Đukanović: Nije realno da vladajuća koalicija sa državnog nivoa ima većinu na izborima u Podgorici i Kotoru

Đukanović je kazao da bi pobjeda u Kotoru i posebno u Podgorici ubrzala proces ka vanrednim parlamentarnim izborima i pružila priliku za popravni svima koji su, željni promjene, 30. avgusta 2020. godine, "Crnu Goru prepustili u ruke neozbiljnim avanturistima"

26761 pregleda91 komentar(a)
Đukanović, Foto: DPS

Nije realno da će vladajuća koalicija sa državnog nivoa imati većinu na predstojećim izborima u Podgorici i Kotoru, saopštio je bivši šef države i dugogodišnji lider Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović je boravio u cjelodnevnoj posjeti Kotoru u susret izborima koji će u tom gradu biti održani u nedjelju.

Đukanović je kazao da bi pobjeda u Kotoru i posebno u Podgorici ubrzala proces ka vanrednim parlamentarnim izborima i pružila priliku za popravni svima koji su, željni promjene, 30. avgusta 2020. godine, "Crnu Goru prepustili u ruke neozbiljnim avanturistima".

Poručio je da politika multikulturne demokratije koju predvodi DPS, u Kotoru tradicionalno ima najčvršće uporište, "time i dobre izglede na predstojećim izborima".

foto: DPS

Dodaje se da je Đukanović, u organizaciji DPS Kotora, tom prilikom razgovarao sa različitim strukturama kotorske javnosti o aktuelnim političkim i razvojnim pitanjima.

“Takođe, ne bih rekao da postoje spremne neke druge partije, liste ili pojedinci da im priskoče u pomoć. Izgleda da je završena faza političkog života Crne Gore u kojoj je mržnja i zavist prema DPS bila dovoljno vezivno tkivo za formiranje neprirodnih vladajućih koalicija. Kako osim negativnih strasti među njima nije bilo ničeg programski i ideološki zajedničkog, vlasti koje bi formirali trajale su sve kraće. Ili, kao nedavno u Budvi, ne bi se ni formirale, što je vodilo u ponavljanje izbora. Ne čujem te tonove mržnje i straha uoči ovih izbora. Kao da se sad više mrze međusobno”, kazao je Đukanović.

“Zar to nije šansa da se nakon uvida u rezultate 29. septembra sjedne u krugu onih koji nijesu spremni da dalje podržavaju neznavenu, neodgovornu i prema crnogorskim nacionalnim interesima nedobronamjernu većinu sa državnog nivoa? Zar to nije vrlo izgledna šansa da se napravi zaokret u odnosu na četvorogodišnje stradanje Crne Gore?”, upitao je on.

“Da, kormilo Crne Gore danas je u rukama 'oslobodilaca' koji bi željeli da je oslobode sjaja i ponosa antifašizma i da je gurnu u mrak kolaboracije i izdaje. Crna Gora se danas muči da sačuva svoju nezavisnost i pravo na evropsku budućnost od agresije Open Balkana, 'srpskog i ruskog sveta', umjesto da savlada posljednje dionice na putu do članstva u EU. Prilika je da u Kotoru i Podgorici pokažemo da postoji većina koja ima odgovornosti i hrabrosti da se isprsi pred tlačiteljima građanske i evropske Crne Gore“, poručio je Đukanović.

Đukanović je prokomentarisao i jedan od gorućih problema Kotora – katastrofalnu saobraćajnu zagušenost. On je rekao da je sramotno neodgovorna politika koja je grad svjetske kulturne baštine učinila ovako saobraćajno izolovanim i nedostupnim.

foto: DPS

“Sramotna je politika koja je do toga dovela i koja i dalje na to ćutke gleda. Razumio bih da imamo nepremostiva budžetska ograničenja. No evo, čujemo i ne vjerujemo Vladinim saopštenjima kako u ekonomiji i javnim finansijama Crne Gore teče med i mlijeko. Pa, ako je tako zašto u prethodnih sedam godina nije napravljen ni pokušaj da se riješi problem saobraćajne zarobljenosti Kotora koja potpuno sprječava pristup najvrijednijoj kulturnoj baštini Crne Gore? Razumio bih da nam to radi neprijatelj. Ali, ako je to djelo naše vlasti onda to nije zdravo. Ne bi trebalo ni da je politički održivo“, zaključio je on.