Zatvorene terase (ne) mogu na trgu

Jedina tačka dnevnog reda SO Nikšić biće odluka o inicijativi koju je potpisalo 3.000 građana

208 pregleda0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić

Da li će u Nikšiću biti dozvoljene zatvorene terase ugostiteljskih objekata znaće se nakon današnje sjednice Skupštine opštine Nikšić na kojoj je jedina tačka dnevnog reda građanska inicijativa koju je potpisalo oko 3.000 Nikšićana.

Inicijativom se traži da se Programom privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, za period 2024-2029. godine, na Trgu slobode i Njegoševoj ulici, uz ugostiteljske objekte predvide zatvorene ugostiteljske terase.

Mišljenje na podnijetu građansku inicijativu dao je predsjednik Opštine Marko Kovačević, i iznio da nacrtom Programa Privremenih objekata nije predviđeno postavljanje ugostiteljskih terasa zatvorenog tipa u prvoj zoni, jer je zajednički stav predstavnika organa lokalne uprave, uključenih u izradu Programa, da ne postoje odgovarajući prostorno-urbanistički uslovi.

“U toku izrade Nacrta programa, uzete su u obzir i brojne usmene inicijative građana Nikšića, koje su se odnosile na nezadovoljstvo koje je prouzrokovano onemogućavanjem slobodnog kretanja u centralnom gradskom jezgru usled zauzimanja javne površine, čime se ometa nesmetano kretanje pješaka kao i osoba sa smanjenom pokretljivošću i osoba sa invaliditetom”, piše u Kovačevićevom izjašnjenju na podnesenu građansku inicijativu.

Mišljenja su dali i nadležni Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine i Odbor za planiranje, koja su takođe negativna.

Program privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, koji je donijet 2019. godine, istekao je 1. avgusta, dok će novi, koji treba da bude usvojen i koji je trenutno u formi nacrta, važiti do 2029. Uskoro bi trebalo da pomenuti nacrt bude na javnoj raspravi, a nakon toga biće upućen na davanje saglasnosti nadležnim institucijama.