MANS podnio prijave ASK-u protiv Milatovića i Rakčevića

MANS podnio inicijative za pokretanje postupka zbog sumnje predsjednik države prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja

11270 pregleda23 komentar(a)
Foto: MANS

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) saopštila je da su Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) danas podnijeli inicijative za pokretanje postupka zbog sumnje da je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović prekršio Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Posebna inicijativa je, kako je saopšteno, podnijeta i protiv Luke Rakčevića, kandidata za gradonačelnika Podgorice i aktuelnog zamjenika gradonačelnice.

Direktor Istraživačkog centra MANS-a Dejan Milovac je ukazao da je izborna lista „Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović“ juče objavila promotivni video koji je snimljen u kabinetu predsjednika Crne Gore, Jakova Milatovića.

"Nakon što je spot emitovan na YouTube platformi, dodatno je promovisan kao politički marketing na online portalu jednih dnevnih novina koji je takođe plaćen od strane Izborne liste 'Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović'. Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja u članu 36 izričito zabranjuje 'korišćenje prostorija državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave…ukoliko se isti uslovi ne obezbijede svim učesnicima u izbornom procesu'. Kako drugi učesnici na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici nisu imali mogućnost da svoje promotivne spotove snimaju u kabinetu predsjednika države, postoji osnovana sumnja da je predsjednik Milatović prekršio Zakon i omogućio svojoj izbornoj listi ekskluzivan pristup prostojiama predsjedništva", navodi Milovac.

Podsjeća da je, prema Zakonu o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, korišćenje prostorija državnih organa na način kojim se narušava jednakost svih učesnika u izbornom procesu kažnjivo novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 eura.

Pored toga, kako je kazao, inicijativa se odnosi i na činjenicu da je Milatović u radno vrijeme bio angažovan na promociji svoje izborne liste, odnosno aktivno učestvovao u predizbornoj kampanji.

"Predsjednik Milatović je 24. septembra u prijepodnevnim časovima uzeo aktivno učešće na konferenciji za medije koju je organizovala izborna lista 'Za bolju Podgoricu – Jakov Milatović' čime je prekršio član 44, stav 4 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji takvo ponašanje javnih funkcioner izričito zabranjuje", ističe Milovac.

Kaže da je MANS po istom osnovu podnio inicijativu i protiv Rakčevića, koji je "takođe prisustvao i uzeo aktivno učešće na pomenutoj konferenciji za medije".

"Ono što obeshrabruje jeste nesposobnost predsjednika Milatovića, kao nosioca jedne od najviših funkcija u državi, da spozna da kršenjem Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja ne doprinosi vraćanju povjerenja građana u izborni proces, već da se samopromoviše u antipod svega onoga što bi njegova funkcija trebala da predstavlja. To ne prepoznajemo kao odlučan korak ka demokratizaciji Crne Gore, koju u kontinuitetu usporavaju upravo ovakve prakse", rekao je Milovac.

Kazao je da MANS ovim ujedno poziva i ASK da bez odlaganja procesuira danas predate incijative i time da svoj doprinos uspostavljanju vladavine prava u ovoj oblasti.