Šef izraelske vojske: Priprema se kopnena ofanziva protiv Hezbolaha u Libanu

"Danas ćemo nastaviti, mi ne ne stajemo, mi nastavljamo da napadamo i nastavljamo da napadamo svuda. Naš cilj je vrlo jasan,bezbjedan povratak stanovnika na sjever”, rekao je šef Generalštaba izraelske vojske (IDF)

11245 pregleda2 komentar(a)
Posljedice izraelskog bombardovanja: Detalj iz Libana, Foto: Reuters

Načelnik Generalštaba izraelske vojske general-potpukovnik Herci Halevi je danas izjavio da se priprema kopnena ofanziva protiv Hezbolaha u Libanu, zaprijetivši "snažnim odgovorom" na raketu ispaljenu ka Tel Avivu.

Halevi je vojnicima Sedme oklopne brigade tokom simulacije kopnene ofanzive u Libanu rekao da "možete čuti avione, napadamo cio dan da pripremimo područje za mogućnost vašeg ulaska u Liban i takođe da nastavimo da nanosimo udarce Hezbolahu".

Šef izraelske vojske je rekao da je Hezbolah danas proširio domet vatre, prenijeli su izraelski mediji.

"Kasnije danas dobiće vrlo snažan odgovor", najavio je Halevi pošto je Hezbolah jutros ispalio raketu na centralni Izrael. Raketa je presretnuta i izvještaja o žrtvama i šteti nije bilo.

"Danas ćemo nastaviti, mi ne ne stajemo, mi nastavljamo da napadamo i nastavljamo da napadamo svuda. Naš cilj je vrlo jasan,bezbjedan povratak stanovnika na sjever”, rekao je šef Generalštaba izraelske vojske (IDF).

"Da bismo to uradili pripremamo manevar", dodao je on.

Izrael tvrdi da cilja borce Hezbolaha i skladišta oružja, a libanski zvaničnici kažu da izraelska vojska pogađa civilne lokacije.

Organizacija za ljudska prava "Hjuman rajts voč" je rekla da izraelski napadi iz vazduha u Libanu širom te zemlje dovode civile u veliku opasnost i tražila istragu UN i u Libanu i raketne vatre Hezbolaha na sjevernu izraelsku teritoriju.

Ta organizacija je dokumentovala više od 1.000 izraelskih napada u Libanu otkako je izraelska vojska objavila novu fazu u sukobu s Hezbolahom koji je ispalio više od 200 raketa na sjeverne izraelske gradove.

Organizacija je ocijenila i da u izraelskim upozorenjima o evakuaciji u roku od dva sata sa istoka u juga Libana nije dato adekvatno vrijeme za bjekstvo, te bi to moglo da se graniči s kršenjem međunarodnog prava, prenio je Asošijeted pres.