Internet ne mora biti neprijatelj đaka

Iz UNICEF-a najavili strategiju reforme obrazovanja u saradnji s Ministarstvom prosvjete

4265 pregleda0 komentar(a)
Sa jučerašnje prezentacije, Foto: Jelena Kočanović

Škola još nije prerasla u okruženje koje snažno podržava razvoj digitalne i ostalih kompetencija, kazala je juče direktorica Direktorata za predškolsko i osnovno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete Svetlana Drobnjak.

“Naši učenici su dio globalne digitalne generacije koja u našim uslovima dostiže stopu već od 95 odsto upotrebe računara i skoro 95 odsto interneta, kazala je Drobnjak juče predstavljajući podgoričkim osnovcima projekat “Digitalna transformacija obrazovnih sadržaja” u okviru Festivala “Dani nauke i inovacija”.

Naglasila je da u Ministarstvu prosvjete, nauke i obrazovanja (MPNI) žele da razviju i unaprijede digitalne vještine učenika koji su im potrebni za dalje učenje, za proces cjeloživotnog učenja, tržište rada, i za funkcionisanje u društvu koje će biti zasnovano na znanju i inovacijama.

Štampani udžbenici će dobiti dopunu u vidu digitalnih sadržaja, najavila je direktorica Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS), Aleksandra Hajduković.

“Iako je Zavod za udžbenike tradicionalno izdavač, tu svoju djelatnost obavlja skoro 30 godina, trudimo se da u svom poslu pratimo dešavanja na planu modernizacije vaspitno-obrazovnog procesa, čiji smo važan segment”, kazala je direktorica ZUNS-a.

Hajduković je istakla da Zavod prati savremene tokove i želi da uvodi inovacije u svoje poslovanje.

“Izdavaštvo danas, postaje nezamislivo bez upotrebe modernih tehnologija. To je razlog koji nas je naveo da tokom prošle godine počnemo aktivnosti na planu digitalizacije. U tom dijelu Zavod je uradio sadržaj iz domena elektronskih lektira, sadržaje za sajber bezbjednost i sadržaje namijenjene za djecu s posebnim obrazovnim potrebama, koji su dostupni na našem sajtu”, kazala je Hajduković.

Koordinatorka programa obrazovanja u UNICEF-u Maja Kovačević najavila je i nova strateška dokumenta.

“Radimo na novoj strategiji za reformu obrazovanja i imamo nekoliko ključnih ciljeva, a to je da učinimo da vam škola bude zanimljivija, da se osjećate dobro, da je nastava zanimljiva, da možete da postavite svako pitanje koje vas zanima, da budete poštovani, voljeni i bezbjedni u školama, da imate svu opremu koja vam je potrebna, da ima dovoljno škola, da škole rade u jednoj smjeni, da u školi imate ishranu, makar neku užinu, ako ne i ručak, i da svi koji donose odluke u obrazovanju, bilo da su to direktori, sekretari, pomoćnici - da znamo i da budemo spremni da odgovorimo na sve vaše potrebe”, poručila je Kovačević đacima koji su bili prisutni na prezentaciji.