Nasljeđe i rad Kinoteke predstavljaju mladima

Programom “KINO-RUTA” u subotu u 13 časova, Crnogorska kinoteka obilježava Dane evropske baštine

2764 pregleda0 komentar(a)
Foto: promo

Crnogorska kinoteka obilježiće Dane evropske baštine programom “KINO-RUTA”, u subotu u 13 časova. Koncept “KINO-RUTA” namijenjen je mladima od 13 do 17 godina, a obuhvata obilazak Kinoteke i upoznavanje sa njenim djelatnostima, projekciju filmova oskarovca Dušana Vukotića koji pripadaju antologiji svjetske kinematografije, kao i likovnu radionicu pod mentorstvom akademske slikarke Marine Radulović, što najavljuju kao simbiozu prethodna dva segmenta.

Ovogodišnja tema manifestacije je “Baština koja povezuje - kulturne rute i mreže” čime se, kažu iz Kinoteke, ističu zajedničke kulturno-istorijske vrijednosti, te kulturna baština koja trajno povezuje i umrežava pojedince i zajednice.

“Namjenski osmišljenim programom želimo podsjetiti mlađu populaciju na vrijednosti kulturnog nasljeđa koje Kinoteka u kontinuitetu njeguje i promoviše. Stvaralaštvo Dušana Vukotića poslužiće kao polazište za razvijanje različitih, u mogućnostima široko postavljenih, likovnih rješenja. Manje poznat našoj omladini, ovo će biti jedinstvena prilika da se bliže upoznaju sa djelima jednog od najvećih stvaralaca osme umjetnosti”, najavljuju iz Kinoteke.

Osvrt na likovne aspekte Vukotićevog stvaralaštva, dodaju organizatori, kao i interaktivnost sa polaznicima programa, otvoriće mogućnosti različitim pristupima, uz insistiranje na važnosti likovnog segmenta u filmskom stvaralaštvu.

Polaznicima radionice biće obezbijeđen potrošni materijal, a svi zainteresovani učesnici, ljubitelji fotografije, filma i slikarstva, pozvani su da se prijave putem e-mail adrese: info@kinoteka.me jer je broj mjesta ograničen.

Manifestacija “Dani evropske baštine” je najrasprostranjeniji događaj u sferi kulture u kojem učestvuju akteri širom Evrope, a predstavlja zajedničku inicijativu Savjeta Evrope i Evropske komisije.