Evropa je lider svjetskog sporta, konstatovano na 44. Seminaru EOK-a u Budvi

U Budvi je danas počeo 44. Seminar Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), koji je okupio predstavnike svih nacionalnih komiteta Starog kontinenta

4131 pregleda0 komentar(a)
Predsjednik COK-a pozdravio je goste iz svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta, Foto: COK/Filip Roganović

U Budvi je danas počeo 44. Seminar Evropskog olimpijskog komiteta (EOK), koji je okupio predstavnike svih nacionalnih komiteta Starog kontinenta, a čiji je domaćin Crnogorski olimpijski komitet (COK).

Tokom dva radna dana u Hotelu Splendid na plenarnim sjednicama i radionicama govoriće se i diskutovati o brojnim aktuelnim olimpijskim temama, a Crna Gora je prvi put domaćin ovako važnog međunarodnog sportskog i olimpijskog događaja.

“Velika nam je čast i zadovoljstvo ugostiti naše prijatelje iz svih krajeva Evrope. Za Crnogorski olimpijski komitet i za našu zemlju, ovo je izuzetno važan događaj i prilika da se još jednom potvrdimo kao dostojni domaćini velikih međunarodnih okupljanja. Prisustvo predstavnika gotovo svih evropskih nacionalnih olimpijskih komiteta i mnogih uglednih sportskih zvaničnika, potvrđuje značaj ovog seminara kao ključne platforme za dijalog i saradnju u evropskom sportu. Kroz otvorenu razmjenu iskustava i ideja, zajedno ćemo raditi na unaprjeđenju sportskog sistema i promovisati olimpijske vrijednosti širom Evrope", pozdravio je ulčesnike domaćin, predsjednik COK-a, Dušan Simonović i dodao:

"Olimpijski pokret nije samo sport, olimpijski pokret otvara i teme koje nisu u fokusu šire javnosti, koja uglavnom prihvata samo sportske rezultate. Ali, olimpijskom pokretu sport nije cilj nego sredstvo, kojim predstavlja univerzalne vrijednosti, koje su predviđene Olimpijskom poveljom, Evropskom sportskom agendom, pa i u poveljama Ujedinjenih nacija. U COK-u itekako obraćamo pažnju na te vrijednosti, obraćaćemo i ubuduće još više”, kazao je Simonović.

Spiros Kapralos, predsjednik EOK-a, zahvalio je Crnogorskom olimpijskom komitetu na izuzetnom gostoprimstvu i odlično organizovanom seminaru.

“Srećni smo što smo u Crnoj Gori, u lijepoj Budvi, a zahvalni Crnogorskom olimpijskom komitetu na organizacionim sposobnostima da sve pripremi na najbolji mogući način. Želim da posebno i lično čestitam predsjedniku Dušanu Simonoviću na liderskoj ulozi u pripremi ovako velikog seminara, na kome učestvuje skoro 200 ljudi. Nije to lako, ali pokazuje da COK ima izuzetne organizacione mogućnosti, što je pokazao i 2019. godine, kada je na izuzetan način organizovao lijepo sportsko takmičenje - Igre malih zemalja Evrope”, kazao je Kapralos.

Dragoslav Šćekić, ministar sporta i mladih u Vladi Crne Gore, naglasio je da je ovo jedinstvena prilika da se u Crnoj Gori “svi zajedno posvetimo unapređenju sporta, razmjeni ideja i stvaranju novih inicijativa koje će unaprijediti olimpijski pokret u Evropi”.

“Svaka nova ideja, svaka inovacija, svaka promjena koju uvedemo kroz ovaj seminar ima potencijal da oblikuje budućnost sporta. Ovaj događaj nije samo prilika za razmjenu iskustava, već i za stvaranje novih rješenja koja će našu djecu, sportiste i društvo voditi ka boljoj budućnosti”, kazao je Šćekić.

Agenda seminara obuhvatila je širok spektar relevantnih pitanja.

Prva sesija bila je posvećena Olimpijskim igrama Pariz 2024, a utiske su video porukama prenijeli Tošio Curunaga iz Odjeljenja za odnose sa sportistima i nacionalnim olimpijskim komitetima u MOK-a, kao i Toni Estange, predsjednik Organizacionog komiteta Pariz 2024.

Izvještaj o rezultatima evropskih sportista i sportistkinja na Igrama u Parizu prezentovao je Peter Brul, sportski direktor EOK-a, koji je sa ponosom naglasio da su 43 odsto medalja osvojili takmičari i takmičarke zemalja Starog kontinenta.ž

Delegati su upoznati i sa aktivnostima Olimpijske fondacije za izbjeglice, a predstavljen je izvještaj MOK-a o olimpijskim vrijednostima.

Značajan dio seminara bio je posvećen istraživanju uloge vještačke inteligencije (AI) u sportu, o čemu je govorio Ilario Korna, glavni direktor za informacione tehnologije MOK-a, te predstavnici kompanija Deloitte, Alibaba i Swiss Timing. Diskusije su istakle transformativni potencijal vještačke inteligencije u unapređenju sportskih operacija i performansi sportista.

Dan je zaključen praktičnom prezentacijom o upravljanju održivošću, koju je održao dr Holger Projs iz Komisije za nasljeđe i održivost MOK-a, te izlaganjem Žaka Žeferija, biatlonca i ambasadora za održivost.

U drugom dijelu prvog radnog dana, seminar bio usmjeren na održivost i rodnu ravnopravnost u sportu, uz prezentacije Žoržine Grenon iz Organizacionog komiteta Pariz 2024, te Berit Kjol i Anamari Felps iz komsija EOK-a. Na ovim sesijama naglašeni su ključna ulogu održivosti u olimpijskom pokretu i kontinuirani napori ka postizanju rodne ravnopravnosti u sportu.

Diskusije prvog dana postavile su snažnu osnovu za ciljeve seminara, pružajući vrijedne uvide i podstičući konstruktivan dijalog među učesnicima.

“Ispravna upotreba vještačke inteligencije može da donese velike rezultate. Što se tiče rodne ravnopravnosti, na Olimpijskim igrama u Parizu imali smo identičan broj sportista i sportistkinja, ali to je samo početak. Takvu ravnopravnost nemamo u organima upravljanja, među trenerima i sudijama, tako da je potrebno da nastavimo sa našim naporima u tom pravcu. Kada je riječ o održivosti, vodimo računa o našem okruženju, a u sportu možemo da uradimo još više i da budemo lideri u toj oblasti”, naglasio je Spiros Kapralos, predsjednik EOK-a.

Drugog dana 44. Seminara EOK-a biće predstavljene i aktivnosti u organizaciji 17. Zimskih evropskih olimpijskih igara mladih (EYOF), koje se od 9. do 16. februara 2025. održavaju u Bakurijaniju (Gruzija), te 18. Ljetnjeg EYOF-a, čiji je domaćin Skoplje od 20. do 26. jula 2025.