Erling Haland - nebo je granica

Norveški fudbaler u nedjelju postigao 100. gol u dresu Sitija. Haland je oborio mnoge rekorde, a ako nastavi ovim tempom oboriće i mnoge druge

7749 pregleda3 komentar(a)
Erling Haland, Foto: Molly Darlington

Dvije godine nakon dolaska u Mančester siti, Erling Haland je ispisao istoriju - norveški napadač je u nedjelju protiv Arsenala u 105. utakmici za “građane”, a 100. kao starter postigao 100. pogodak u dresu Sitija.

U prosjeku, Norvežanin trese mreže svakih 85 minuta. A ove sezone je posebno inspirisan - na pet utakmica u Premijer ligi je postigao 10 golova, što je najbolji start u ovom takmičenju još od 1930. godine, kada je u centru pažnje bio tadašnji fudbaler Aston Vile, Pongo Vering.

Gol protiv Arsenala bio je Halandov 235. u karijeri, računajući sve pogotke koje je postigao za Brin, Molde, Salcburg, Borusiju Dortmund, Mančester siti i reprezentaciju Norveške. A tek su mu 24 godine.

Budući da je u 105. meču stigao do 100. pogotka u dresu Sitija, Haland je izjednačio rekord Kristijana Ronalda, koji je u dresu Real Madrida na prvih 105 utakmica 100 puta zatresao mrežu, što je ujedno i rekord u “ligama petice”. Sada se postavlja pitanje - gdje je granica i da li postoji u slučaju fudbalera Sitija.

Haland je u Mančester siti stigao 2022. godine iz Borusije Dortmund za 60 miliona eura. Prethodno je u dresu “milionera” postigao 86 golova na 89 utakmica.

A u dresu Mančester sitija je postao nemilosrdan prema protivnicima. Protiv 11 timova u Premijer ligi je postigao minimum četiri pogotka, a omiljeni rival mu je Vulverhempton, jer je protiv “vukova” do sada osam puta tresao mrežu.

Protiv Vest Hema je na pet utakmica postigao sedam pogodaka, a šest protiv Mančester junajteda i Lutona.

U dresu Sitija je postigao 73 pogotka u Premijer ligi, 18 u Ligi šampiona, osam u FA kupu i jedan u Karabao kupu. Lijevom nogom je 73 puta tresao mrežu, 14 puta desnom, 12 glavom... Iz penala je bio precizan 18 puta (20 puta je šutirao), a šest puta je bio strijelac nakon udarca van kaznenog prostora.

Haland je do 235. pogotka u karijeri u 271. meču stigao sa 24 godine i 63 dana. Kada je riječ o ostalim fudbalerima svjetske klase, Kristijano Ronaldo je sa 24 godine odigrao 313 utakmica za lisabonski Sporting i Mančester junajted, a postigao je 117 pogodaka. Leo Mesi je za Barselonu sa 24 godine odigrao 274 utakmica, a 184 puta je zatresao mrežu.

Halandfoto: Reuters

Haland je četvrti fudbaler kojeg je trenirao Pep Gvardiola, a koji je pod komandom Španca postigao minimum 100 golova. Osim njega, riječ je još o Mesiju (211), Serhiju Agueru (124) i Rahimu Sterlingu (120).

Mnoge rekorde je Haland već oborio - u prvoj sezoni u Sitiju je postao fudbaler sa najviše pogodaka u jednoj sezoni Premijer lige ikada (36).

Do 50. pogotka u Premijer ligi je stigao odigravši 48 utakmica. Čak 17 utakmica manje mu je bilo potrebno da dođe do 50. pogotka u ovom takmičenju, nego Endiju Kolu, koji je bio rekorder u ovoj kategoriji prije dolaska Halanda.

U Premijer ligi postiže gol na svakih 79 minuta, što je najbolji učinak ikada. A i ove sezone je oborio rekord, postigavši 10 golova na pet prvih utakmica u Premijer ligi.

9 golova više postigao je Haland od Kijlijana Mbapea, drugog najboljeg strijelca kao se kao start “trke” računa početak sezone 2022/23. Haland je, dakle, od tada dao 100 golova, Mbape 91, Hari Kejn 86, Robert Levandovski 65...

I u Ligi šampiona je rekorder, kada je riječ o igračima koji najbrže došli do 40 golova u ovom takmičenju. Za taj učinak mu je trebalo 35 utakmica, 10 manje, nego prethodnom rekorderu Rudu van Nistelroju. Trenutno je u ovom takmičenju 41 put tresao mreže rivala - rekord i dalje drži Ronaldo, sa 140 pogodaka.

Uskoro bi mogao da obori još jedan rekord i postane najbolji strijelac u istoriji reprezentacije Norveške. Postigao je 32 pogotka, jedan manje od rekordera Jorgena Juvea, koji je za reprezentaciju igrao od 1928. do 1937. godine.

Analitičari su izračunali da Haland mora da ostane ukupno šest sezona u Sitiju, kako bi oborio rekord Serhija Aguera, koji je najbolji strijelac “građana” u istoriji (260). Takođe najbolji strijelac Premijer lige ikada, Alan Širer je na brojci od 260 golova. Analitičari smatraju da bi Haland u sezoni 2029/2030. mogao da obori Širerov rekord, ako ostane u Sitiju.

Za Halanda bi najveći izazov možda mogao da bude rekord, koji je u vlasništvu bivšeg igrača Evertona, Diksija Dina, koji je u jednoj sezoni elitnog engleskog takmičenja postigao 60 pogodaka. Doduše, taj rekord važi od sezone 1927/1928.