STAV

Problem parkinga može se brzo i jeftino riješiti

Podgorički urbanisti nijesu uspjeli da se odupru interesima građevinskog lobija, ne vodeći računa o adekvatnom prostoru za parkiranje. Ne prođe ni dan da se ne pojavi "epohalni predlog" podzemne garaže, ali je to, nažalost, samo priča aktuelne vlasti, bez konkretnih rezultata

6056 pregleda8 komentar(a)
Foto: Vijesti/Boris Pejović

U Podgorici nas očekuju izbori sa 13 izbornih lista, bezbroj partija sa 715 kandidata za odbornike, a predizborni programi prepuni su nekonkretnih, megalomanskih i nekvalitetnih priča i planova za rješavanje parking prostora. Ekološka država u kojoj se kampanja se zasniva na betoniranju zelenih površina i sportskih terena, za izradu parkinga, pokazuje nebrigu o zdravijoj sredini za svoje građane.

Podgorički urbanisti nijesu uspjeli da se odupru interesima građevinskog lobija, a sada se može slobodno konstatovati i građevinskoj mafiji, ne vodeći računa o adekvatnom prostoru za parkiranje.

Ne prođe ni jedan dan da se ne pojavi "epohalni predlog" podzemne garaže. To je, nažalost, samo priča aktuelne vlasti, bez konkretnih rezultata. Za buduće graditelje kriterijumi za obezbjeđenje parkiga treba da budu stroži, a u realizaciji tolerancija treba da bude nulta.

Slične probleme imaju i drugi gradovi u svijetu, ali oni traže rješenja koja nijesu samo u izgradnji podzemnih garaža i zauzimanju zelenih površina. Bošnjački književnik Abdulah Sidran je, govoreći o namjerama da se susjedi šire na račun BiH, rekao - "neka se šire ali na sprat".

Kinezi su ovu izreku primijenili u rješavanju problema parking prostora za automobile. Projektovali su i izgradili na hiljade rotacionih sistema za parkiranje svih vrsta automobila, koji najviše štede prostor. To je sigurno, pristupačno i isplativo rješenje, jednostavno za implementaciju. Naravno, po EU standardima.

foto: Facebook

Ovaj sistem omogućava na postojećim parkinzima parkirate do 16 SUV vozila ili 20 limuzina i to na prostoru koji zauzima samo dva konvecionalna parking mjesta 6x6m.

Sistem je nezavisan. Prevlačenjem unaprijed dodijeljene kartice sistem može automatski prepoznati vaše vozilo i pronaći bržu putanju za spuštanje vašeg vozila na zemlju u smjeru kazaljke sata ili u suprotnom smjeru. Ušteda prostora je do 10 puta u odnosu na tradicionalni parking. Vrijeme preuzimanja automibila je kratko, rukovanje jednostavno.

Modularna i jednostavna instalacija u prosjeku traje 5 dana - kopanje pravougaone rupe za armirani temelj 4x4m, dovod električne energije. Tihi rad, niska buka. Što se tiče sigurnosti, objekat je atestiran na vjetar 10 bofora, a protiv zemljotresa 8 stepeni Merkalija. Prilikom nestanka struje ima mehančki, ručni sistem. Moguće ga je preseliti i ponovno instalirati. Riječ je o, uglavnom, čeličnoj konstrukciji i upravljačkom sistemu.

Rotacioni sistem ima širok spektar primjene uključujući: javne površine, poslovne zgrade, hotele, bolnice, tržne centre... To je ujedno i šansa za otvaranje velikog broja isplativih radnih mjesta.

Otkupom licence za proizvodnju u Crnoj Gori, mogli bismo je proizvoditi u Željezari u Nikšiću, Metalcu u Nikšiću, a najbolju mašinsku opremu i najviše znanja ima firma "7. avgust" iz Podgorice. Ovo bi bila sjajna prilika za privatno javno partnerstvo sa Opštinom koja treba da ustupi postojeće parkinge i bez novih ulaganja, na istom parking prostoru i pet i više puta poveća broj komfornih automobilskih parkinga. Ulaganje po parking mjestu je 9-10 hiljada eura, i ono se vraća za najduže dvije godine.

OTPADNE GUME - KRUŽNA EKONOMIJA

Kružna ekonomija objezbjeđuje dugoročan uspješan biznis, sa dosta dugoročnih radnih mjesta. U svijetu postoji puno tehnoloških rješenja za tretman otpadnih guma. Ona se odnose na velike količine otpadnih guma, a Crna Gora ih godišnje ima 4-5 hiljada tona. To nas upućuje na ekološke tehnologije.

Iz otpadnih guma vadi se vrlo kvalitetna čelična žica koja se potom prodaje željezarama. To dobro znaju oni koji te žice vade spaljivanjem guma jer tako stiču imovinsku korist, ali i praveći time velike ekološke probleme.

Predložena tehnologija gumu šredira (reže na sitne komade) od 3-7 mm, a zatim melje u fini gumeni prah od 0,2-0,6 mm. Ova sirovina se traži na tržištu proizvođača novih guma. Pruža i mogućnost za male preduzetnike i otvaranje malih pogona koji za sirovinu koriste mljevenu gumu, a asortiman proizvoda koji se mogu proizvoditi je vrlo velik i različit. Ovo bi značilo da nema otpadnih guma koje "krase" našu predivnu privredu. Opština ima para u budžetu, koje dosad nije potrošila jer nije imala projekata. A bez projekata nema para, a ni novih radnih mjesta. Ovaj projekat se realizuje za kratko vrijeme, ne košta puno, a rješava akutan ekološki problem, otvara dugoročna radna mjesta i zadovoljava postulate KRUŽNE EKONOMIJE. Prostora za halu ima, recimo u sklopu deponije "Livade".

Autor je dipl. maš. ing; u dva saziva (1991-1992. i 1995-1996) bio je odbornik u Podgorici