Janković: Formirati preduzeće koje bi se bavilo očuvanjem i rekonstrukcijom bedema Kotora

"Preduzeće bi bilo zaduženo za svakodnevno održavanje bedema, uključujući čišćenje, redovno obnavljanje oštećenja, te osiguranje sigurnosti posjetilaca. Specijalizovana stručna služba u okviru preduzeća sarađivala bi sa konzervatorima i međunarodnim ekspertima kako bi sve intervencije na bedemima bile u skladu sa strogim pravilima UNESCO-a, osiguravajući očuvanje autentičnosti i istorijske vrijednosti"

3922 pregleda0 komentar(a)
Foto: Shutterstock

Formiranje opštinskog preduzeća koje će biti specijalizovano za upravljanje, očuvanje i rekonstrukciju bedema Kotora ima za cilj da osigura dugoročno održavanje ove kulturne baštine u skladu sa standardima UNESCO-a, kazao je kandidat Demokratske alternative (DA) za odbornika u kotorskom parlamentu Zoran Janković.

Kako je rekao time bi se omogućila efikasna kontrola nad radovima, očuvanje istorijskog integriteta i promocija kulturnog turizma u Kotoru.

"Preduzeće bi bilo zaduženo za svakodnevno održavanje bedema, uključujući čišćenje, redovno obnavljanje oštećenja, te osiguranje sigurnosti posjetilaca. Specijalizovana stručna služba u okviru preduzeća sarađivala bi sa konzervatorima i međunarodnim ekspertima kako bi sve intervencije na bedemima bile u skladu sa strogim pravilima UNESCO-a, osiguravajući očuvanje autentičnosti i istorijske vrijednosti. Preduzeće bi bilo zaduženo za organizaciju turističkih programa, kao što su vođene ture, događaji i promocije koji bi privukli turiste i pružili edukaciju o značaju bedema, njihovoj istoriji i ulozi u kulturnom nasleđu Kotora", rekao je Janković.

On je dodao da uz održavanje i restauraciju, preduzeće bi razvijalo planove za dugoročnu zaštitu bedema od šteta uzrokovanih erozijom, klimatskim promjenama i drugim prirodnim faktorima.

"Bedemi Kotora su ključna turistička atrakcija. Preduzeće bi generisalo prihod putem naplate ulaznica, organizovanih tura, suvenira, ali i specijalnih kulturnih manifestacija i događaja koji bi se odvijali na bedemima. Pored sopstvenih prihoda, preduzeće bi konkurisalo za sredstva iz fondova EU, UNESCO grantova, kao i nacionalnih i lokalnih budžetskih izvora za obnovu i očuvanje kulturne baštine. Preduzeće bi razvijalo partnerstva sa privatnim sektorom kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za obnovu, unaprjeđenje turističkih sadržaja i promovisanje bedema kao jedne od ključnih atrakcija Kotora. Kreiranje događaja kao što su trke po bedemima, noćni obilazak, koncerti i izložbe na otvorenom, doprinijelo bi razvoju sportskog i kulturnog turizma u Kotoru, što bi dodatno povećalo prihode preduzeća", zaključio je Janković