Rojters: Rusija ima program u Kini - razvoj i proizvodnja dronova za rat protiv Ukrajine

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je za Rojters saopštilo da nije upoznato sa takvim projektom, dodajući da ta zemlja ima stroge mjere kontrole izvoza bespilotnih letjelica (UAV)

6581 pregleda0 komentar(a)
Detalj tokom napada Rusije dronovima i raketama na Kijev, Foto: Reuters

Rusija je uspostavila program u Kini za razvoj i proizvodnju dronova za napade velikog dometa za upotrebu u ratu protiv Ukrajine, navode dva izvora iz evropske obavještajne agencije i dokumenti u koje je agencija Rojters imala uvid.

IEMZ Kupol, podružnica ruske državne kompanije za oružje Almaz-Antej, razvio je i testirao novi model drona pod nazivom Garpija (Garpiya)-3 (G3) u Kini uz pomoć lokalnih stručnjaka, navodi se u jednom od dokumenata. Riječ je o izvještaju koji je Kupol ranije ove godine poslao ruskom Ministarstvu odbrane u kojem je prezentovao ovaj projekat.

Kupol je naveo u naknadnom ažuriranju da je u stanju da proizvodi bespilotne letjelice, uključujući G3, u velikom obimu u fabrici u Kini, tako da ovo oružje može da bude raspoređeno u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini, termin koji Moskva koristi za rat.

Kupol, Almaz-Antej i rusko Ministarstvo odbrane nisu odgovorili na zahtjeve Rojtersa da prokomentarišu ove navode.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je za Rojters saopštilo da nije upoznato sa takvim projektom, dodajući da ta zemlja ima stroge mjere kontrole izvoza bespilotnih letjelica (UAV).

Fabijan Hinc, naučni saradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije sa sjedištem u Londonu, rekao je da bi isporuka bespilotnih letjelica iz Kine u Rusiju, ako se potvrdi, predstavljala značajan razvoj događaja i promjenu.

"Ako pogledate šta je Kina do sada isporučila, to je uglavnom bila roba dvostruke namjene – to su bile komponente i podkomponente koje bi mogle da se koriste u sistemima naoružanja", kazao je on za Rojters.

"To je do sada prijavljeno. Ali ono što zaista nismo vidjeli, barem iz otvorenog izvora, jesu dokumentovani transferi čitavih sistema naoružanja", dodao je Hinc.

Ipak, Semjuel Bendet, viši saradnik u Centru za novu američku bezbjednost (CNAS) sa sjedištem u Vašingtonu, rekao je da bi Peking oklijevao da se izloži međunarodnim sankcijama zbog pomaganja moskovskoj ratnoj mašineriji i da su potrebne informacije da bi se utvrdilo da je Kina omogućila proizvodnju ruskih vojnih dronova na svojoj teritoriji.

Američki Stejt department i ukrajinska vlada nisu odgovorili na zahtjeve za komentar. Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost prošle nedjelje zbog, kako su rekli, kineske podrške ruskoj ratnoj mašineriji odbivši da daju detalje.

G3 može da pređe oko dvije hiljade kilometara sa nosivošću od 50 kilograma, navodi Kupol u izvještajima ruskom ministarstvu. Uzorci G3 i nekih drugih modela bespilotnih letjelica proizvedenih u Kini dostavljeni su Kupolu u Rusiji na dalje testiranje, ponovo uz angažovanje kineskih stručnjaka, navodi se u dokumentima.

U njima nisu identifikovani kineski specijalisti za bespilotne letjelice uključene u navedeni projekat i Rojters nije mogao da utvrdi njihov identitet.

Kupol je preuzeo isporuku sedam vojnih dronova proizvedenih u Kini, uključujući dva G3, u svom sjedištu u ruskom gradu Iževsku, prema dva odvojena dokumenta koja je pregledao Rojters. Riječ je o fakturama koje je Kupolu u ljeto poslala jedna ruska firma koja, prema navodima dva evropska obavještajna izvora, služi kao posrednik prema kineskim dobavljačima. U fakturama, od kojih se u jednoj zahtijeva plaćanje u kineskim juanima, ne navode se datumi isporuke niti identifikuju dobavljači u Kini.

Dva obavještajna izvora rekla su da je isporuka uzorka dronova Kupolu prvi konkretan dokaz koji je njihova agencija pronašla da su čitave bespilotne letjelice proizvedene u Kini isporučene Rusiji od početka rata u Ukrajini u februaru 2022.

Tražili su da se ni oni ni njihova organizacija ne budu identifikovani zbog osjetljivosti informacija. Oni su takođe zatražili da se zadrže određeni detalji u vezi sa dokumentima, uključujući njihove precizne datume.

Izvori su Rojtersu pokazali ukupno pet dokumenata, uključujući dva Kupolova izvještaja Ministarstvu odbrane u prvoj polovini godine i dvije fakture, koji potkrepljuju njihove tvrdnje o postojanju ruskog projekta u Kini za proizvodnju dronova za upotrebu u Ukrajini. Program nije ranije prijavljen.

U Kupolovim izvještajima ministarstvu nisu date preciznije lokacije vezane za projekat. Rojters takođe nije mogao da utvrdi da li je rusko Ministarstvo odbrane dalo kompaniji zeleno svjetlo da nastavi sa predloženom serijskom proizvodnjom.

SAD zabrinute

Sjedinjene Američke Države (SAD) su duboko zabrinute zbog izvještaja da Rusija ima tajni projekat ratnih bespilotnih letjelica u Kini za koji se čini da je primjer kineske kompanije koja pruža smrtonosnu pomoć ruskoj firmi pod sankcijama SAD, rekao je u sredu portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Bijela kuća nije vidjela ništa što bi sugerisalo da je kineska vlada bila svjesna ovih transakcija, rekao je portparol, ali Kina ima odgovornost da osigura da kompanije ne pružaju smrtonosnu pomoć Rusiji za upotrebu od strane njene vojske.

Kina negira da isporučuje oružje Rusiji

Kina je više puta negirala da su njene kompanije isporučivale Rusiji oružje za rat u Ukrajini, rekavši da je i dalje neutralna. Ministarstvo spoljnih poslova je reklo Rojtersu da pozicija Kine predstavlja kontrast u odnosu na druge nacije sa "dvostrukim standardima u prodaji oružja" za koje se tvrdi da su "dolile ulje na vatru ukrajinske krize".

Ministarstvo je ranije ovog mjeseca saopštilo da nema međunarodnih ograničenja u trgovini Kine sa Rusijom kada je odgovorilo na izvještaj Rojtersa da je Kupol počeo da proizvodi vojnu bespilotnu letjelicu velikog dometa Garpija-A1 u Rusiji koristeći kineske motore i djelove.

Novi dokumenti koji su ovdje prijavljeni pokazuju da je Kupol u državnom vlasništvu otišao dalje nabavkom kompletnih bespilotnih letjelica iz Kine.

I Rusija i Ukrajina se utrkuju da povećaju svoju proizvodnju dronova, koji su se u ratu pokazali kao veoma efikasno oružje.

Dejvid Olbrajt, bivši inspektor UN za oružje koji je na čelu istraživačke grupe Instituta za nauku i međunarodnu bezbednost i opsežno je analizirao kinesku i rusku saradnju u proizvodnji bespilotnih letjelica, rekao je za Rojters da bi Kupol mogao da zaobiđe zapadne sankcije Rusiji postavljanjem proizvodnog pogona u Kina sa pristupom naprednim čipovima i stručnom znanju.

Ali, Bendet iz CNAS-a smatra da Peking ima razloga da pažljivo postupa.

"Zvanično postojanje fabrike koja proizvodi bespilotne letjelice za Ruse izlaže Kinu nekim od ozbiljnijih efekata sankcija, tako da nije jasno u kojoj mjeri bi ona bila voljna da to učini", ističe Bendet.

Uporediv sa američkim Reaper dronom?

G3 je unaprijeđena verzija drona Garpiia-A1, navodi se u Kupolovim izvještajima. Dodaje se da su ga redizajnirali kineski stručnjaci koji su radili nacrte Garpiia-A1.

Kupol je istakao da će u roku od osam mjeseci projekat u Kini biti spreman za proizvodnju bespilotne letjelice REM 1 kineskog dizajna, nosivosti od 400 kilograma. Dva evropska obavještajna izvora rekla su da bi ovaj sistem bio sličan američkom dronu Reaper.

Ovi izvori su dodali da je druga ruska odbrambena firma pod nazivom TSK Vektor djelovala kao posrednik između Kupola i kineskih dobavljača u projektu. Rekli su da su ruske firme sarađivale sa kineskom kompanijom Redlepus TSK Vector Industrial, sa sjedištem u Šenženu, bez preciziranja Redlepusove uloge.

TSK Vektor i Redlepus nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Odvojeni dokument koji je pregledao Rojters otkriva planove koji uključuju Kupol, TSK Vektor i Redlepus da uspostave zajednički rusko-kineski centar za istraživanje i proizvodnju dronova u specijalnoj ekonomskoj zoni Kašgar u kineskoj provinciji Sinđijang.

Rojters nije mogao da utvrdi ko je pripremio dokument, koji je nosio logotipe tri kompanije, niti da identifikuje kome je namijenjen.

"Napredna baza za istraživanje i proizvodnju bespilotnih letjelica" površine 80 hektara mogla bi da isporuči 800 dronova godišnje, navodi se u dokumentu. Nije dat vremenski okvir kada će ovaj pogon biti u funkciji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je prošle nedjelje da je njegova vojska 2023. godine dobila oko 140 hiljada dronova i da Moskva planira da udesetostruči taj broj ove godine.

"Ko brže reaguje na zahtjeve na bojnom polju pobjeđuje", rekao je on na sastanku u Sankt Peterburgu o proizvodnji dronova.