Visokom politikom po glavi Podgoričana

Partije znaju gdje su birači “najslabiji”, koje teme žele najviše da čuju, pa potežu za temama poput dvojnog državljanstva, rješavanja stambenih pitanja, povećanja plata ili kritikama Vladinih postupaka, kazala je Nikoleta Đukanović

38520 pregleda7 komentar(a)
U fokusu priče o platama, dvojnom državljanstvu..., Foto: Boris Pejović

Čelnici države u jeku predizborne kampanje u Podgorici sve više nameću i promovišu teme koje nisu striktno vezane za glavni grad niti su u njegovoj nadležnosti, pokušavajući da stvore utisak da je riječ o parlamentarnim izborima, u želji da mobilišu šire biračko tijelo, zanemarujući lokalne probleme, smatraju sagovornici “Vijesti”.

“Nametanje tema koje nijesu vezane za nadležnosti Skupštine i službi glavnog grada nas upućuju na težnju političkih subjekata da propagiraju svoju ideologiju bez obzira na to što su lokalni izbori u pitanju, kako bi dodatno ojačali svoje biračko tijelo i uticali na dodatnu polarizaciju društva”, ocijenio je programski direktor NVO UZOR Marko Pejović.

Sagovornici “Vijesti” ukazuju da su vodeći političari, promovišući izborne liste svojih partija/koalicija, prethodnih nešto više od mjesec koristili da se međusobno ‘potkače’, zaboravljajući suštinske probleme Podgoričana.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić, čiji Pokret Evropa sad nastupa na izborima u koaliciji sa Demokratama, tokom predizborne kampanje na partijskim bilbordima širom Podgorice, između ostalog, promoviše projekat “Evropa sad 2”, sa obećanjima o većim platama i penzijama, ulasku Crne Gore u EU do 2028. godine... Premijer potencira priču o poreskim i fiskalnim reformama koje se sprovode na državnom nivou, a predstavio je i izgradnju nove saobraćajne mreže u Crnoj Gori, uključujući raspisivanje tendera za idejno rješenje obilaznice oko Podgorice, kao i urbanistički projekat “Velje brdo”.

Sa druge strane, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, čija je izborna lista “Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu”, vratio je više zakona Skupštini od početka kampanje, na konferencijama za medije i posebno organizovanim događajima kritikuje Vladu da uvodi nove namete i smanjuje konkurentnost, tvrdi da će se nastaviti povećanje cijena, inflacija, da je turistička sezona bila neuspješna, ali da “Vladu očito to ne brine”.

Koalicija “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas”, na čelu sa šefom parlamenta i Nove srpske demokratije Andrijom Mandićem, sve više potencira priču oko dvojnog državljanstva, najavljujući njegovo skoro uvođenje.

Mandić i Milatović foto: Boris Pejović

“Tokom cijele kampanje, vanredne izbore u Podgorici političari predstavljaju kao opšte izbore, pa prosječni građanin ne može da prepozna o kojim izborima je riječ. Ovi izbori jesu veliki test za sve političke subjekte usljed čestih promjena unutar političkih subjekata i između njih i jer se događaju u glavnom gradu kao gotovo reprezentativnom uzorku za cijelu Crnu Goru”, kazao je Pejović.

On je istakao da, niti su ovo ključni izbori, niti građani treba da budu taoci predsjednikovog i premijerovog ličnog neslaganja, niti ovi izbori treba da služe diskusiji o dvojnom državljanstvu. Pejović je istakao da upravo sve to navodi da se i u ovoj kampanji ističe da je partija ispred države, gdje su partijski ili pojedinačni interes iznad javnog i to je ono što ponajviše zabrinjava.

“U tom smislu, kampanja koja obiluje neumjesnom ličnom retorikom nosilaca izbornih lista dodatno obeshrabruje biračko tijelo da glasa i da vjeruju da se promjene zaista mogu dogoditi. Ako izuzmemo avangardna obećanja koja su na nivou paralelnog univerzuma, apsolutno je u zapećku fokus na rješavanju problema sa kojima se suočavaju građani Podgorice dugi niz godina”, kazao je Pejović.

Docentkinja na Univerzitetu “Donja Gorica” Nikoleta Đukanović, ocijenila je da su sve političke partije shvatile da je bavljenje politikom u Crnoj Gori unosan biznis, pa izbore u glavnom gradu doživljavaju kao pitanje opstanka.

“Dokaz tome je upravo ovakva kampanja kakvu vidimo ovih sedmica. Vrlo intenzivna, negativna, funkcionerska, sa nerealnim, često iracionalnim obećanjima, dok ključna pitanja koja dugoročno opterećuju ovo društvo, ostaju po strani. Jednako kao i lokalni problemi”, ocijenila je Đukanović.

Mandić je u predizbornom spotu objavljenom na Fejsbuk stranici koalicije “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas”, nedavno kazao da su “daleko odmakli” u priči o dobijanju crnogorskog državljanstva.

“Vi znate, na državnom nivou, da se mi zalažemo za dobijanje državljanstava i da smo daleko odmakli u toj priči... Što se tiče samih analiza, da svi oni koji su rođeni u Crnoj Gori, koji su vezani za Crnu Goru, koji imaju imovinu u Crnoj Gori, nezavisno od nacionalne pripadnosti, dobiju državljanstvo Crne Gore i da to bude usklađeno sa najvišim evropskim standardima”, rekao je Mandić.

U predizbornom spotu koalicije “Za budućnost Podgorice - Grad svih nas”, lider Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević govori na istom fonu, potencirajući ljude koji “žive u bratskoj Srbiji” i “izjednačavanje srpskog jezika sa crnogorskim kao službenim”.

Đukanović je kazala da u ovoj kampanji partije koriste svoje najbolje adute, pa instistiraju na polemikama ili obećanjima u onim oblastima u kojima imaju najveći potencijal uticaja na birače, i pomoću čega će doći do svog tradicionalnog, ali i novog biračkog tijela, bez obzira što te teme nisu povezane sa lokalnom problematikom.

“Sa druge strane, partije znaju gdje su birači ‘najslabiji’, koje teme žele najviše da čuju, pa potežu za temama poput dvojnog državljanstva, rješavanja stambenih pitanja, povećanja plata ili kritikama Vladinih postupaka”, kazala je Đukanović.

Milatović i Spajić tvrde da ne vode funkcionersku kampanju

Uprkos tome što je spot koji je šef države snimio u svojoj kancelariji potpisan nazivom koalicije “Za bolju Podgoricu - Jakov Milatović”, on tvrdi da se to ne može protumačiti kao funkcionerska kampanja jer je “pozvao svakog građanina Crne Gore da glasa za one za koje misli da su najbolji”.

Direktor Istraživačkog centra Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac je na društvenoj mreži Iks objavio da Milatovićeva poruka nije postavljena na zvaničnom YouTube kanalu predsjednika, već na nalogu kampanje. “Od početka, pa skoro do samog kraja sve zvuči kao regularno obraćanje predsjednika jedne države, dok vas klik ne odvede na YT kanal jedne od lista koja se nadmeće za mandate i koja je platila ovu objavu”, naveo je.

Na pitanje novinara TV Vijesti zašto je u radnom vremenu na predizbornom događaju, te da li se to može protumačiti kao funkcionerska kampanja, šef države je odgovorio da štiti dignitet građana.

I premijer Spajić sa još dva funkcionera sa državnog nivoa i gradonačelnicom Podgorice Oliverom Injac, juče je uz snimke iz Vlade saopštio da je raspisan tender za izbor izvođača radova na Zapadnoj obilaznici, od Komanskog mosta do kružnog toka na Bulevaru Donja Gorica, “što je posljednji korak do početka radova”. Ovaj projekat nije u nadležnosti Glavnog grada, a Spajić je prekjuče na pitanje o sličnoj zlopotrebami u kampanji rekao “da li to znači treba da zaustavimo državu”.