Crnogorski pomorci tovare kokain za "Tita"

Devet crnogorskih pomoraca na prekookeanskom su brodu na koji je kokain utovaran u peruanskoj luci Kaljao, po nalogu Edina Gačanina zvanog Tito, a operativni podaci pokazuju da su najmanje četvorica od njih vojnici narko-kartela "Tito i Dino". Federalni agenti uspjeli su da utvrde kako se kokain unosi na velike prekookeanske brodove - uz pomoć ribarskih koča, do kojih drogu dovoze manji čamci

89418 pregleda9 komentar(a)
Unošenje kokaina na ribarsku koču u luci Kaljao, Foto: Vijesti

Devet crnogorskih pomoraca na prekookeanskom su brodu na koji je kokain utovaran u peruanskoj luci Kaljao, po nalogu sarajevskog kriminalca Edina Gačanina zvanog Tito. Operativni podaci pokazuju da su najmanje četvorica od njih vojnici Gačaninovog narko kartela "Tito i Dino".

To je za Vijesti kazao sagovornik iz strane bezbjednosne službe, dodajući da je taj kartel u posljednje tri godine, iz Perua ka Evropi poslao više desetina tona kokaina.

Vijesti su juče objavile dio snimka koji su u toj luci napravili federalni agenti, a koji su uz pomoć više bezbjednosnih službi uspjeli da video dokumentuju i tu kariku u međunarodnom švercu kokaina.

Snimak je napravljen tokom višemjesečne istrage, a agenti su uspjeli da utvrde i kako se kokain unosi na velike prekookeanske brodove - uz pomoć ribarskih koča, do kojih drogu dovoze manji čamci.

Zabranjeno preuzimanje snimka bez saglasnosti "Vijesti

Izvor lista objasnio je da ribarska koča tokom noći dolazi sa mora u lučki akvatorijum, i pristaje na stotinak metara od kontejnerskog terminala. Od jutra joj sa obale prilaze mali ribarski čamci, zvanično sa praznim plastičnim bačvama, koje treba da napune ribom za lokalne tržnice. Utvrđeno je, međutim, da bačve nijesu prazne, već napunjene kokainom. Vojnici narko-klanova, raspoređeni na ribarskoj koči, električnim vitlom podižu bačve sa malih čamaca, a potom ih u potpalublju prazne i pune ih ribom i vraćaju na male ribarske čamce…

Sagovornik iz strane bezbjednosne službe pojasnio je da su agenti otkrili dva modela prenošenja kokaina na prekookeanske kontejneraše.

“Nakon što bačve isprazne u potpalublju ribarske koče, to plovilo isplovljavalo bi na otvoreno more, gdje bi na unaprijed dogovorenim koordinatama sačekali brod koji izlazi iz luke Kaljao da se zaustavi pored njih. Uigrana ekipa brodskom dizalicom za minut podigne sa koče džambo vreće u kojima je pola tone ili tona kokaina, a nekada i više”, kazao je sagovornik lista.

Isti izvor objašnjava da su vojnici Gačaninovog kartela imali i plaćenike koji bi kokain ukrcavali dok je brod vezan na APM terminalu u luci Kaljao.

“U tom slučaju ribarska koča bi, tokom noći, lagano krenula da isplovljava, a potom prišla lagano uz lijevi bok kontejnerskog broda koji je vezan na APM terminalu, udaljenom stotinjak metara od ribarske grupe. Već spremna brodska dizalica - sajla sa kukom, spusti se do mora, koča se zadrži od 30 sekundi do minut, koliko im treba da zakače džambo vreću za kuku brodske dizalice. Ribarska koča nastavlja da izlazi iz lučkog akvatorijuma, dok brodska dizalica u roku minut podiže džambo vreću napunjenu kokainom na glavnu brodsku palubu, odakle droga ide u unaprijed utvrđena mjesta ili kontejnere koji su već na brodu”, kazao je sagovornik Vijesti.

Ko je Tito

Rođeni Sarajlija sa holandskim državljanstvom - četrdesetdvogodišnji Edin Gačanin Tito, jedan je od najvećih narko bosova sa Balkana.

Prema obavještajnim podacima, njegov kartel, kojim je upravljao iz Holandije, kontrolisao je čak trećinu uvoza kokaina u Evropu.

Sagovornik iz strane bezbjednosne službe kazao je juče za Vijesti da je kartel “Tito i Dino” odgovoran za slanje na desetine tona kokaina u Evropu i to samo u posljednje tri godine.

“Uglavnom su koristili peruanske luke, poput luke Kaljao, iz koje je u posljednjih tri godine poslato oko 150 tona kokaina. Najveći dio te droge zaplijenjen je u akcijama. Ipak, nije za svaku pošiljku odgovoran kartel ‘Tito i Dino’, već su sa te pozicije drogu slali i pripadnici crnogorskih klanova, ali i ostalih narko grupa sa kojima je Gačanin blisko sarađivao, poput onog iz Irske kojim rukovodi Danijel Kinahan”, kazao je isti izvor.

On je objasnio da su službe evidentirale Gačaninove posjete Peruu u periodu od prije deceniju i po, nakon čega je u tu južnoameričku državu slao svoje saradnike.

“Neki od njih uhapšeni su, dok su drugi detektovani. To su uglavnom članovi kartela zaduženi za ukrcaj kokaina na brodove i vrbovanje pomoraca ili pak ukrcaj onih koji su već vrbovani na prekookeanske brodove koji redovno plove do država Južne Amerike. Najveći dio obavještajnih podataka dostavljen je Bosni i Hercegovini, a od njih očekujemo da se ozbiljno prihvate posla”, kazao je sagovornik Vijesti iz strane bezbjednosne službe.

Prema podacima Europola, Gačaninov klan je do 2020. godine u Evropu slao čak 50 tona kokaina godišnje - iz Perua i drugih država Južne Amerike.

U novembru 2022. godine, u međunarodnoj akciji “Pustinjsko svjetlo”, u Evropi su uhapšena 43 Gačaninova saradnika, a on i još petorica privedeni su u Dubaiju.

Vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata, međutim, ubrzo su ga pustile iz pritvora i odbile su da ga isporuče holandskim vlastima koje su raspisale potjernicu za njim.

Godinu kasnije Gačanin je sklopio sporazum sa holandskim tužilaštvom, na osnovu kog je osuđen na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od milion eura...

Zaplijenjeno još pola tone kokaina

Pola tone kokaina zaplijenjeno je juče na otvorenom moru, sjeverozapadno od Kanarskih ostrva, u akciji francuskih vlasti tokom koje je uhapšeno šest osumnjičenih.

Tamošnji policajci, carinici i poreski inspektori u zajedničkoj akciji zaplijenili su mali ribarski čamac koji je sa pola tone kokaina krenuo prema Evropi.

Prema saznanjima Vijesti, akcija je počela nakon što su vazduhoplovne jedinice na više od 300 nautičkih milja sjeverozapadno od Kanarskih ostrva uočile ribarski brod karakteristične putanje. Tada su se na patrolne čamce ukrcali policajci, carinici i poreski inspektori, koji su presreli ribarsko plovilo.

“Na ribarskom brodu bilo je šest osoba, svi brazilske nacionalnosti, koji su se prvobitno pravdali da pecaju u tom području. Međutim, njihovo ponašanje, stanje ribolovne opreme i značajni nedostaci sigurnosti i dokumentacije pojačali su prvobitne sumnje agenata, koji su među velikom količinom mreža i opreme otkrili nekoliko vreća za koje se ispostavilo da su to džambo kese koje se obično koriste za transport narkotika”, rečeno je Vijestima.

Prema istim informacijama, kokain je trebalo da bude predat ostalim narko vojnicima, koji bi po drogu stigli brzim gliserima i to nakon što bi se ribarski brod približi evropskoj obali.