Jokić: Nasilje u porodici nad članom LGBT zajednice - nasilniku izrečena kazna, žrtva ostala bez krova nad glavom

LGBT Forum Progres ukazao na "ozbiljan propust državnog sistema u pružanju daljih mjera zaštite i podrške za LGBT osobe, žrtve nasilja"

2594 pregleda4 komentar(a)
Jokić, Foto: Boris Pejović

LGBT Forum Progres saopštio je da je član LGBT zajednice Z.Š. prošle sedmice bio žrtva nasilja u porodici, ali da je ta žrtva, usljed izrečenih zaštitnih mjera i iz bezbjednosnih razloga, "morala da napusti zajednički dom, dok je nasilnik ostao u stanu sa porodicom".

Oni su izrazili zabrinutost zbog tog napada, ali i rekli da je, zahvaljujući brzoj i efikasnoj reakciji Uprave policije i Suda za prekršaje u Podgorici, počinilac po hitnom postupku izveden pred lice pravde i da mu je izrečena kazna i zaštitna mjera.

"Ova presuda predstavlja dobar primjer efikasnosti prekršajnog suda, koji je brzo prepoznao ozbiljnost situacije i djelovao u cilju zaštite osnovnih prava žrtve nasilja", navodi se u saopštenju.

Ipak, kazali su da, uprkos adekvatnoj i brzoj reakciji suda, moraju ukazati na "ozbiljan propust državnog sistema u pružanju daljih mjera zaštite i podrške za LGBT osobe, žrtve nasilja".

"Naime, žrtva je, usljed izrečenih zaštitnih mjera i iz bezbjednosnih razloga, morala da napusti zajednički dom, dok je nasilnik ostao u stanu sa porodicom. Ova situacija je dovela do toga da žrtva ostane bez krova nad glavom, bez mogućnosti smještaja ili bilo kakve institucionalne podrške, čime je bukvalno postala beskućnik", saopštila je predsjednica Upravnog odbora LGBT Forum Progresa Bojana Jokić.

Kaže da ovaj slučaj naglašava ozbiljnu prazninu u sistemu zaštite za LGBT osoba koje su žrtve nasilja.

"Iako sud može donijeti zaštitne mjere, bez sistema podrške i bezbednog skloništa, žrtve ostaju izložene daljim teškoćama, uključujući beskućništvo. Nažalost, od 2021. godine, kada je ugašeno jedino LGBT sklonište u Crnoj Gori usled nemogućnosti da se obezbjedi finansijska održivost, a koje je do tada vodio LGBT Forum Progres, ovakav vid podrške više ne postoji. Država nije uspjela da razvije niti održi mrežu skloništa i zaštite za LGBTI osobe, žrtve nasilja, čime su one ostavljene na milost i nemilost u najtežim trenucima", dodaje Jokić.

Poručuje da ovaj slučaj ukazuje na hitnu potrebu da država razvije održiv i sveobuhvatan sistem podrške za LGBT osobe, uključujući skloništa za žrtve nasilja, kako bi se spriječilo da žrtve budu prisiljene da biraju između sigurnosti i krova nad glavom.

"Neophodno je da država preduzme konkretne korake kako bi osigurala da se ovakve situacije više ne ponavljaju", ističe Jokić.