AZLP: Influenseri presrijeću i zaustavljaju djecu, kada pokažu da prate određeni profil dobijaju novac

"Cijeli događaj se neovlašćeno snima i plasira na društvenim mrežama bez zaštite identiteta maloljetnika i bez prethodne saglasnosti roditelja/staratelja", piše u saopštenju AZLP

4795 pregleda2 komentar(a)
AZLP, Foto: Screenshot/TV Vijesti

Takozvani influenseri presrijeću i zaustavljaju djecu u blizini obrazovnih ustanova i u slučaju da pokažu da prate određeni profil na društvenoj mreži, kada to i pokažu, zauzvrat dobijaju novac, saopšteno je iz Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP).

Oni u saopštenju navode da im se Udruženje Roditelji obratilo zahtjevom da se preduzmu mjere u cilju sprječavanja snimanja i javnog plasiranja snimaka maloljetnika u svrhe promovisanja i reklamiranja određenih profila na društvenim mrežama.

"Naime, djeca se presretaju i zaustavljaju u blizini obrazovnih ustanova od strane tzv.influensera i u slučaju da pokažu da prate određeni profil na društvenoj mreži, kada to i pokažu, zauzvrat dobijaju novac. Cijeli događaj se neovlašćeno snima i plasira na društvenim mrežama bez zaštite identiteta maloljetnika i bez prethodne saglasnosti roditelja/staratelja", piše u saopštenju.

Iz AZLP su rekli da nemaju zakonske nadležnosti da reaguju u odnosu na obradu podataka od strane tzv.influensera na društvenim mrežama.

"Međutim imajući u vidu da se radi o najosjetljivijim kategorijama društva, djeci, smatra svrsishodnim da uputi javni apel da se obustavi neovlašćeno snimanje i plasiranje snimaka maloljetnih lica u svrhu sticanja veće popularnosti odnosno broja pratilaca na društvenim mrežama", rekli su iz AZLP.

Oni su dostavili i šta je propisano Krivičnim Zakonikom Crne Gore:

Neovlašćeno fotografisanje

Član 174

(1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osjetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna,

kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako djelo iz stava 1 ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,

kazniće se zatvorom od tri mjeseca do tri godine.

Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka

Roditelji da podnesu tužbu

Iz AZLP su rekli da ohrabruju roditelje djece da u cilju sprečavanja ovih pojava i zaštite privatnosti, protiv onih koji zloupotrebljavaju maloljetnu djecu u marketingške svrhe podnesu tužbu pred nadležnim sudom.