Boris Mugoša za "Vijesti": Glas Evropskom savezu je stop talasu retrogradnosti

Nismo pristalice da svako može sa svakim, jer se time obesmišljava vrednosni aspekt političkog djelovanja. Ako rezultat izbora bude posljedica svakodnevnih reakcija sugrađana, on može biti i procentualno dvocifren. Oni koji budu na pozicijama u gradskoj upravi, a članovi su partije, moraće da zamrznu stranačku funkciju

18051 pregleda23 komentar(a)
Mugoša, Foto: Evropski savez

Svaki glas za Evropski savez zapravo je glas za to da se talas retrogradnosti zaustavi, i da one političke strukture koje kontinuirano atakuju na temeljne vrijednosti savremene i samosvjesne Podgorice i Crne Gore, više ne budu vlast.

To je “Vijestima” rekao nosilac liste Evropskog saveza i kandidat za gradonačelnika na predstojećim izborima u glavnom gradu, Boris Mugoša.

On je u intervjuu, rađenom elektronskom poštom, rekao da će rezultat izbora zakazanih za 29. septembar biti takav da će od Evropskog saveza (koalicije Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata i Liberalne partije) zavisiti ko će upravljati Podgoricom naredne četiri godine.

“Ako rezultat izbora bude posljedica svakodnevnih reakcija sugrađana na ono što radimo, on može biti i procentualno dvocifren”, poručio je Mugoša.

Koliki, konkretno, procenat glasova očekujete na izborima i zašto mislite da će građani podržati Evropski savez?

Evropski savez će biti okosnica buduće vlasti, i to je jasno svim političkim konkurentima na ovim izborima. To, uostalom, potvrđuju i relevantna istraživanja, kao i nevjerovatno pozitivne reakcije sugrađana na našu kampanju, listu, konkretna i ostvariva programska rješenja za brojne probleme u gradu. Svakodnevno dobijamo podršku mnogih, a ono što me posebno ohrabruje je podrška velikog broja apstinetata s prethodnih izbora, kao i sugrađana koji su iznevjereni neradom i lošim radom partija kojima su ranije dali glas.

Boris Mugošafoto: Evropski savez

Naša kampanja je pozitivna i usmjerena na potrebe sugrađana, mi ne vrijeđamo političke konkurente jer su pristojnost, razum i stručnost moja i ideja vodilja Evropskog saveza.

Kao što i naš slogan i kaže, želimo da Podgorica bude grad za primjer što danas, nažalost, nije. Ako rezultat izbora bude posljedica svakodnevnih reakcija sugrađana na ono što radimo, on može biti i procentualno dvocifren. U svakom slučaju, rezultat će biti takav da će od Evropskog saveza zavisiti ko će upravljati gradom u naredne četiri godine. To znači da će nakon 29. septembra Podgorica biti grad za primjer, odnosno grad stabilnosti, sigurnosti, transparentnosti i napretka.

Koji su, prema Vašem mišljenju, ključni problemi u Podgorici?

Problema u gradu je mnogo, a značajan dio njih su posljedica nesposobnosti, neznanja i/ili loše namjere odlazeće vlasti. Novca ima dovoljno za sve projekte i aktivnosti, jer je budžet Glavnog grada godišnje preko 130 miliona eura (za četiri godine pola milijarde eura), uz činjenicu da su mnogi projekti ne samo lokalnog, nego i državnog karaktera, čime podrazumijevaju i participaciju države.

Grad je prljaviji nego ikad, nečistoća prijeti da preraste u zarazu, saobraćajni haos je postala svakodnevica, sve su češći problemi u vodosnabdijevanju određenih dijelova grada; stalo se s realizacijom projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda koji je jedan od najvažnijih i najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji glavnog grada, čija bi izgradnja nedvosmisleno pozitivno uticala na kvalitet života u Podgorici; prebukiranost vrtića i škola postaje ozbiljan problem, gdje je potrebno da Glavni grad i finansijski participira u njihovoj izgradnji uz problematiku produženog boravka djece, gdje smo planirali da Glavni grad subvencioniše tu aktivnost.

Naravno, prioritet će biti i unapređenje kulturne ponude, jer Podgorica mora biti centar kulturnih dešavanja, a to danas, nažalost, nije; socijalna politika mora mnogo više biti fokusirana na poboljšanje socijalnih servisa, odnosno na one kojima je najpotrebnija i još mnogo toga.

Kako biste, u kom roku i s koliko novca, ako budete dio vlasti, riješili problem urbanističkog nereda u glavnom gradu?

Kad je u pitanju očuvanje prostora kao najvažnijeg resursa, mi smo u programu predvidjeli set konkretnih mjera. U pitanju je moratorijum, odnosno zabrana gradnje na sva uzvišena područja. Zatim projekat “Zeleni koeficijent”, koji ostaje sastavni dio dokumentacije potrebne za dobijanje građevinske dozvole u Podgorici, i podrazumijeva da će izvođači radova prilikom gradnje stambenih zgrada, privrednih objekata i sličnih sadržaja, biti obavezni da, u zavisnosti od kvadrature objekata, ispune potrebnu kvotu zelenila na parceli.

Boris Mugošafoto: Evropski savez

Tokom četvorogodišnjeg mandata gradske vlasti, planirano je sađenje 4.000 stabala na brdima u gradu i oko njega. Naš plan je da odmah po preuzimanju vlasti aktiviramo i ubrzamo završetak izgradnje kolektora i da svaka odluka u tom projektu bude isključivo utemeljena u struci. Planirali smo i izgradnju savremenog reciklažnog centra, koji će omogućiti efikasnu preradu različitih vrsta otpada i njihovu ponovnu upotrebu, čime ćemo značajno smanjiti količinu otpada koji završava na deponijama. Paralelno s tim, radićemo na jačanju komunalnih službi, koje će biti bolje opremljene i organizovane, kako bi ulice grada bile čiste i uređene.

Kako biste, u kom roku i s koliko novca riješili problem s vodosnabdijevanjem u nekim djelovima grada, kao što su Kakaricka gora, Lješanska nahija, dio Malog brda...?

Jedan od prioriteta biće rješavanje problema vodosnadbijevanja mještana Karicke gore, Donje Gorice, Bera, Murtovine, Lješanske nahije i dr, kako bi im se omogućilo da žive u uslovima primjerenim 21. vijeku.

U kampanji ste, između ostalog, obećali da ćete, ako dođete na vlast, prvo krenuti u izgradnju bulevara ka Starom aerodromu, a potom u izgradnju novog mosta kod starog mlina na Ribnici. Koliko je tačno novca potrebno za realizaciju tih projekata i za koliko vremena biste ih završili?

Saobraćajne gužve u Podgorici postaju sve češće, dok nedostatak parkirališta dodatno otežava situaciju. Mi smo predvidjeli nekoliko strateških mjera koje će riješiti ove probleme.

U pitanju je realizacija projekta bulevara Vojislavljevića s novim mostom na Morači, završetak Bulevar Veljka Vlahovića i njegovo spajanje sa zaobilaznicom kod Zetatransa i krakom Bulevara Pera Ćetkovića ka Koniku i dalje ka Dinoši, nastavak Bulevara Save Kovačevića do Starog aerodroma (Zmaj Jovinog bulevara), izgradnja obilaznice kojom se spaja donjogorički bulevar i nikšićki put, unapređenje saobraćajnice (Brskutsku i Ulicu Branka Ćopića) koja spaja Bulevar Vilija Branta i glavnu ulicu u Zagoriču - Ulicu Nikole Tesle, realizacija spoja Konika, Starog aerodroma i Maslina (spoj Medunske i Ulice Goce Delčeva) na način da se proširi pješački most (preko Ribnice) kod starog mlina i za saobraćaj vozila i na taj način izbjegne kruženje kroz kasarnu Masline.

Neophodno je rekonstruistati i Ulicu AVNOJ-a, Ulicu 8. marta od Krivog mosta do Ulice Vojislavljevića, kao i da se napravi spona između Ulice Ilije Plamenca i Ulice Vojislavljevića. Takođe, treba razmotriti da se zbog gužve kod kružnog toga u Siti kvartu izgradi pješačka pasarela ili podzemni prolaz s komercijalnim sadržajima. Osim toga, poboljšaćemo održavanje mreže lokalnih puteva.

Kad su u pitanju parkinzi, realizovaćemo koncept podzemnih garaža, i to ne običnih, već garaža kao multifunkcionalnih objekata gdje će na površinskom dijelu biti parkovi, sportski i rekreativni tereni. To je koncept koji je uveliko zaživio u mnogim razvijenim gradovima. U pitanju su lokacije: Trg nezavisnosti, trg Balšića, Trg Božane Vučinić, Blok 5 i 9, Siti kvart, dio grada preko Morače, u sklopu istočne tribine gradskog stadiona. Pojednostavićemo sistem nadzora u saobraćaju u Glavnom gradu. Trenutno imamo više službi nadzora, komunalnu policiju, inspekciju, pauk službu, parking servis, sekretarijat za saobraćaj, saobraćajnu policiju, a nikad gore stanje.

S obzirom na to da tvrdite da će aktuelna podgorička vlast biti poražena i da će Evropski savez biti “okosnica buduće vlasti”, s kojim, imenom, partija/koalicijama mislite da ćete je oformiti?

Evropski savez se opredijelio za nastup u ovom modelu nadstranačke platforme koju čine politički subjekti i nepartijske ličnosti prepoznate po rezultatima svog rada, jer smatramo odgovornim da pred građane Podgorice izađemo s jasnom političkom i programskom platformom i kandidatkinjama i kandidatima koji su dosadašnjim radom pokazali da mogu preuzeti odgovornost za vođenje glavnog grada.

Postizborna saradnja je jedino moguća na bazi jasnog i preciznog programskog dogovora o svemu onome što je potrebno uraditi u narednom četvorogodišnjem periodu kako bi Podgorica bila grad za primjer. Razvoj evropskog glavnog grada je naš priotitet.

Boris Mugošafoto: Evropski savez

Naravno, nismo nepoznati u javnosti i zna se koji je vrijednosni okvir u okviru kojeg možemo razgovarati s potencijalnim partnerima, i s vrijednostima građanske, antifašističke, sekularne i evropske Podgorice kompromise praviti nećemo.

Nisam i nismo pristalice da svako može sa svakim, jer se time obesmišljava vrijednosni aspekt političkog djelovanja. Zato je svaki glas za Evropski savez zapravo glas za to da se talas retrogradnosti zaustavi, i da one političke strukture koje kontinuirano atakuju na temeljne vrijednosti savremene i samosvjesne Podgorice i Crne Gore, koje na mjestima odlučivanja u gradu postavljaju osobe koje vrijeđaju sve one koji drugačije misle i određuju im identitetski okvir, ne budu vlast u Podgorici, a sjutra ni u Crnoj Gori.

Nažalost, danas opet imamo određene vrijednosne izazove za koje smo mislili da su davno arhivirani.

Kao što su u zahtjevnijim i izazovnijim vremenima posljednje decenije prošlog vijeka predstavnici reformskog i evropskog pokreta čiji smo mi sljedbenici savladali brojne vrijednosne izazove, nema niti jednog razloga da i danas naša generacija to ne učini.

S kojim biste, konkretno, aktuelnim vladajućim partijama sarađivali, a s kojima ne? Zašto?

Onaj ko se uklapa u naše programske i vrijednosne okvire može biti potencijalni partner, a onaj ko nema emociju prema potrebi njegovanja autentičnih vrijednosti Titograda i dinamičnog razvoja savremene Podgorice, ko ima negativan odnos prema sportskim simbolima grada, ko koristi lokalne funkcije za ideološke porive, revanšizam, revizionizam, produbljivanje podjela i mijenjanje vrednosnog krvotoka Podgorice, ko ne afirmiše kulturu dijaloga i međusobnog uvažavanja i sl., ne može biti naš saveznik.

U svakom slučaju, odlazeća vlast mora biti adekvatno kažnjenja na izborima za institucionalni, infrastrukturni i komunalni nered, kao i vrednosno posrtanje u glavnom gradu.

Nismo se okupili zarad nekoliko izbornih ciklusa

Šta će biti Vaš odgovor ako lista koju predvodite ne ostvari željeni rezultat na izborima i ne bude dio buduće vlasti?

U vremenu dijeljenja političkih subjekata i kontaminiranja javnog diskursa, mi smo se u Evropskom savezu okupili oko ideja i vrijednosti kulturne i progresivne Podgorice i Crne Gore, i vrata našeg saveza otvorili smo za sve one koji dijele iste ili slične programske i vrednosne postulate bez obzira na porijeklo, vjersku ili nacionalnu pripadnost.

Mi nismo formirali Evropski savez, čiji konstituenti traju gotovo pune tri i po decenije, od Reformskih snaga do danas, zarad nekoliko izbornih ciklusa, nego smo se okupili oko zajedničkog cilja - a to je da mijenjamo Podgoricu i cijelu Crnu Goru nabolje, odnosno da naša država u vrijednosnom i u razvojnom smislu bude respektabilna članica EU. Da smo na pravom putu pokazuje nam izuzetno dobar rezultat u Budvi i sjajan rezultat u Gusinju, a potvrdu ispravnosti ćemo dobiti i kroz odlične rezultate u Podgorici i Kotoru.

Reorganizovaćemo gradska preduzeća i otvoriti ih za stručne

Ako dođete na vlast, da li biste smanjili broj zaposlenih u Čistoći, Vodovodu, Parking servisu i drugim gradskim preduzećima?

Odbornici Evropskog saveza u Podgorici, Miloš Mašković, Budimir Mugoša i Biljana Ćulafić, su u kontinuitetu veoma činjenično i jasno ukazivali na brojne anomalije u kadriranju i pokazali su kako je odlazeća vlast partijskim kadriranjem i lošim kadrovskim rješenjima sistem Glavnog grada učinila nefunkcionalnim, zbog čega posljedice trpe brojni građani.

Veoma argumentovano su govorili i o više stotina zaključenih ugovora o djelu, ugovora o povremenim i privremenim poslovima i ugovora o radu. Ukazivali su i da su u sistemu Glavnog grada, po osnovu ugovora o djelu, angažovani i pojedini odbornici iz vladajuće većine, koji su i sami glasali za uvećanje iznosa opredijeljenog za ugovore o djelu.

Kao što je javnost upoznata, dobili smo potvrdu da je, npr, jedno gradsko preduzeće za samo prvih godinu dana nove gradske uprave zaposlilo više od 180 ljudi.

Boris Mugošafoto: Evropski savez

Kad je riječ o raspisivanju brojnih internih i javnih oglasa uoči vanrednih lokalnih izbora, pozvali smo Agenciju za sprečavanje korupcije i druge relevantne institucije da pomno prate zapošljavanja u Glavnom gradu i obezbijede fer i transparentnu izbornu trku.

Mi planiramo da temeljno reorganizujemo gradska preduzeća i osiguraćemo da radna mjesta budu rezervisana za stručne i kvalifikovane ljude koji ne moraju biti članovi bilo koje partije.

Otvorićemo gradsku upravu za nepartijske ljude, kao i prostor za veoma stručne ljude koji rade u sistemu da dobiju priliku da obavljaju rukovodeće pozicije. Oni koji budu obavljali određene funkcije a članovi su partije, moraće da zamrznu svoju partijsku funkciju i budu u službi svih Podgoričanki i Podgoričana. Grad ćemo voditi transparentno, a svaki vid zapošljavanja će biti zasnovan na stvarnim potrebama i kvalifikacijama.

Time ćemo racionalizovati troškove rada preduzeća, povećati njihovu efikasnost i osigurati da gradski resursi budu korišćeni u interesu svih građana, a ne političkih elita.