SC Derbi protiv Spartaka otvara sezonu, Mijović: Očekujem tešku utakmicu; Jovanović: Čeka nas motivisan protivnik

"Studenti" sjutra (19) u 1. kolu AdmiralBet ABA lige u "Morači" igraju protiv subotičkog Spartaka

3223 pregleda0 komentar(a)
David Mirković, Foto: KK SC Derbi

Utakmicom protiv subotičkog Spartaka, košarkaši SC Derbija sjutra (19) u "Morači" počinju novu sezonu u AdmiralBet ABA ligi.

Predvođeni trenerom, Petrom Mijovićem, koji je ljetos naslijedio Dejana Jakaru, "studenti" u novu sezonu ulaze sa još mlađom ekipom nego što je to bio slučaj prethodnih sezona i sa timom oslonjenim na domaće igrače, budući da su stranci samo hrvatski košarkaš Ivan Bogdanović, koji je ljetos došao iz Cedevite Junior, te Erik Nil, koji se iz Burse vratio u SC Derbi. Nil je dres "studenata" nosio u sezoni 2021/2022.

A osim Nila i Bogdanovića, u SC Derbi su ovog ljeta stigli još Andrija Grbović (pozajmica iz Budućnosti), Filip Anđušić (Podgorica) i Zoran Nikolić (Vojvodina).

"Iza nas je jedan dobar pripremni period ako izuzmemo određeni broj povreda koje su se desile i koje su nam otežavale posao. Mislim da smo u pripremnom periodu radili jako dobro, radili smo na podizanju naše igre u oba pravca. Imamo veliki broj novih igrača od kojih je trebalo napraviti tim kadar da odgovori zahtjevima u ABA ligi. Koliko smo uspjeli u tome pokazaće vrijeme i već prva utakmica protiv Spartaka", rekao je u najavi meča trener SC Derbija, Petar Mijović.

Spartak je prošle sezone, predvođen Vladimirom Jovanovićem, dominantno osvojio NLB ABA2 ligu.

"Što se tiče Spartaka mi gajimo veliki respekt prema ekipi koja je sastavljena za visoke domete ove sezone, sa jako dobrim trenerom. Mnogo je stvari u kojima moramo biti jako dobri, da ne kažem perfektni. Tu mislim i na defanzivu i na ofanzivu, ukoliko želimo da savladamo dobru ekipu Spartaka. Očekujem tvrdu, tešku utakmicu, jako motivisanog protivnika, očekujem i ekstra motivisanu svoju ekipu i dobru košarku", poručio je Mijović.

SC Derbi je prethodne dvije sezone stizao do plej-ofa - ove sezone je liga jača, samim tim će i eventualna borba za doigravanje biti teža.

"Očekuje nas jedna izuzetno teška utakmica, protiv jako iskusne ekipe sa odličnim igračima na svim pozicijima. Spartak je novajlija u ligi, ali sa visokim ciljevima i sigurno da će ući sa imperativom pobjede. Pripremamo se za ovu utakmicu, unazad već nedelju dana, znamo šta nas čeka, trenirali smo dobro, spremni smo i jedino što nam ostaje je da pokažemo to na terenu u Morači", kazao je košarkaš Derbija David Mirković.

Subotičani u novu sezonu ulaze sa prilično izmijenjenim sastavom u odnosu na prethodnu.

"Bez obzira na protivnika, prva oficijalna utakmica u sezoni je u svakom slučaju zahtjevna. U najavi sezone sam rekao da smo promijenili veliki broj igrača i da će nam sigurno biti potrebno određeno vrijeme da se sve kockice slože i da igramo na nivou na kome želimo. Osim toga u posljednje tri nedjelje pripremnog perioda desili su se neki pehovi, male povrede, koje su jedan određeni broj igrača pomjerile van terena, ne bih rekao na duži period, ali na jedan period koji definitvno remeti formu tima", rekao je trener Spartaka Vladimir Jovanović.

Jovanović je iznio niz pohvala na račun rivala.

"Ekipa SC Derbija je postala standardni abaligaš. Tim koji je sastavljen od jako talentovanih, mladih i iskusnih igrača koji imaju već u svom CV-ju igranje ABA lige. Tim je sigurno odlično treniran i vođen od strane mog kolege Mijovića i znam da nas u Podgorici očekuje jako motivisan protivnik. Bez obzira na probleme, mislim da smo spremni za ovu utakmicu i da ćemo motivacijom i energijom odgovoriti SC Derbiju i pružiti jednu jako dobru partiju", poručio je Jovanović.

Spartak je sezonu počeo na kvalifikacionom turniru za Ligu šampiona, gdje je eliminisan od litvanskog Juventusa.

"Nakon pripremnog perioda i odigranih kvalifikacija za Ligu šampiona, u kojoj smo nažalost bili u oslabljenom sastavu usled povreda, očekuje nas prvo kolo AdmiralBet ABA lige koje će biti odigrano protiv SC Derbija u Podgorici. Ovo gostovanje je kroz prethodnih nekoliko sezona svima teško osvojivo, ali mi smo kao novi tim u ligi spremni da započnemo sezonu pobjedom i da pokažemo da smo kao klub i tim zasluženo dio ove lige. Sigurno neće biti lako ali svakako vjerujem u svoj tim i u uspjeh", kazao je igrač Spartaka Miloš Milisavljević.

Standings provided by Sofascore