Nikšić: Odbijena inicijativa za zatvorene ugostiteljske terase

Za inicijativu su glasali odbornici koalicije “Evropski tim za Nikšić” i nezavisni odbornik Nikola Vukotić

9112 pregleda11 komentar(a)
Sa sjednice, Foto: Svetlana Mandić

Glasovima vladajuće većine odbijena je građanska inicijativa koju je potpisalo oko 3.000 Nikšićana da se Programom privremenih objekata na teritoriji opštine Nikšić, za period 2024-2029. godina, na Trgu slobode i Njegoševoj ulici, uz ugostiteljske objekte predvide zatvorene ugostiteljske terase.

Za inicijativu su glasali odbornici koalicije “Evropski tim za Nikšić” i nezavisni odbornik Nikola Vukotić. Oni su smatrali da postojeće terase koje su zatvorile prolaz građanima treba prilagoditi, kao i da bi njihovim zatvaranjem bio ugrožen veliki broj ugostiteljskih objekata, a samim tim i porodica.

„Neposredno prije početka sjednice punomoćnik podnosioca inicijative, advokat Filip Kažić, je u elektronskoj formi dostavio podnesak sa prilozima uz predlog lokacije za postavljanje ugostiteljske terase uz ugostiteljski objekat 'Galerija' i predlog uređenja pješačkih prelaza u nastavku Trga Slobode ka Njegoševoj ulici uz konstataciju da su svi ugostitelji iz centra Nikšića spremni za postizanje kompromisnog rješenja, odnosno da svoje ugostiteljske terasa na isti način odvoje od ugostitetljskih objekata“, rekao je na početku sjednice predsjednik Skupštine opštine (SO) Nikšić, Nemanja Vuković.

Mirjana Nikolić, prostorni planer, istakla je da su ranije imali sastanak sa ugostiteljima koji nijesu bili za kompromis, već su insistirali da se pojedinima ne ruše izgrađene zatvorene terase, a i da se ostalima dozvoli da imaju iste.

„Nacrt Programa privremenih objekata biće na javnoj raspravi i biće uzete u obzir sve primjedbe i sugestije. Nije nam cilj da programom umanjimo kvalitet rada ugostiteljskih objekata, ali, nažalost, nama su se ugostiteljski objekti preselili u te zatvorene terase i ti su objekti postali, ono što vi sada kažete prostori bez sunca“, kazala je Nikolić koja je član stručnog tima za izradu Programa privremenih objekata.

Objasnila je da Nacrtom programa nijesu predviđene zatvorene ugostiteljske terase, jer su smatrali da akcenat treba staviti na pješačku zonu, na javne površine koje treba da budu dostupne svakome, ne samo onome ko plaća korišćenje tih javnih površina, kao i da terase sa metalnom konstrukcijom remete izgled centra grada.

Novim Programom, prema njenim riječima, biće tretirani i ugostiteljski objekti van prve gradske zone.

Šef kluba odbornika "Evropski tim za Nikšić" (DPS), Boris Muratović, pitao je da li se odbijanjem građanske inicijatve diskriminišu ugostitelji iz prve zone u odnosu na ugostitelje iz drugih dijelova grada gdje su zatvorene terase dozvoljene, kao i da treba biti ista primjena za sve ugostiteljske objekte u Nikšiću.

Muratović je istakao da terase koje su izgrađene dozvoljavaju dovoljno prostora za slobodno kretanje, a da one koje ne dozvoljavaju vlasnici ugostiteljskih objekata mogu prilagoditi. Smatra i da se lokalna vlast ne ponaša kao dobar menadžer, jer ako se zna da se kvadrat otvorene terase plaća oko 15 eura, za zatvorene terase bi bio novi cjenovnik i na taj način bi lokalna uprava obezbijedila dodatno punjenje budžeta.

Podsjetio je da sadašnja lokalna vlast nije reagovala kad je u centru grada počela gradnja terasa i da reaguju sada, nakon što su pojedini ugostitelji uložili desetine hiljada eura. Istakao je da se mora voditi računa i o ekonomskim posljedicama, jer veliki broj sugrađana radi u ugostiteljskim objektima, a zatvaranjem terasa biće ugrožena njihova egzistencija jer će možda pojedini vlasnici biti prinuđeni da zatvore ugostiteljske objekte.

„Treba razmišljati o posljedicama. Pričate o razvoju turizma u Nikšiću, a hoćete da zatvorite centar grada... Svi znamo ko je žmurio dok su se gradile ove terase, i sad ste se odjednom sjetili da stvari dovodite u red“, rekao je Muratović.

Odbornik DPS-a Rajko Perović smatra da se može naći kompromis, a da sve bude urađeno u skladu sa zakonom. Istakao je da je jedini upozoravao na problem terasa kada je njihova gradnja tek započeta, ali da ga niko nije slušao. Pitao je gdje su bile inspekcije i Komunalna policija kada su vlasnici u drugim djelovima grada gradili kako su htjeli i poručio da selektivnost nije dobra.

Odbornica DPS-a Slobodanka Roganović istakla je da je jedinstven slučaj da se glasa za inicijativu građana o dokumentu koji je u fazi izrade nacrta i da je to „očigledan primjer i potvrda nezrelosti, neznanja i nestručnosti nadležnih organa da riješi predmet pokrenute inicijative koju je potpisalo 3.000 građana“.

„Ako zanemarimo sve zatvorene terase prije rekonstrukcije gradskog Trga, koji je rekonstruisala prethodna vlast i napravila prostor koji je srce grada, otkrćemo da je određeni broj terasa sagrađen u prethodne tri godine. Izgradnja zatvorene terase nije diverzantski projekat naših ugostitelja koji se završava za jednu noć, već traje danima, pri čemu Komunalna policija ne reaguje u toku izgradnje, već se nakon završenog posla pojavljuje komunalna inspekcija koja piše prijave. Još jedan dokaz nerada i davanja prednosti represiji u odnosu na preventivu“, istakla je Roganović.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da je nadležno radno tijelo bilo protiv građanske inicijative, kao i da je protiv inicijative glasao i predstavnik koalicije „Evropski tim za Nikšić“.

Zapitao se da li su predstavnici nekadašnje vlasti u Nikšiću „dobili amneziju“ pa se ne sjećaju da su neke zatvorene ugostiteljske terase izgrađene za vrijeme njihove vladavine, te da su tada favorizovali pojedine ugostitelje, dok sada, prema njegovim riječima, nema favorita.

„Vi ste 2019. godine, kada ste bili vlast i imali jednopartijski parlament koji je usvojio program privremenih objekata koji ne predviđa izgradnju zatvorenih ugostiteljskih terasa. I taj program je važio do početka avgusta ove godine“, kazao je Vuković.

Odbornik Nove srpske demokratije Nikola Goranović kazao je da je protiv zatvorenih terasa u centru Nikšića jer narušavaju izgled tog dijela grada, kao i da treba zabraniti saobraćaj u dijelu Trga slobode.

Nezavisni odbornik Nikola Vukotić, koji je i ugostitelj, istakao je da nije za legalizaciju postojećih terasa u izgledu kakvom jesu, ali jeste za zatvorene terase uz povoljno arhitektonsko rješenje i oslobođene pješačke zone.

Kazao je i da treba povesti računa o ekonomskom aspektu, jer veliki broj ljudi radi u ugostiteljstvu, pa predlaže da Opština sa ugostiteljima nađe komprmisno rješenje.

„Mi smo ovdje u službi građana i treba da štitimo interese svih“, poručio je Vukotić.

Odbornik SD-a Nikola Zirojević kazao je da su terase u centru grada žila kucavica Nikšića i da centar grada živi zahvaljujući tim terasama, ali i da veliki broj radnika radi u ugostiteljskim objektima i da bi, njihovim eventualnim zatvaranjem, ostali „bez bijelog hljeba“.

„Postavlja se pitanje da li je namjera da se zatvori centar grada“, pitao je Zirojević. Građanskom inicijativom predlaženo je da se na Trgu slobode i u Njegoševoj ulici, uz ugostiteljske objekte predvide zatvorene ugostiteljske terase čime bi se, kako navode u inicijativi, olakšalo i kretanje centrom grada. Zatvorenim ugostiteljskim terasama, stoji u inicijativi, omogućila bi se valorizacija Trga slobode i Njegoševe ulice, a Opštini Nikšić bi bilo omogućeno da naplaćuje komunalnu taksu u toku cijele godine, a ne samo kada je lijepo vrijeme (što se dešava u slučaju otvorenih terasa).

Perović: I moja mama bi mogla da se obrati s govornice

Odbornik DPS-a Rajko Perović smatrao je da Mirjana Nikolić, koju je predsjednik Opštine Marko Kovačević ovlastio da pojasni građansku inicijativu, na to nema zakonsko pravo, već da bi to trebalo da uradi predsjednik Opštine, nadležni sekretar, glavna administratorka ili glavni arhitekta.

„Gospođa je obrađivač. Nju zakon ne poznaje. Nju zakon poznaje isto koliko i moju mamu. Onda bi mogla i moja mama da dođe da se obrati s govornice i da brani predlog. I ona ima jednu inicijativu povodom penzijaIsto pravo ima ona kao i ovi predlagači koje ne poznaje zakon o lokalnoj samoupravi i državnoj upravi. Sveli smo Opštinu da je svak predlagač. Treba da se čuva institucija – ovo je najveći zakonodavni dom u opštini“, istakao je Perović i zatražio pauzu od 15 minuta kako bi otišao po majku.

Vuković je objasnio da je Kovačević odsutan sa sjednice iz zdravstvenih razloga, a da će u ime Opštine inicijativu pojasniti Mirjana Nikolić, kao i da u radu Skupštine opštine ne može učestvovati lice koje nije ovlašećno od strane predlagača.