CGO poručio Lakićević Đuranović: Plagijat utvrdila i nadležna tijela UCG

"Kada ponosno ističe svoje profesionalne reference, Lakićević Đuranović bi morala znati da, sve i da bude oslobođena krivične odgovornosti, to ne uključuje i njenu amnestiju u odnosu na druge vidove odgovornosti, jer su nadležna tijela UCG već više puta zauzela stav o tom pitanju, što znači da se akademska zajednica jasno odredila o njenom nedjelu"

2276 pregleda0 komentar(a)
Foto: CGO

Nije samo Centar za građansko obrazovanje (CGO) utvrdio postojanje plagijata, već su to učinila i nadležna tijela Univerziteta Crne Gore (UCG), saopštili su iz CGO povodom reagovanja Bojane Lakićević Đuranović, suspendovane vanredne profesorice Pravnog fakulteta.

Lakićević Đuranović je ranije danas poručila da CGO vrši pritisak na sud, te da bi zastara u procesu najviše štetila njoj.

Ona je to poručila povodom toga što je CGO juče pisao Sudskom i Tužilačkom savjetu da, u okviru svojih nadležnosti, preispitaju rad postupajućih sudija Osnovnog i Višeg suda u Podgorici, ali i ODT u Podgorici u predmetu protiv Lakićević Đuranović, te da usmjere njihov rad u cilju izbjegavanja zastare i pravosnažnog okončanja ovog postupka.

"Kada ponosno ističe svoje profesionalne reference, Lakićević Đuranović bi morala znati da, sve i da bude oslobođena krivične odgovornosti, to ne uključuje i njenu amnestiju u odnosu na druge vidove odgovornosti, jer su nadležna tijela UCG već više puta zauzela stav o tom pitanju, što znači da se akademska zajednica jasno odredila o njenom nedjelu. Za odlaganje ročišta u prvobitnom postupku pred Osnovnim sudom, u najvećoj mjeri odgovorna je odbrana, suprotno onome što Lakićević Đuranović tvrdi u reagovanju. Na indicije da se tada radilo o namjernom izbjegavanju prisustva ročištima, pod izgovorom zdravstvenih problema, CGO je svojevremeno ukazao tužilaštvu i dostavio dokaze za to", piše u današnjem saopštenju CGO.

Iz te nevladine organizacije (NVO) su rekli da će nastaviti da pomno prate ovaj i druge inicirane postupke protiv Lakićević Đuranović.

"Narednih dana ćemo se obratiti ODT PG (Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici) interesujući se i za ishod istrage u vezi sa provalom u depo Pravnog fakulteta, kada su zamijenjeni upravo oni radovi za koje smo, takođe, izrazili sumnju da su bili predmet plagijata", zaključuje se u saopštenju CGO.

Postupak protiv Lakićević Đuranović, vanredne profesorice Pravnog fakulteta UCG pokrenulo je ODT 2019. nakon što je CGO uputio krivičnu prijavu i ukazao da je ona integralno prenijela dijelove specijalističkog rada studenta kojem je bila mentorka i objavila ih kao svoj naučni rad.