Pokrenuta prinudna naplata za dug „Oki Aira”

Nacionalna aviokompanija utvrdila da je od naplate viška prtljaga na aerodromima u Podgorici i Ljubljani zakinuta za 137 hiljada, a za Beograd nestali podaci

36270 pregleda29 komentar(a)
Naplata prihoda na svom šalteru porasla za 40 odsto, Foto: BORIS PEJOVIC

Kompanija “Oki Air” oštetila je državnu aviokompaniju “ToMontenegro” za 137 hiljada eura tako što je na aerodromima u Podgorici i Ljubljani u protekle tri godine od putnika naplaćivala naknadu za višak prtljaga koju nije prosljeđivala nacionalnom prevozniku, dok se još utvrđuje iznos potraživanja za istu uslugu na Aerodromu Beograd, saopšteno je “Vijestima” iz kompanije “ToMontenegro” na pitanje da li su nakon godinu i po od otvaranja slučaja utvrdili sporna potraživanja.

Državni prevoznik (brend “Air Montenegro”) do sada je od ove sume na osnovu knjižnih odobrenja i naloga za uplatu naplatio oko 40 hiljada eura, dok su “Vijestima” kazali da su za preostali iznos pokrenuli postupak prinudne naplate.

Firme “Oki Air Montenegro”, “Oki Air” Ljubljana i “Oki Air Internacional” Beograd, pružaju takozvane zemaljske usluge za “ToMontenegro” na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu (mjerenje prtljaga, prodaju karate i slične usluge). To su radile od osnivanja “ToMontenegra” u junu 2021. godine. Vlasnik ovih kompanija sve do maja prošle godine bio je Orhan Hodžić, koji je ranije negirao da su njegove firme oštetile državnu kompaniju u čijoj je upravi sjedio.

On je bio vlasnik ovih kompanija i u septembru 2022. godine kada je izabran u odbor direktora “ToMontenegro”, kada, kao što su “Vijesti” ranije pisale, nije prijavio konflikt interesa. Da postoji sumnja u obračun viška prtljaga i da je državna kompanija zakinuta “Vijesti” su pisale prije godinu i po. Kako je u junu prošle godine isticao ugovor između “Oki Aira” i državnog avioprevoznika, Hodžić je tokom maje te godine vlasništvo u firmama prebacio na srodnike i povezana lica, a tadašnji direktor “ToMontenegra” Mark Anžur je potpisao nove ugovere sa “Oki Air”.

Hodžić je kao član odbora direktora učestvovao u izboru Anžura, a sa njim je, zajedno sa tadašnjim predsjednikom borda direktora Pavlom Ljesarom imao sastanke i prije formalnog izbora. Ljesar je kasnije javno priznao da su prije izbora imali kontakte sa Anžurom, ali da to nije uticalo na izbor.

Tadašnji član odbora direktora Vukadin Stojanović više puta je tokom 2022. i početkom 2023. upozoravao menadžment kompanije na Hodžićev konflikt interesa i da njegova kompanija zakida “ToMontenegro”. Stojanović je zatim smijenjen. Vlada je u novembru prošle godine smijenila odbor direktora u kojem su bili Hodžić i Ljesar, i imenovala novi u kojem je bio Stojanović.

Anžur je smijenjen u julu ove godine, a od tada je Stojanović v.d. direktora ove državne kompanije.

Na pitanje “Vijesti” da li je utvrđeno za koliko je “Oki Air” oštetio “ToMontenegro” i da li se taj novac može naplatiti, iz nacionalnog avio-prevoznika su saopštili da su utvrdili iznos potraživanja prema kompaniji “Oki Air” na dva od tri aerodroma.

“Po osnovu naplate viška prtljaga na aerodromu u Podgorici ustanovljeno je potraživanje u iznosu od 95.145 eura. ‘Air Montenegro’ je ‘Oki Airu’ izdao dva knjižna odobrenja: jedno na 7.740 eura za prtljag težine između 23kg i 24kg, i drugo na 13.740 eura za tzv. poolovanje prtljaga. ‘Oki Air Podgorica’ je nacionalnom avio-prevozniku uplatio 18.180 eura, ostavljajući preostalo potraživanje u iznosu od 55.485 eura. Na aerodromu u Ljubljani ustanovljeno je potraživanje u iznosu od 41.885 eura, od kojih od ‘Oki Air Slovenija’ još ništa nije naplaćeno. Na aerodromu u Beogradu iznos potraživanja nije ustanovljen usljed nedostupnosti podataka za izvršavanje obračuna. Kompanija kontinuirano radi na pribavljanju adekvatnih podataka kako bi, u slučaju postojanja duga, izdala fakture prema ‘Oki Air Beograd”, saopštili su “Vijestima” iz državnog avio-prevoznika.

Firme “Oki Air Montenegro”, “Oki Air” Ljubljana i “Oki Air Internacional” Beograd pružaju takozvane zemaljske usluge za “ToMontenegro” na aerodromima u Podgorici, Ljubljani i Beogradu (mjerenje prtljaga, prodaju karate i slične usluge). To su radile od osnivanja “ToMontenegra” u junu 2021. godine

Kako su naveli, Odbor direktora kompanije je u januaru ove godine (nakon promjena) detaljno upoznat o dugovanju “Oki Aira” u Podgorici i Ljubljani, koje je tada iznosilo nešto više od 100.000 eura, te je zadužio menadžment da hitno pristupi naplati potraživanja.

“U periodu do maja tekuće godine Odbor je u više navrata zahtijevao izvještaj i kroz zaključke nastavio insistirati na naplati dugovanja prema kompaniji. U periodu od januara do maja ‘Oki Air Podgorica’ uplatio je oko 8.000 eura, nakon čega je Odbor naložio urgentno pokretanje postupka naplate putem nadležnih organa. Nakon toga, izvršni direktor je pokrenuo postupak prinudne naplate od ‘Oki Aira Podgorica’ i ‘Oki Aira Slovenija’, koji je u toku”, saopšteno je “Vijestima”.

Šalter u Podgorici otvoren u junu i pokazuje rast prihoda u odnosu na Hodžićev period

Bivši odbor direktora, u kojem je bio Hodžić, izbjegavao je da donese odluku o otvaranju šaltera kompanije na podgoričkom aerodromu kako bi samostalno prodavali karte i naplaćivali naknadu za višak prtljaga, iako je postojala analiza stručne službe kompanije da bi to bilo opravdano.

Šalter je otvoren 1. juna ove godine.

“Kompanija je angažovanjem svojih zaposlenih i sopstvenog sistema direktno preuzela brigu o putnicima. Otvaranje šaltera se pokazalo u potpunosti opravdanim u pogledu isplativosti i funkcionalnosti. Kompanija je na ovaj način omogućila generisanje direktnog prihoda od naplate ‘Ticket Service Charges’ -TSC (cijene karata) i drugih usluga. Osim toga, naplata viška prtljaga u periodu od juna do avgusta porasla je za 40% u odnosu na isti period prošle godine”, odgovorili su iz kompanije na pitanje “Vijesti” da li se otvaranje ovog šaltera na matičnom aerodromu pokazalo opravdanim.

Kazali su da je otvaranje šaltera povećalo i zadovoljstvo njihovih putnika, s obzirom da zbog nižih cijene, u odnosu na one koje je imala agencija, imaju mogućnost kupovine povoljnijih karata.

“Bilježimo i porast direktne kupovine karata za naše letove na samom aerodromu, čime se povećava povjerenje putnika u kompaniju i ostvaruje direktan kontakt sa putnicima. Otvaranjem brendiranog šaltera kompanije se, osim direktne prodaje i usluga, vrši i dodatna promocija brenda ‘Air Montenegra’, uz profesionalno zastupanje interesa kompanije”, saopšteno je “Vijestima”.