoje stambeno pitanje na sistematski način. Pokrenuli smo projekat stanogradnje, koji je danas rezultirao time da je zgrada za zdravstvene radnike sa gotovo 70 stanova u izgradnji, dok su potpisani ugovori za gradnju još 250 stambenih jedinica u saradnji sa različitim sindikalnim organizacijama.

Svjesni činjenice da je, po trenutnim cijenama, gotovo nemoguće za mlade da osnuju porodice i riješe svoje stambeno pitanje, planiramo da u naredne četiri godine pokrenemo izgradnju stanova za mlade bračne parove. Iskustvo i znanje za ovaj projekat imamo, što smo dokazali stvarajući uslove da zaposleni u zdravstvu, školstvu, policiji, sudstvu i upravi, nakon tri decenije počnu da rješavaju pitanje svoje egzistencije. Obezbijedićemo placeve, komunalno opremanje i projekte, a u dogovoru sa bankama, povoljno finansiranje izgradnje zgrada za mlade. Stanovi za mlade bračne parove po cijenama građenja – to je dobar glas za Kotor.

Urbanizam u odbrani javnog interesa

Uspjeli smo da sačuvamo naš grad na UNESCO listi, zaštitimo prostor i jedinstvenu vrijednost koju Kotor ima za cijelu civilizaciju. Odbranili smo Kostanjicu, uveli rigorozna pravila za gradnju objekata. Danas, umjesto crvenih UNESCO listi, iz Pariza stižu pohvale.

foto: Demokrate

Kotorski urbanizam, nekada na lošem glasu, danas je služba koju čine mladi i stručni ljudi, na usluzi građanima i u odbrani javnog interesa. Takvim radom stvorili smo preduslove da prostor nekadašnje livnice ne postane stambeni kompleks sumnjivih investitora, već javni park i prostor za odrastanje budućih generacija. Novi trg, natkrivena pijaca i parkiralište na Svetom Stasiju već danas značajno mijenjaju život stanovnika ovog dijela Kotora.

Putna infrastruktura, kao osnova povezivanja i funkcionalnosti, bila je u našem posebnom fokusu. Najveća investicija je bila u Gornjem Grblju – Gradcu, Počinju, Šišićima, Sutvari i Dubu. Probijen je put prema Malim Zalazima, a sredstva su uložena i u poboljšanje infrastrukture u Ledenicama i Gornjem Orahovcu. Napravljen je put od magistrale do osnovne škole Veljko Drobnjaković, betoniran put ka Bunovićima u Gornjem Morinju. Rekonstrukciju puteva pratile su i nove saobraćajnice u opštini u dužini od preko 27 kilometara.

Radili smo na širenju vodovodne mreže, a jedan od najvažnijih projekata je izgradnja vodovodnog sistema za više sela u Donjem Grblju. Sela poput Višnjeva, Krimovice, Zagore, Kovača i Glavatičića uskoro će dobiti savremen sistem vodosnabdijevanja. Stvoreni su preduslovi da, nakon priključenja na glavni cjevovod, sela Lješevići, Vranovići, Pobrđe i Bigova po prvi put u istoriji dobiju vodu iz cjevovoda. Time stvaramo bolje uslove za život građana na ovom dijelu naše opštine, ali i ambijent za najveću turističku investiciju u Crnoj Gori – Bigova Bay, u iznosu od 400 miliona eura, te otvaramo mogućnosti za dalji privredni razvoj ovog dijela naše obale i opštine u cjelini.

Dobar ambijent za investicije

Stvorili smo povoljan ambijent koji privlači investicije, i to je centralni dio naše razvojne strategije. U prilog uspješnosti takvog pristupa, svjedoči otvaranje hotela Hyatt Regency i početak rada žičare "Kotor–Lovćen".

Godina pred nama je godina u kojoj će se odlučivati o sudbini poslovnih prostora u Starom Gradu za narednu deceniju. Kako smo odbranili UNESCO status, tako ćemo znati da odbranimo i srce Grada. Kako smo tada znali da ispravimo pogrešan put trodecenijske vlasti, tako ćemo i danas znati da Kotoru vratimo dobar glas.

Kroz plan namjene uvešćemo striktna pravila o korišćenju opštinskih prostora, čime ćemo spriječiti promjenu kulturnog identiteta grada. Uslovi na budućim javnim pozivima biće takvi da će kotorski privrednici, u okviru zakonskih mogućnosti, dobiti prednost nad drugima, kako bi oni, koji su duša grada, tu i ostali.

Pokazali smo da znamo kako da preokrenemo stvari i oživimo Grad. Organizovali smo spektakularne dočeke novih godina, koncerte tokom cijele godine, otvaranje i zatvaranje sezone, Kotor Winter Fest, koji je trajao dva mjeseca. Postali smo po prvi put regionalni koncertni centar, a ponovo i grad koji živi tokom cijele godine. Sada je vrijeme za nove izazove. U narednom periodu dodatno ćemo pozicionirati Kotor na koncertnoj mapi Evrope, dovodeći velika svjetska imena.

Rezultati su garancija budućim projektima

Rezultati govore da smo ispunili sve što smo obećali, i zato naši budući projekti nisu samo obećanje. Mi smo njihovi garanti. Žičara do San Đovanija biće izgrađena, baš kao i velika garaža sa više od 1000 parking mjesta u Škaljarima. Potpuno je izvjesno da ćemo dovesti vodu do svake kuće u Kotoru, rekonstruisati gradski bazen i završiti kanalizaciju u Perastu, Risnu i Prčanju. Kotorski mladi bračni parovi moći će da dođu do svog prvog stana po cijeni gradnje.

To je dobar glas za njih, to je dobar glas za Kotor, za Kotor na dobrom glasu!

(Vladimir Jokić – DOBAR GLAS – Za gradonačelnika – Demokrate/PES)