NBOCG: Smanjite rizik za život putnika za čak 50%

Korišćenjem pojasa u saobraćaju

6083 pregleda0 komentar(a)

U Crnoj Gori je u toku široka akcija u kojoj direktno učestvuje Uprava policije i pripadnici saobraćajne policije na terenu i uz podršku Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore. Cilj kampanje je povećanje bezbjednosti u saobraćaju s osvrtom na nizak nivo saobraćajne kulture vezivanja pojasa.

Simulacija kretanja tijela vozača pri frontalnom sudaru bez korišćenja sigurnosnog pojasa i sa sigurnosnim pojasom.foto: Nacionalni biro osiguravača Crne Gore

Pri brzini kretanja od samo 50km/h, snagom ruku ne možemo da zadržimo svoje tijelo, već ono napušta sjedište, glava udara u vjetrobran a tijelo udara u upravljač.

Putnici na zadnjim sjedištima u posebnoj su opasnosti jer prilikom sudara bivaju, poput projektila, «ispaljeni» prema putnicima na prednjim sjedištima. Povrede i prelome kostiju lica i ruku koje mogu da pretrpe u sudaru pri brzini od 50 km/h bez pojasa, moguće je izbjeći upotrebom pojasa.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, vezivanje sigurnosnih pojaseva može značajno doprinijeti smanjenju smrtnog stradanja prilikom saobraćajne nezgode čak od 50%.

Sigurnosni pojasevi, nasloni za glavu i vazdušni jastuci su osnovni faktori zaštite vozača i putnika u trenutku saobraćajne nezgode. Stoga je zakonska obaveza vozača i putnika da koriste sigurnosni pojas u toku vožnje. Najveći broj saobraćajnih nezgoda dogodi se pri brzinama od 50-60 km/h, što je, poređenja radi, jačina udarca kao da ste pali sa petog sprata. Kod čeonog sudara pri tim brzinama, za putnike koji nijesu vezani, vrlo je mala mogućnost da će preživjeti saobraćajnu nezgodu. Kod čeonog sudara, vozilo se trenutno zaustavlja, a tijela vozača i putnika nastavljaju da se kreću brzinom kojom se vozilo kretalo prije sudara

U tom je momentu funkcija sigurnosnog pojasa da zadrži vozača i putnike u sjedištima, te time spriječi izlijetanje iz vozila ili udarce tijelom o unutrašnje dijelove vozila. Ne bismo trebali koristiti pojas zbog policije odnosno neplaćanja kazne, već zbog sopstvene bezbjednosti. Takav motiv i svijest o važnosti sigurnosnog pojasa radi sopstvene bezbjednosti spasiće mnoge živote. Sigurnosni pojas je trenutno najefikasnije sredstvo zaštite vozača i putnika od povređivanja u slučaju saobraćajnih nezgoda. Ako vozilo ima vazdušne jastuke, a vozač nije vezan, tada će udariti u vazdušni jastuk koji se “ispaljuje” velikom brzinom, pa će doći do dodatnog povređivanja vozača. Pod ovakvim okolnostima najčešće nastaju povrede glave, često je posljedica smrtni ishod, nastaju povrede grudnog i trbušnog dijela putnika i vozača. Često se dešava da vozač koji nije pravilno vezan u vozilu koje nema vazdušne jastuke glavom “probije” prednje vjetrobransko stakloi zadobije posjekotine vrata, nakon čega nerijetko slijedi smrtni ishod. Osnovna zamisao pojasa je veoma jednostavna: sprečavanje izlijetanja putnika kroz šoferšajbnu ili povreda od udaraca u kontrolnu tablu, volan,itd. kada se vozilo naglo zaustavi ili udari u neku prepreku.

Zaštitite svoje dijete u vozilu

Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima predviđa da u motornom vozilu na prednjem sjedištu ne smije da se prevozi dijete mladje od 12 godina. Dijete do 5 godina starosti mora se prevoziti u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi, koja je za vozilo pričvršćena sigurnosnim pojasom vozila ili posebnim kopčama u vozilu, osim u vozilima za javni prevoz putnika. Izuzetno, dijete do 3 godine starosti može se prevoziti na prednjem sjedištu ukoliko se prevozi u bezbjednosnom sjedištu, odnosno korpi, koja je okrenuta suprotno pravcu kretanja vozila, kada vozilo nema ili je isključen bezbjednosni vazdušni jastuk. Saobraćajne nezgode su prvi razlog smrti djece između 5 i 13 godina u Evropi. Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da pravilno upotrijebljena dječija sjedišta umanjuju za 70% vjerovatnoću smrtnih povreda u slučaju sudara. Za dijete koje putuje bez sjedišta rizik ozbiljnih povreda je 7 puta veći. Sigurnosni pojas se može koristiti samo kada dijete pređe visinu od 1,5m. Suprotno od toga pojas bez koriščenja sjedišta postaje opasan!

Homologacija

ECE R44 nalaže da sjedište prije nego što ode u prodaju mora da bude testirano i homologovano.

Dokaz je etiketa narandžaste boje koja predstavlja jednu vrstu lične karte proizvoda i pokazuje njegove osnovne karakteristike.

foto: Nacionalni biro osiguravača Crne Gore

Sjedišta grupe 0 moraju biti pozicionirana suprotno od pravca kretanja automobila da bi garantovala veću bezbjednost djeteta u slučaju udesa. Ako sjedište stavite na suvozačevo mjesto OBAVEZNO isključite vazdušni jastuk (air-bag).

(Nacionalni biro osiguravača Crne Gore)